article
1.6506408
ETTEN-LEUR - Het gaat nog steeds niet goed met meldpunt 144, het centrale punt voor alle meldingen aangaande dierenwelzijn. Dat concluderen betrokkenen bij het meldpunt in een onlangs gepubliceerd rapport 'Hoe lopen de hazen?'.
'144 Red een dier': nog steeds niet wat het moet zijn (Kaart)
ETTEN-LEUR - Het gaat nog steeds niet goed met meldpunt 144, het centrale punt voor alle meldingen aangaande dierenwelzijn. Dat concluderen betrokkenen bij het meldpunt in een onlangs gepubliceerd rapport 'Hoe lopen de hazen?'.
http://www.bndestem.nl/regio/etten-leur/144-red-een-dier-nog-steeds-niet-wat-het-moet-zijn-kaart-1.6506408
2016-10-08T16:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.4259006.1394479544!image/image-4259006.jpg
rapport,meldpunt,144 Red een dier,144,onderzoek,Etten-Leur
Etten-Leur
Home / Regio / Etten-Leur / '144 Red een dier': nog steeds niet wat het moet zijn (Kaart)

'144 Red een dier': nog steeds niet wat het moet zijn (Kaart)

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf

  ETTEN-LEUR - Het gaat nog steeds niet goed met meldpunt 144, het centrale punt voor alle meldingen aangaande dierenwelzijn. Dat concluderen betrokkenen bij het meldpunt in een onlangs gepubliceerd rapport 'Hoe lopen de hazen?'. 

  Meerdere van de ondervraagden schatten in dat circa een derde van de meldingen over dierenwelzijn binnen komt via 144 en twee derde deel via andere kanalen.

  Verkeerd
  Dat zou betekenen dat het merendeel van de meldingen aangaande dierenwelzijn buiten het zicht van 144 blijft. Uit het rapport blijkt dat meldingen bij 144 soms naar de verkeerde instanties worden doorgezet of bij meerdere instanties tegelijkertijd binnenkomen, wat ervoor zorgt dat zij beiden met de melding aan de slag gaan. Ook komt het voor dat er cruciale informatie omtrent de melding ontbreekt. Bovendien worden meldingen soms verkeerd ingeschat of stranden ze.

  Toekomst
  Met de bezuinigingen op de Nationale Politie is ook de positie van 144 ongewis. "De toekomst van de lijn is inderdaad onzeker," bevestigt Ilse van Leiden, een van de onderzoekers. 

  Zo is er discussie over het verplaatsen van 144 naar een andere instelling dan bij de politie. Daar maakt Van Leiden zich echter geen zorgen over. "Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit waar 144 zich bevindt, het is een telefoonnummer."

  Een meer heikel punt is of het meldpunt überhaupt in de lucht gehouden moet worden. Daar geven de onderzoekers geen oordeel over. "We geven geen advies over de toekomst van 144, dat is aan de beleidsmakers."

  Betrokkenen die mee hebben gedaan aan het onderzoek zijn verdeeld over die kwestie. Sommigen vinden het lastig te verantwoorden dat er wel een apart meldpunt is voor dierenwelzijn en bijvoorbeeld niet (meer) voor huiselijk geweld of jeugdcriminaliteit. Toch vinden zij het te rigoureus om over te gaan tot het opheffen van 144, 'omdat er nu op centraal niveau - weliswaar niet optimaal maar wel beter dan voorheen - zicht is op dierenwelzijnszaken', zo valt te lezen in het rapport.

  Meldingen
  We hebben het aantal meldingen per gemeente in West-Brabant op een rijtje gezet, voor de halve jaren tussen 1 juli 2013 en 1 juli 2015. Daaruit blijkt dat over mogelijke misstanden in Alphen-Chaam (9,1) relatief vaak gebeld wordt.  Landelijke cijfers
  De meeste meldingen die bij 144 binnenkomen, hebben betrekking op honden. Van alle meldingen waarbij is gespecificeerd op wat voor diersoort de melding betrekking heeft, ging het in ruim een derde (36,5 procent) van de gevallen om honden.

  Dat blijkt uit een analyse op basis van door de politie geleverde data. De centralisten van 144 schrijven alleen op om welke diersoort het gaat als ze een uitgebreide melding opmaken. Bijna 17 procent van de meldingen bevat die informatie. Wordt de melding direct doorgezet naar dierenambulance, politie of brandweer, dan wordt dit niet geregistreerd.

  Diersoorten
  Van de meldingen waarbij wel bekend is om welk dier het gaat, worden veruit de meeste dieren hobbymatig of voor gezelschap gehouden (87,8 procent). Een op de tien meldingen gaat over bedrijfsmatig gehouden dieren, bijvoorbeeld koeien op een boerderij, en een op de veertig meldingen over dieren die in het wild leven. Dat kunnen reeën zijn, maar ook bijvoorbeeld zwerfkatten.

  Na honden worden de meeste incidenten met katten en paarden, pony's en/of ezels gemeld. Beide maken ongeveer een vijfde van het totaal uit. In mindere mate hebben meldingen betrekking op vogels en schapen (beide 4 procent), knaagdieren en runderen (allebei iets meer dan 3 procent), pluimvee en geiten (beide 1,2 procent) en vissen, varkens/zwijnen en amfibieën (procent).

  Bekijk hier de analyse op gemeentelijk niveau, waarin het aantal meldingen ook is afgezet tegen het aantal inwoners.