article
1.6294137
BREDA - Middelmatig. Als we de Atlas voor Gemeenten moeten geloven, is Breda niet een bijster aantrekkelijke plek om te wonen. Op het recent gepubliceerde lijstje prijkt de stad op een 28e plek van de 50 onderzochte steden.
Woonstad Breda: 'Breda, top, maar jammer dat het niet aan zee ligt'
BREDA - Middelmatig. Als we de Atlas voor Gemeenten moeten geloven, is Breda niet een bijster aantrekkelijke plek om te wonen. Op het recent gepubliceerde lijstje prijkt de stad op een 28e plek van de 50 onderzochte steden.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/woonstad-breda-breda-top-maar-jammer-dat-het-niet-aan-zee-ligt-1.6294137
2016-08-26T05:45:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6294139.1472147858!image/image-6294139.jpg
Breda,Bouw en wonen,hetverhaalvanbreda,huizenprijs,aantrekkelijk,woning,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / Woonstad Breda: 'Breda, top, maar jammer dat het niet aan zee ligt'

Woonstad Breda: 'Breda, top, maar jammer dat het niet aan zee ligt'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Woningen in het Ginneken gaan als zoete broodjes over de tooonbank. foto René Schotanus/ Pix4Profs
  BREDA - Middelmatig. Als we de Atlas voor Gemeenten moeten geloven, is Breda niet een bijster aantrekkelijke plek om te wonen. Op het recent gepubliceerde lijstje prijkt de stad op een 28e plek van de 50 onderzochte steden.

  Daarmee blijft Breda Oss en Schiedam net voor, maar moeten we onze meerdere erkennen in onder meer Zaanstad, Zoetermeer en Purmerend. Is dat wat Breda is: een matige stad om in te wonen? Of is het woonklimaat toch gunstiger dan dat ene lijstje aangeeft?

  "Ik ken geen mens die Breda verlaat omdat het er niet fijn wonen is", stelt Jan-Joost van Dijk van Van der Sande Makelaars ons direct gerust.

  "Als je van noord tot zuid een rondje maakt, heeft Breda echt veel te bieden." Tuinzicht, Hoge Vucht, Haagse Beemden, Ruitersbosch, overal zijn zoveel voorzieningen aanwezig, somt hij op. Winkels, wijkcentra, apotheek, huisarts. "Overal heb je scholen. Ik hoor mensen enkel soms klagen over speelveldjes die verdwijnen."

  "De aanwezigheid van voorzieningen wint aan belang bij de keuze voor een locatie", vult Carl Smeets aan. Hij is directeur ontwikkeling in de regio zuid bij gebiedsontwikkelaar BPD. "Naarmate de locatie dichter bij het centrum ligt, is men bereid concessies te doen aan het woonoppervlak."

  Dan maakt dat ene speelveldje minder dus ook niet zoveel meer uit. 

  Karakteristiek
  Of toch wel? Want Breda blijkt vooral populair onder jonge gezinnen. "Die trekken vanuit de Randstad graag richting Breda", weet Van Dijk. "En in het kielzog nemen ze opa en oma mee." Tweeverdieners tussen de 25 en 45 jaar: Breda telt om en nabij de 17.180 huishoudens in die samenstelling. Jonge tweeverdieners met een overwegend hoog salaris. Die zich graag willen nestelen in Breda-Zuid.

  Karakteristieke woningen in wijken als Boeimeer, Zandberg en Ginneken vinden gretig aftrek, wist ook eerder al Lennart van Oosterhout, makelaar van De Boer, Storimans & Partners in deze krant te vertellen. "In de populaire wijken in Breda zijn veel woningen binnen een week weg. Een huis voor een prikkie vinden wordt lastig."

  Met een gemiddelde huizenprijs van 251.500 euro - bijna 10 procent meer dan een jaar eerder - is Breda relatief duur. In ieder geval duurder dan veel mensen bij aanvang van de zoektocht naar een huis denken, bemerkt makelaar Van Dijk. "Vaak komen mensen uit de Randstad met andere verwachtingen deze kant op. Die moeten ze bijstellen en dat kan aan het begin van de huizenjacht een kleine teleurstelling opleveren."

  Als mensen meer waar voor hun geld willen, trekken ze naar Teteringen, zegt hij. "Of naar Ulvenhout als ze voor groen gaan." "De stad wordt in belangrijke mate gekleurd door het historische centrum: de binnenstad, de sfeer, de nabijheid tot voorzieningen, en de leuke winkels", legt Smeets van BPD de aantrekkelijkheid van Breda bloot. "Daarnaast moet een Bredase buurt sociaal veilig, rustig, prettig en gezellig zijn. Een uniek aspect van Breda is het dorpse karakter en de groene omgeving van de stad."

  Stadsdorp
  Dat dorpse karakter is terug te vinden in onder meer 'stadsdorp' Princenhage. "Een compleet ander Breda dan bijvoorbeeld in Tuinzicht." Belcrum raakt ook steeds meer in trek, merkt Van Dijk. "Vooral jongeren willen er graag wonen."

  Smeets wijst als voorbeeld naar het project Via Breda, de woningen die verrijzen in en om het nieuwe station: "Dat biedt kansen om in een hoge dichtheid nieuwe woonvormen voor nieuwe doelgroepen toe te voegen."

  Veel variatie dus; voor ieder wat wils, zo het lijkt. Maar is Breda daarin uitzonderlijker dan concurrerende steden als Den Bosch en Utrecht? "Ik denk dat we wel boven het maaiveld uitsteken", vindt Jan-Joost van Dijk. "Maar voornamelijk onbewust. Onze ligging is gewoon heel goed, daar win je de slag mee. Maar politiek lijken we minder bewust bezig te zijn met dat uit te buiten."

  "Breda ligt geografisch gezien prachtig", liet eerder ook Maarten Grosfeld, voorzitter van de NVM in West-Brabant, optekenen. "De economie is dynamisch en het inkomen ligt hier gemiddeld hoger dan in bijvoorbeeld Bergen op Zoom." Moeten we dan tevreden zijn of juist meer uit onze 'woonstad' halen? Van Dijk: "Dat is de vraag. Breda is een mooie stad, aantrekkelijk om in te wonen. Maar verder groeien? Het is echt de vraag of je dat moet willen."

  Carl Smeets van BPD ziet weinig reden tot klagen. "Bredanaren zijn uiterst tevreden over hun stad. 'Hooguit is het jammer dat Breda niet aan zee ligt', hebben we ooit horen zeggen."