article
1.6649681
BREDA - Prostaatkanker, maar geen uitzaaiingen, luidde de diagnose voor André Will (68). Maar die bleken er wel degelijk te zijn.
Wel of geen uitzaaiingen van prostaatkanker? 'Onzekerheid misschien nog wel ergste'
BREDA - Prostaatkanker, maar geen uitzaaiingen, luidde de diagnose voor André Will (68). Maar die bleken er wel degelijk te zijn.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/wel-of-geen-uitzaaiingen-van-prostaatkanker-onzekerheid-misschien-nog-wel-ergste-1.6649681
2016-11-16T09:16:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6649728.1479287392!image/image-6649728.jpg
Breda,Kanker,Prostaatkanker,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / Wel of geen uitzaaiingen van prostaatkanker? 'Onzekerheid misschien nog wel ergste'

Wel of geen uitzaaiingen van prostaatkanker? 'Onzekerheid misschien nog wel ergste'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Uroloog Ilze van Onna geeft uitleg aan patient André Will over prostaatkanker in ziekenhuis Amphia aan de Langendijk.
   Fotograaf
  BREDA - Prostaatkanker, maar geen uitzaaiingen, luidde de diagnose voor André Will (68). Maar die bleken er wel degelijk te zijn.

  Hij had al een tijdlang last van plasproblemen. Geen harde straal maar in plaats daarvan gedruppel, dat idee. Maar dat er weleens iets ernstigs aan de hand kon zijn? Nee, daar had André Will (68) uit Etten-Leur begin dit jaar geen moment bij stil gestaan.

  Temeer omdat hij drie jaar eerder voor hetzelfde euvel ook al bij de huisarts was. Niks ernstigs, kreeg hij toen te horen. Wat pilletjes mee naar huis en daarmee zou het probleem opgelost moeten zijn. En inderdaad het plassen ging daarna weer beter.

  PSA-waarde

  Tot begin dit jaar. Als de hernieuwde plasklachten blijven aanhouden besluit de gepensioneerd accountmanager opnieuw tot een bezoek aan de dokter. Die neemt bloed af waarbij dit keer voor alle zekerheid ook de PSA-waarde wordt gemeten. PSA is een eiwit dat in het bloed voorkomt, een hoge PSA-waarde kan duiden op prostaatkanker.

  Toch maakt André, een ogenschijnlijk gezonde 60'er die regelmatig sport, zich nog steeds geen echte zorgen. Die komen pas als kort daarop de uitslag van de bloedtest er is. De PSA-waarde bij André ligt een stuk hoger dan gemiddeld. Hij wordt doorgestuurd naar de uroloog in het Amphia ziekenhuis die op tien plaatsen prostaatweefsel bij hem afneemt en op kweek zet.

  'Ik stond perplex'

  Enkele dagen later komt het vonnis. De angst die zich inmiddels van André meester heeft gemaakt, komt uit. Acht van de tien biopten blijken kwaadaardige cellen te bevatten. Prostaatkanker. Hij zucht diep: "Dan stort je wereld in. Ik, die mijn hele leven nog bijna nooit in het ziekenhuis was geweest, had opeens kanker. Ik stond perplex, wist het even niet meer, stond met mijn mond vol tanden."

  Dan gaat het snel. André gaat door de scan. Lymfeklieren en botten worden onderzocht op uitzaaiingen. De Etten-Leurenaar heeft geluk, de kwaadaardige cellen worden nergens anders in zijn lichaam gevonden. De opluchting is enorm. Hij lacht: "Dat betekende dat ik met een operatie aan mijn prostaat weer genezen kon worden. Poeh, dat luchtte zo op. We hebben thuis met de familie gelijk een paar flessen champagne soldaat gemaakt."

  Grote domper

  Eind april gaat André onder het mes. Tien dagen later, als het weggenomen weefsel microscopisch is onderzocht, komt de ontnuchtering. De scans die André heeft ondergaan blijken niet het hele verhaal te hebben verteld. De kanker blijkt wel degelijk te zijn uitgezaaid. Naar André's lymfeklieren. De domper is groot. "Eerst dat dagenlang moeten wachten op de uitslag. Dat is slopend en dan ook nog te horen krijgen dat het wel in de lymfe zit."

  Hoewel de genezingskansen voor André met uitgezaaide prostaatkanker opeens een stuk kleiner zijn, lacht het geluk hem toch weer toe. Met verfijndere scanapparatuur die niet in het Amphia, maar wel in het Erasmus in Rotterdam voorhanden is, blijkt dat het om een kankervorm te gaan die met intensieve bestraling goed kan worden aangepakt.

  "Zijn die bestralingen genezend?, heb ik de radioloog gevraagd. In principe wel, was het antwoord. We waren zo blij dat we thuis opnieuw de flessen champagne hebben ontkurkt."

  Weer wachten

  De eerste bestraling heeft André inmiddels achter de rug. Net voor de kerst staat de laatste in een reeks van liefst 35 op het programma. En dan? Hij zucht: "Dan is het opnieuw wachten geblazen. Wachten op de uitslag die in januari komt. Ben ik dan inderdaad genezen? Misschien is, als ik terugkijk, dat wachten, die onzekerheid nog wel het ergste geweest. Ik kom misschien best wel nuchter over. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik de afgelopen tijd niet heb gedacht dat het afgelopen met me was."

  "Misschien", besluit André, "had ik drie jaar geleden toen ik voor het eerst met die plasklachten naar de huisarts ging, wel direct moeten aandringen op het meten van mijn PSA-waarde en was die prostaatkanker, als die er toen al was, toen ontdekt. Misschien wel zonder uitzaaiingen. Maar ja, dat is een koe in de kont kijken. Daar schiet ik niks mee op."

  Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.