article
1.6273068
BREDA - Wie in Breda wil sporten, kan op veel plaatsen terecht. Op het gebied van topsport, talentontwikkeling en evenementen kunnen echter nog wel stappen gezet worden
Weinig echte top in een sportieve stad
BREDA - Wie in Breda wil sporten, kan op veel plaatsen terecht. Op het gebied van topsport, talentontwikkeling en evenementen kunnen echter nog wel stappen gezet worden
http://www.bndestem.nl/regio/breda/weinig-echte-top-in-een-sportieve-stad-1.6273068
2016-07-01T05:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.5179866.1440428812!image/image-5179866.JPG
Breda,Cultuur,Economie,hetverhaalvanbreda,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / Weinig echte top in een sportieve stad

Weinig echte top in een sportieve stad

Foto's
1
Reacties
Reageer
  BREDA - Wie in Breda wil sporten, kan op veel plaatsen terecht. Op het gebied van topsport, talentontwikkeling en evenementen kunnen echter nog wel stappen gezet worden

  Met 72 sportverenigingen verdeeld over 40 locaties doet Breda het vooral goed in de breedtesport, zegt Albert van Schendel, docent sport- en evenementenmanagement aan de NHTV. „Als je in Breda wil sporten, kun je makkelijk je weg vinden.”

  Wethouder Paul de Beer, die onder meer Sport in zijn portefeuille heeft, beaamt dat. „De basis is op orde. De vraag is hoe we de slag kunnen maken naar nog meer kwaliteit.”

  Maandag houdt De Beer samen met de gemeenteraad een brainstorm onder de noemer Breda Sportstad. „De vraag is daarbij wat hebben we over voor sport? Willen we investeren in talentontwikkeling, moet er een nieuwe sporthal komen? Wat willen we met evenementen? Dat soort vragen komt aan de orde”, aldus De Beer.

  Qua (top)sportevenementen doet Breda het best aardig, vindt Albert van Schendel. „We hebben met tennis Breda Future, op wielergebied een aantal ronden en meestal doet ook de Eneco Tour Breda wel aan. En met Outdoor Brabant hebben we een groot paardensportevenement. Maar als Breda zich landelijk meer wil profileren mogen daar nog wel wat evenementen bij komen.”

  Hij kan zich bijvoorbeeld voorstellen dat Breda, met een grote hockeypopulatie, ook op hockeygebied een groot evenement zou hebben. „En met wielrennen zou het mooi zijn als Breda een keer een etappeplaats van een echt grote ronde zou zijn. De Tour de France is misschien wat hoog gegrepen maar de Ronde van Spanje zou mogelijk moeten zijn”, aldus Van Schendel.

  De Beer denkt dat er ook mogelijkheden zijn dat Breda met meer sporten op het hoogste niveau actief is. NAC is - ondanks dat het nu in de Jupiler League speelt - in feite de enige echte topsportclub in Breda. Al heeft ook Sprint een aantal landelijke atletiektoppers in huis. „Maar we hebben hier ook drie grote hockeyverenigingen. Ik kan me voorstellen dat er een plan wordt gemaakt zodat er een hockeyteam in Breda structureel in de hoofdklasse speelt.”

  Ook wat de binnensporten betreft, zijn er mogelijkheden. De Beer denkt dat een (top)sporthal een toevoeging aan de stad kan zijn. „De stad is flink gegroeid de afgelopen jaren en er is in die tijd geen sporthal bijgekomen. Daar moeten we het ook weer eens over hebben, in hoeverre dat een mogelijkheid is.”

  Vooral in de regio kan Breda een belangrijke, centrale rol spelen in de verdere ontwikkeling van de sport. Maar Breda op landelijk niveau neerzetten als een (top)sportstad? De Beer: „Die stap lijkt me op dit moment nog te groot.”

  -------------

  Roep om topsporthal in Breda steeds luider

  Sportkenners uit het veld weten het zeker. Als Breda een topsporthal krijgt, dan maakt de stad een flinke sprong voorwaarts als sportstad. „Een topsporthal staat op nummer 1 op ons wensenlijstje”, zegt Cor Nagtzaam van de Sportraad Breda. „We hebben een brief naar wethouder Paul de Beer gestuurd met onze wens voor een dergelijke voorziening. Zeker nu er middelen vrijkomen, zou het mogelijk moeten zijn een topsporthal
  in Breda te bouwen.”

  De plek weet Nagtzaam ook. „De Bavelse Berg zou een uitstekende locatie zijn, al zie ik wel dat de boel daar snel wordt dichtgebouwd. Toch is de Bavelse Berg een mooie plek waar je een grote hal weg kunt zetten met parkeerruimte voor 3.000 tot 4.000 bezoekers. Zo groot moet het complex
  wel worden.” 

  De hal geeft een boost aan topsport, weet Nagtzaam zeker. „Het aantal topsporters voor een stad als Breda is redelijk klein. Je ziet dat het op sportgebied beter kan in de stad. NAC speelt in de eerste divisie, de hockeysters van Push hebben het niet gered in de hoofdklasse en Baronie is uit de hoofdklasse gedegradeerd. Vooral Breda als echte hockeystad zou een hockeyteam in de hoofdklasse moeten hebben.”

  Ook volgens Justin Goetzee, algemeen directeur van NAC, zou een topsporthal voor een extra impuls kunnen zorgen. „Ik hoor vaker signalen dat in Breda op topsportgebied te weinig talenten doorbreken. Een topsporthal zou heel goed kunnen werken in de doorontwikkeling van talenten naar de top.”

  Hockeycoach Herman Kruis is buitengewoon blij dat sportwethouder De Beer de sport een nieuwe impuls wil geven. „De wethouder heeft een rondje langs de verenigingen gemaakt. Hij gaat aan de slag om van Breda een echte sportstad te maken. Maar hij kijkt ook over de gemeentegrenzen. Zo is Breda met onder meer Etten-Leur aan het kijken of in de toekomst handbal op topniveau in Etten-Leur mogelijk is.”

  Kruis vindt dat Breda op de juiste weg is op sportgebied. „Neem nu de topturnlocatie van BredaGym, heel goed. Maar die hal is alleen geschikt voor turnen. Zo is voor volleybal geen geschikte hal te vinden in de stad. Daar zou ook een goede accommodatie voor moeten zijn. Verder is de ijsbaan aan een upgrade toe.” 

  Paul Alberts, voorzitter van atletiekvereniging Sprint, is ook voorstander van een topsporthal. „Die indoorlocatie moet er echt komen. Veel topatleten kunnen in de winter niet optimaal trainen. Dat zou in zo’n hal wel kunnen. Als zo’n voorziening er komt, gaan we als sportstad als een raket de hemel
  in.”

  Niet alleen een hal, ook grote evenementen geven de stad een ‘sportboost’, aldus Nagtzaam. „Neem nu het NK junioren atletiek dat dit weekend bij Sprint wordt gehouden. Duizend atleten en vierduizend toeschouwers. Goed voor het imago van Breda als sportstad.”