article
1.6540601
BREDA - Het werd terloops gemeld in een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (infrastructuur) vorige week aan de Tweede Kamer stuurde. De trein over het hsl-spoor die Breda moet gaan verbinden met onze zuiderburen, gaat mogelijk pas eind 2017 rijden en niet al in april.
Waarom de treinverbinding Breda - Antwerpen wéér is uitgesteld: 5 vragen én antwoorden
BREDA - Het werd terloops gemeld in een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (infrastructuur) vorige week aan de Tweede Kamer stuurde. De trein over het hsl-spoor die Breda moet gaan verbinden met onze zuiderburen, gaat mogelijk pas eind 2017 rijden en niet al in april.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/waarom-de-treinverbinding-breda-antwerpen-w%C3%A9%C3%A9r-is-uitgesteld-5-vragen-%C3%A9n-antwoorden-1.6540601
2016-10-17T15:30:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6458485.1475067198!image/image-6458485.JPG
Breda,Verkeer en vervoer,hsl,trein breda - antwerpen,uitstel,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / Waarom de treinverbinding Breda - Antwerpen wéér is uitgesteld: 5 vragen én antwoorden

Waarom de treinverbinding Breda - Antwerpen wéér is uitgesteld: 5 vragen én antwoorden

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Intercity Direct in het station van Breda.
   Fotograaf
  BREDA - Het werd terloops gemeld in een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (infrastructuur) vorige week aan de Tweede Kamer stuurde. De trein over het hsl-spoor die Breda moet gaan verbinden met onze zuiderburen, gaat mogelijk pas eind 2017 rijden en niet al in april.

  1. Wéér uitstel. Hoe kan dat nou?

  Als we de NS moeten geloven schuilt het probleem in het beveiligingssyteem op het hogesnelheidspoor.

  Nederland koos bij de aanleg voor een ander systeem dan België en daar loopt Bombardier, de Canadese treinenbouwer, nu tegenaan.

  Bombardier levert de locomotieven voor de treinen die onder andere vanuit Amsterdam via Breda naar Antwerpen en Brussel over de hsl moeten gaan rijden.

  Maar omdat beide landen over verschillende beveiligingssystemen beschikken, kost het Bombardier veel moeite en nog veel meer tijd om de software in de locs daarop aan te passen. Reden voor Dijksma om de datum op te rekken.

  2. Maar de Thalys, die Breda niet aandoet, zoeft al wel jarenlang zonder ogenschijnlijk enig probleem over de hsl door Nederland, België en Frankrijk?

  Dat is waar. Maar de Thalys is dan ook ontworpen en gebouwd door een andere fabrikant, het Franse Alstom.

  De software in deze treinen kan met de beveiligingssystemen op de hsl in zowel Nederland, België als Frankrijk uit de voeten. Maar is volgens de kenners niet één op één te installeren in een andere trein.

  3. Ondertussen zitten wij met de gebakken peren. Hoe reageert de regio?

  Dat kan je wel raden. Of het nou de gemeente Breda, werkgeversorganisatie BZW of reizigersorganisatie Rover is.

  Iedereen spreekt schande van het hernieuwde uitstel terwijl vorige maand het 146 miljoen euro kostende station in Breda feestelijk werd geopend. Een station dat, hoe wrang, juist werd gebouwd om Breda aan te laten sluiten op het hogesnelheidsspoor. Maar de enige trein die vanuit Breda over het snelle spoor rijdt is die naar Amsterdam. Met vaak vertraging en uitval.

  4. Hoe vaak is de start van de treinverbinding Breda - Antwerpen inmiddels al uitgesteld?

  We zijn de tel een beetje kwijtgeraakt. Maar als je weet dat al in 2009 gesproken werd over een spoedige ingebruikname van een verbinding tussen Breda en Antwerpen, dan weet je genoeg.

  5. Hoeveel zekerheid hebben we de dat die trein uiterlijk eind 2017 wel rijdt?

  Volgens de beleidsmakers is eind 2017 haalbaar.

  Maar garanties worden in het hoofdpijndossier hsl al lang niet meer gegeven.

  En wéér gaat de trein tussen Breda en Antwerpen later rijden. Niet april volgend jaar maar uiterlijk pas in december 2017.