article
1.6810656
BREDA - In 2016 zijn er in Breda twaalf lunchrooms en vijftien restaurants bijgekomen. En voor dit jaar is al de komst van bijna tien nieuwe eetgelegenheden aangekondigd.
Van kip tot biefstuk: specialiseren is de trend in horeca Breda
BREDA - In 2016 zijn er in Breda twaalf lunchrooms en vijftien restaurants bijgekomen. En voor dit jaar is al de komst van bijna tien nieuwe eetgelegenheden aangekondigd.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/van-kip-tot-biefstuk-specialiseren-is-de-trend-in-horeca-breda-1.6810656
2017-01-05T06:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6811775.1483593591!image/image-6811775.jpg
Breda,dnr
Breda
Home / Regio / Breda / Van kip tot biefstuk: specialiseren is de trend in horeca Breda

Van kip tot biefstuk: specialiseren is de trend in horeca Breda

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Groepje studenten haalt een ijsje bij ijssalon Bon Appetit aan de Vlaszak in Breda
      Fotograaf
    BREDA - In 2016 zijn er in Breda twaalf lunchrooms en vijftien restaurants bijgekomen. En voor dit jaar is al de komst van bijna tien nieuwe eetgelegenheden aangekondigd.

    Dat constateert de website Smakelijk Breda, die daar de afgelopen dagen een aantal lijstjes over publiceerde. "Dat is wel een compleet beeld. Het gaat om zaken waar eten centraal staat. Een nieuwe wijnbar, waar je ook wat kunt eten, heb ik bijvoorbeeld niet meegeteld," aldus Bos. 

    Opvallend is dat het in twee derde van de gevallen niet om vervangende horeca gaat, maar om zaken die in nieuwbouw zijn gevestigd of in panden die voorheen een andere bestemming hadden. Vooral het nieuwe project De Groene Poort zorgt de nodige nieuwe aanwas met de ijssalon Bon Appetit, de Tosti Club, de Pasta Kantine, de Jongens van Zand en Klei en (binnenkort) Bagels & Beans.

    Opvallend is dat veel nieuwkomers zich specialiseren. "Je ziet een vergaande specialisatie," zegt Dex Bos van Smakelijk Breda. "Dat zag je al in de Randstad en die trend zet zich nu in Breda door. Zo zet Bontekoe in het Ginneken helemaal in op biefstuk. Van 't Spit aan het Van Coothplein heeft straks alleen maar kip. En bij De Jongens van Zand en Klei draait alles om de aardappel."

    Specialisatie kan ook zijn de bereidingswijze, zoals met een houtskoolgestookte Josper Grill bij VanCooth13. Of de wijze van serveren, zoals de kleinere porties bij Gastrobar Floor. Die laatste zaak opende in juli op de Grote Markt. "Door kleinere porties de serveren, kunnen mensen meer variëren," zegt eigenaar Tom van der Linden. "Je kunt dus makkelijk een vijf- of zesgangenmenu samenstellen. Maar je kunt ook een snel hapje tussendoor eten."

    Eén van de nieuwe zaken die er aan zitten te komen is foodbar/restaurant Colins aan de Ginnekenweg (in het oude Singaradja-pand). "Bij ons kun je straks borrelen, lunchen en dineren," zegt Colin Rigters, die de zaak in april hoopt te openen. De inrichting wordt volgens hem 'stoer en industrieel'. 

    De lijstjes van de nieuwe horecazaken in Breda zijn te vinden op www.smakelijkbreda.nl