article
1.6144206
BREDA - Breda gaat de komende jaren zorgen voor meer studentenkamers. Kan de stad zich verder ontplooien als studentenstad?
Stad vol studenten, maar zonder 'uni'
BREDA - Breda gaat de komende jaren zorgen voor meer studentenkamers. Kan de stad zich verder ontplooien als studentenstad?
http://www.bndestem.nl/regio/breda/stad-vol-studenten-maar-zonder-uni-1.6144206
2016-05-07T12:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6144216.1467025938!image/image-6144216.jpg
hetverhaalvanbreda
Breda
Home / Regio / Breda / Stad vol studenten, maar zonder 'uni'

Stad vol studenten, maar zonder 'uni'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Café Janssen (foto) en de Dunne staan bekend als studentenkroegen. Breda telt in totaal ongeveer 130 cafés.
   Fotograaf
  BREDA - Breda gaat de komende jaren zorgen voor meer studentenkamers. Kan de stad zich verder ontplooien als studentenstad?

  Wat zijn de voorwaarden om een stad een studentenstad te noemen? Een kant-en-klaar lijstje is er niet, anders had Breda dat al lang tegen het licht gehouden. Ja, in Breda huizen veel studenten. Maar nee, de stad heeft geen universiteit. Is dat erg? Kan Breda zich verder ontwikkelen als een aantrekkelijke gemeente voor studenten?

  Drie grote onderwijsinstellingen voor hoger onderwijs telt Breda: Avans Hogeschool, de Nederlandse Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV) en de Koninklijke Militaire Academie. Samen schotelen ze een divers aanbod voor van 72 verschillende studies. Die lijken in de smaak te vallen. Elsevier riep Avans vorig jaar uit tot beste middelgrote hogeschool van het land, NHTV is de beste specialistische hogeschool. De drie instellingen zijn samen goed voor meer dan 20.000 studenten. In Breda wonen er bijna 9.500. Dat maakt dat één op de twaalf inwoners student is. Eindhoven heeft dezelfde verhouding. En die stad heeft een universiteit.

  Studentenhuisvesting is een heet hangijzer in Breda. In het meest recente coalitieakkoord staat beschreven dat de politiek zich de komende jaren wil inzetten voor betaalbare studentenwoningen. Er is een tekort van 1.300 studentenkamers in Breda, zo liet de gemeente becijferen. En dat gat wil ze de komende tien jaar dichten. Op de Tramsingel is het eerste project gestart, snel moeten er meer volgen. Plannen liggen er voor onder meer de Markendaalseweg en Teteringsedijk. Meer studenten betekent meer levendigheid in de stad. Niet dat het daar momenteel aan ontbreekt. Uitgaansgelegenheid genoeg. Breda heeft een dichtheid van 7,2 kroegen per 10.000 inwoners. Van de grote Brabantse steden heeft enkel Eindhoven een vergelijkbaar quotum, Tilburg ligt met 6,9 nog net boven het landelijk gemiddelde van 6,7.

  Slechts één café in de binnenstad kan echter met recht een studentenkroeg worden genoemd: De Bolleboos in de Schoolstraat. Maar laat nu net díe kroeg het lastig hebben. Omwonenden klagen zo veel over geluidshinder dat inmiddels sluiting dreigt. De Bolleboos is de huiskamer van een van de grootste studentenverenigingen (circa 350 leden) van Breda: Phileas Fogg. Die andere grote, Virgo, heeft sinds dit jaar een eigen soos in studentensportcentrum Bress. Ter vergelijking: Tilburg telt drie sociëteiten.

  Over levendigheid gesproken: wat te denken van het HBO Intro Festival. Het grootste evenement van Breda dat volledig door en voor studenten is georganiseerd. "Jaarlijks komt daar meer dan 20.000 man op af", weet mede-organisator Marvin in 't Groen.

  Ja, dat kan dan wel, reageert Stefan Wirken, maar: "In andere grote steden zie je dat universitaire studenten veel meer organiseren. Dat is een fascinerend gegeven; opvallend, in elk geval." Wirken is voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Dus Breda mist toch die universiteit? "Die is wel bepalend voor het beeld van een echte studentenstad, ja. Den Haag heeft hetzelfde: leuke stad, maar geen universiteit en daarom geen echte studentenstad."

  Wat vindt u van Breda als studentenstad? Reageer hieronder.