article
1.6276062
BREDA - Als Hans Teunissen vanuit zijn woning in het Bredase centrum naar middelbare school De Nassau fietst, gaat hij vaak over de Grote Markt. "Dan ben ik trots op de stad. En als 's ochtends de winkeliers en horecamensen de stoep aan het vegen zijn, weet ik dat het weer een gezellige avond is geweest."
'Stad met behoud van dorps karakter'
BREDA - Als Hans Teunissen vanuit zijn woning in het Bredase centrum naar middelbare school De Nassau fietst, gaat hij vaak over de Grote Markt. "Dan ben ik trots op de stad. En als 's ochtends de winkeliers en horecamensen de stoep aan het vegen zijn, weet ik dat het weer een gezellige avond is geweest."
http://www.bndestem.nl/regio/breda/stad-met-behoud-van-dorps-karakter-1.6276062
2016-07-01T06:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6276068.1471544777!image/image-6276068.JPG
Breda,Cultuur,Economie,hetverhaalvanbreda,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / 'Stad met behoud van dorps karakter'

'Stad met behoud van dorps karakter'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Hans Teunissen
   Fotograaf
  BREDA - Als Hans Teunissen vanuit zijn woning in het Bredase centrum naar middelbare school De Nassau fietst, gaat hij vaak over de Grote Markt. "Dan ben ik trots op de stad. En als 's ochtends de winkeliers en horecamensen de stoep aan het vegen zijn, weet ik dat het weer een gezellige avond is geweest."

  Teunissen (31) is directeur van de havo-afdeling van De Nassau. Geboren in Breda, getogen in Etten-Leur en woont nu al weer een tijd in zijn geboortestad.

  Wat is Breda voor u?
  "Mijn thuis. Het is de negende stad van het land, maar heeft toch een dorps karakter gehouden. Ik vind het prettig om me daar in te bewegen. En ondertussen ben ik, gezien de goede ligging ook snel in andere steden. Toen ik zojuist nog even na aan het denken was over dit interview kwam ik uit op vier B's: Breda bindt, boeit, bedenkt en beweegt. Dat typeert Breda wel."

  Laten we die B's dan eens langslopen. Waar zit 'm het bindende vermogen van Breda in?
  "Het is een grote stad, waar mensen elkaar wel kennen, via verenigingen, horeca, carnaval. Er zijn rijkere en arme Bredanaars, oorspronkelijke en nieuwe bewoners. Maar ik heb niet het idee dat de kloven groot zijn. Er is hier wel een sterke cohesie. Die verbinding zie ik niet alleen tussen individuen maar ook tussen instanties. Zo hebben wij met scholen uit het voortgezet onderwijs afgesproken zonnepanelen op daken te gaan plaatsen. Maar als Nassau doen we ook projecten met Avans en NHTV, waar leerlingen al colleges kunnen volgen in het examenjaar. En buiten het onderwijs werken we samen met onder andere de rechtbank voor een project."

  Zie u nog meer mogelijkheden om te verbinden?
  "Ik denk dat er binnen de regio nog meer mogelijk is, maar ook in de stad zelf. Neem nou Breda als DJ Capital. Daarmee kun je de samenwerkingen zoeken met jeugdhonken, onderwijs, ondernemers en horeca. Wat ik ook graag zou zien is een Rode Hoed of een Balie in Breda; een mediacafé waar mensen en instanties met elkaar in discussie gaan, waaruit dan weer nieuwe dingen ontstaan."

  De B van boeit? Wat bedoelt u daarmee?
  "Breda heeft een rijke historie maar hopelijk ook een innovatieve toekomst. Breda is dus boeiend, maar moet ook boeiend zien te blijven. De historie kan beter voor het voetlicht worden gebracht. Breda mag zich dan Nassaustad noemen, maar ik weet niet of dat elders in het land ook zo bekend is. Als het om de historie van Oranje-Nassau gaat, denk ik dat veel mensen eerder aan Delft denken, terwijl wij hier zoveel te vertellen hebben. Als we daar innovatie aan koppelen, denk ik dat je daar wel mensen mee kunt trekken. Hou een DJ-wedstrijd en laat de winnaar optreden in de Grote Kerk, waardoor daar ook weer een nieuw publiek komt. Maar ik denk ook dat het nieuwe museum daar straks een goede rol in kan spelen."

  Dus de B van bedenken gaat daarover?
  "Die gaat inderdaad over innovatie. Ik zie dat op dat gebied al best veel gebeurt. In de Belcrum bijvoorbeeld met Stek en Belcrum Beach, op de hogescholen met gaming en het bouwen van apps en er zijn best veel duurzame projecten Breda. Maar op het gebied van innovatie zijn nog meer stappen te maken. Dan kom ik ook op de B van beweegt. Laat zien dat je als historische stad ook vooruitstrevend kunt zijn. Met activiteiten en festivals maar ook met het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid. We hebben hier een vrij traditionele arbeidsmarkt. Terwijl we werk moeten maken van de toekomst. Ik denk dat er vanuit de NHTV en Avans nog wel meer bedrijven zouden kunnen ontstaan. Je hebt het talent voor het oprapen hier. Die bedrijven, samen met een modern cultureel aanbod, zorgen er dan weer voor dat studenten na hun afstuderen ook hier blijven. Als het om het Verhaal van Breda gaat, zou ik vooral de jongeren vragen waarom ze hier zijn en wat ze willen. Ik weet uit praktijk de jongeren graag en goed meedenken."

  Plotseling schiet Teunissen nog een vijfde B in: 'Behaaglijk Breda'.
  "Daarmee geef je aan dat het goed wonen is hier, dat het gezellig is, dat het een warme stad is. Maar koppel daar dan inhoud aan door een verbinding te maken met de historisch achtergrond en de innovatieve toekomst. Dat kun je trouwens ook letterlijk doen door een link te maken tussen het historische centrum en de Belcrum en straks bijvoorbeeld het CSM-terrein, waar de creatieve, innovatieve sector een plek kan vinden."