article
1.6558422
BREDA - Problemen bij Mezz… What's new? Al bij de voorganger van het Bredase poppodium, Para aan het Van Coothplein, was het vaak dweilen met de kraan open. "Alle ellende bij Para is terug te voeren op het gebouw", verzuchtte toenmalig programmeur Peter Jeucken tegen het einde van de vorige eeuw.
Staat poptempel Mezz in Breda op de rand van de afgrond?
BREDA - Problemen bij Mezz… What's new? Al bij de voorganger van het Bredase poppodium, Para aan het Van Coothplein, was het vaak dweilen met de kraan open. "Alle ellende bij Para is terug te voeren op het gebouw", verzuchtte toenmalig programmeur Peter Jeucken tegen het einde van de vorige eeuw.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/staat-poptempel-mezz-in-breda-op-de-rand-van-de-afgrond-1.6558422
2016-10-22T11:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.774569.1422543062!image/image-774569.jpg
Breda,Cultuur, kunst en recreatie,Mezz,bezoekers,ontslag,poppodium,geld,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / Staat poptempel Mezz in Breda op de rand van de afgrond?

Staat poptempel Mezz in Breda op de rand van de afgrond?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Muziektempel Mezz. Archieffoto Ingrid Bertens

  BREDA - Problemen bij Mezz… What's new?

  Al bij de voorganger van het Bredase poppodium, Para aan het Van Coothplein, was het vaak dweilen met de kraan open. "Alle ellende bij Para is terug te voeren op het gebouw", verzuchtte toenmalig programmeur Peter Jeucken tegen het einde van de vorige eeuw.

  Popcultuur
  Wás dat maar alles. Bij zijn afscheid wijst Jeucken destijds ook nog op de haperende popcultuur in een stad waar het toch vooral bier, bitterballen en braderieën zijn die prioriteit krijgen: "Geen vruchtbare bodem voor een florerend popwereldje."

  Het hypermoderne Mezz moest daar verandering in brengen. Maar nog geen jaar na de opening in oktober 2002 meldt dagblad De Stem: 'Faillissement dreigt voor popodium Mezz'.

  Het is niet voor het laatst dat de vragen wordt gesteld: hoe moet het verder met de Bredase poptempel? En welke positie neemt Mezz in, in het Nederlandse clubcircuit?

  Ingewikkeld
  Ingewikkelde vragen om te beantwoorden, zegt directeur Frens Frijns van 013 in Tilburg. Mezz laat zich in ieder geval moeilijk vergelijken met 013. Al is het maar vanwege het formaat: 650 bezoekers maximaal in Breda, 4.000 in Tilburg. Frijns: "Een zaal als Mezz moet je vooral beoordelen op zijn belang voor de stad en de regio. Die moet je niet vergelijken met de grote jongens zoals 013 of de Amsterdamse podia."

  Wie vraagt of Mezz toekomst heeft, moet ook de vraag stellen of popmuziek in Breda belangrijk genoeg wordt gevonden. "Ik denk dat er in potentie genoeg publiek is in een stad met 180.000 inwoners en een aantal grote dorpen daar omheen", zegt Frijns, die ook bestuurslid is van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals. "De bewoners van een stad van deze omvang hebben recht op popmuziek in hun stad. Breda heeft, net als het Brabants popklimaat, een belangrijke cultuurdrager als Mezz nodig."

  Groei
  Ook al is Mezz dankzij de typische architectuur een 'onhandig gebouw', de 013-directeur denkt dat het geen gek idee is om het Bredase podium uit te breiden: "Dan word je toch interessanter voor grotere bands. Ruimte voor een paar honderd bezoekers extra, dat zou echt het verschil kunnen maken."

  Mezz is ook een onmisbare stap voor bands die van lokaal naar regionaal en verder willen groeien. Wat dat betreft is het Bredase podium nog steeds erg belangrijk. Maar wie gaat er naar die bandjes kijken? Herman Sibon, coördinator van Pop Organisatie Breda (POB): "Er is een trend dat mensen tegenwoordig vooral grote acts willen zien."

  Dat is niet het enige probleem waar de poptempel mee kampt. Het Bredase publiek, inclusief de lokale popscene, is een beetje lui. "We hebben bijvoorbeeld het Uit je Hok-festival, speciaal voor beginnende bands. Maar hun 'collega's' komen zelden kijken. Ze zoeken elkaar niet altijd op", zegt Sibon.

  And the times, they are a changin'... "Vroeger kreeg ik een keer per week Muziekkrant Oor in de bus. Dan ging ik meteen op zoek naar de concertagenda, kijken wie waar speelt", herinnert de 44-jarige POB-voorman zich. "Nu hoeft dat niet meer. Op Facebook krijg ik elke dag wel een melding dat er ergens een band speelt die ik moét zien. Het is niet meer zo speciaal dat er ergens een bandje staat te spelen. Nieuwe dingen ontdekken doe je tegenwoordig gewoon vanuit je luie stoel."

  Plannen
  Intussen liggen er verregaande plannen om op het Breepark, aan de oostkant van de stad, een nieuwe evenementenhal te bouwen. Met een omvang van 8.300 vierkante meter zal dit complex geen concurrentie vormen voor Mezz, zegt Anneke Stins van projectontwikkelaar MaVer. "Wij zullen nooit iets kleinschaligs doen. Zelfs in de kleinste versie is er bij ons altijd nog ruimte voor minstens 2.000 toeschouwers. Dat betekent dat wij echt heel anders programmeren dan Mezz."

   

  Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.