article
1.6800727
BREDA - Hoe een alleenstaande bijstandsmoeder onverwacht toch dat kerstcadeau voor haar dochtertje kon kopen.
Rijk helpt arm: een verlaat kerstverhaal
BREDA - Hoe een alleenstaande bijstandsmoeder onverwacht toch dat kerstcadeau voor haar dochtertje kon kopen.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/rijk-helpt-arm-een-verlaat-kerstverhaal-1.6800727
2016-12-31T10:25:13+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6800728.1483179735!image/image-6800728.jpg
Breda,dnr
Breda
Home / Regio / Breda / Rijk helpt arm: een verlaat kerstverhaal

Rijk helpt arm: een verlaat kerstverhaal

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Terwijl dochter Elise met haar felbegeerde speelgoed speelt, kijken moeder Bianca (rechts) en donateur Marsha met haar jongste zoon Juul geamuseerd toe.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Onverwacht kreeg Elise toch nog haar speelgoed.
   Fotograaf
  BREDA - Hoe een alleenstaande bijstandsmoeder onverwacht toch dat kerstcadeau voor haar dochtertje kon kopen.

  Je zou haast vergeten dat bij alle ellende in de wereld die het afgelopen jaar over ons werd uitgestort er ook nog mooie dingen gebeuren. Heel dichtbij zelfs. Zoals het verhaal van Bianca Bovens (32), een alleenstaande moeder uit Breda die nauwelijks kan rondkomen van haar bijstandsuitkering, maar dankzij de hulp van een onbekende plaatsgenote toch dat cadeautje voor kerst voor haar 2-jarig dochtertje kon kopen.

  ,,Kijk'', zegt Bianca, terwijl ze haar telefoon pakt en een foto laat zien. ,,Hier mag Elise haar cadeau, dat er zonder Marsha nooit gekomen was, uitpakken. Kijk hoe blij ze is.'' Op de foto is een breeduit lachende peuter te zien. Zielsgelukkig met het net door haar uitgepakte speelgoed. Een soort bouwpakket met dieren die geluid maken. Precies wat Elise wilde hebben, maar moeder Bianca niet kon kopen.

  Want Bianca moet, sinds ze haar baan door een darmziekte verloor, rondkomen van 928 euro per maand. Net genoeg om de vaste lasten van haar flatje in Breda-Noord en de boodschappen van te kunnen betalen, maar te weinig om het speelgoed dat dochter Elise al zo vaak bij de tv-reclame voorbij had zien komen en zo graag wilde hebben, te kunnen betalen.

  Gelukkig voor Bianca en veel andere Bredanaars met weinig geld zijn er mensen die hen financieel de helpende hand willen toesteken. Zoals Marsha Kersten-Jacobs. Een 35-jarige vrouw uit Ulvenhout; moeder van vier kinderen, echtgenoot een goede baan en zelf werkzaam bij een consultancybedrijf.

  Beide moeders hadden tot voor kort geen weet van elkaars bestaan. Totdat Bianca enkele weken geleden besloot op de website www.steungezin.nl een oproep te plaatsen om financiële hulp bij de aanschaf van het zo gewilde speelgoed. De site werd twee jaar geleden door een andere bijstandsmoeder uit Breda opgezet met de bedoeling rijk en arm bij elkaar te brengen. Arme Bredanaars kunnen er een oproep doen aan welgestelde plaatsgenoten om mee te betalen aan bijvoorbeeld die ene, onverwacht hoge, rekening van de dierenarts of, zoals bij Bianca, dat prijzige speelgoed.

  ,,Eerlijk gezegd kende ik de site niet totdat mijn vader erover begon'', vertelt Marsha. ,,Ik ben gaan kijken en als je dan al die oproepjes leest, besef je pas hoe bevoorrecht jij bent dat je wel al die dingen kunt kopen die je wil.'' De oproep van Bianca trok direct Marsha's aandacht. ,,Ja waarom? Ik heb zelf kinderen en kon me zo goed voorstellen dat ze haar dochtertje dit graag wilde geven. Als moeder wil je toch dat je kind dat speelgoed niet alleen op tv ziet, maar er ook zelf mee kan spelen.'' De Ulvenhoutse besloot Bianca te helpen, drukte op de knop 'donatie' en maakte 55 euro over.

  Bianca, breeduit lachend: ,,Ik dacht echt wow, toen ik las dat iemand mij wilde helpen. Het is zo fijn dat er iemand is die begrijpt hoe moeilijk het is als je als moeder je kind niet kan geven wat het zo graag wil hebben." Marsha knikt. ,,En voor mij is het prachtig om te zien hoe blij haar dochtertje is en ze toch de moeder kan zijn die ze zo graag wil zijn."

  Normaliter blijven degene die om hulp vraagt en de donateur op steungezin.nl anoniem voor elkaar. Het geld wordt overgemaakt naar de gelijknamige stichting die er, in het geval van Bianca, het cadeau voor dochter Elise mee betaalt. Daar houdt het verhaal doorgaans op. Maar op verzoek van BN DeStem is voor deze ene keer een uitzondering gemaakt en treffen vrager en gever elkaar in het flatje van Bianca.

  Omdat ze geen oppas kon regelen heeft Marsha haar jongste spruit Juul meegenomen die alles met zijn oogjes aandachtig volgt. ,,Het is zo leuk om de persoon die je een steuntje in de rug geeft, mag ontmoeten", lacht Marsha. ,,Dat begon al op de gang toen ik aankwam. Dan zie je zo'n blij meisje. Dat doet zo goed." Bianca valt haar in de rede. ,,Jij zegt een steuntje in de rug. Dat jij, jouw gezin, dit ons gunt voelt als veel meer dan een steuntje. Jullie hebben van onze kerst een echt feest gemaakt."

  Bianca is inmiddels met een omscholingscursus begonnen. Ze hoopt straks als administratief medewerkster ergens aan de slag te kunnen. ,,Een zittend beroep, dat kan ik met mijn ziekte nog wel. En hopelijk kan ik dan volgend jaar zelf dat cadeautje voor Elise kopen. Maar voor nu ben ik superblij dat er mensen als Marsha zijn."