article
1.6137300
BREDA. De twee bakstenen relikwieën hebben 34 jaar aan de Vlaszak gestaan. Exact op de plaats waar de fundamenten van de uit 1330 daterende Gasthuispoort nog steeds onder het maaiveld rusten.
Relikwieën Bredase Gasthuispoort nu zelf historie (fotoalbum en video)
BREDA. De twee bakstenen relikwieën hebben 34 jaar aan de Vlaszak gestaan. Exact op de plaats waar de fundamenten van de uit 1330 daterende Gasthuispoort nog steeds onder het maaiveld rusten.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/relikwie%C3%ABn-bredase-gasthuispoort-nu-zelf-historie-fotoalbum-en-video-1.6137300
2016-06-24T13:54:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6137385.1466775462!image/image-6137385.jpg
Breda,Bouw en wonen,breda,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / Relikwieën Bredase Gasthuispoort nu zelf historie (fotoalbum en video)

Relikwieën Bredase Gasthuispoort nu zelf historie (fotoalbum en video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  BREDA. De twee bakstenen relikwieën hebben 34 jaar aan de Vlaszak gestaan. Exact op de plaats waar de fundamenten van de uit 1330 daterende Gasthuispoort nog steeds onder het maaiveld rusten.

  De een in weer en wind, de ander binnen, waar van 1985 tot 2008 het Italiaanse restaurant Da Nino van Maurizio Pescini en Ingrid Zeeuwe gevestigd was. Ieder die er wel eens gegeten heeft, herinnert zich hoe Pescini de draaitrap als glijbaan gebruikte als hij van zijn domein op de eerste verdieping naar het restaurant afdaalde.

  Die trap draaide om het ene fundament van voormalige stadspoort, dat in het restaurant als een soort van put of vijver opgemetseld was. Het andere fundament, aan de overkant voor de meubelzaak van Hendriks, was trapsgewijs opgemetseld. Net een bakstenen bank, maar vooral de favoriete pispaal van passerende honden.

  Met de sloop van het stuk, waarin na Da Nino kunstenaarscafé De Wasserette gevestigd was, verdween de put. Met ene helft van het project Gasthuyspoort nagenoeg gereed, is bouwer Maas Jacobs nu begonnen met de sloop van Hendriks, waar de tweede helft van het project zal verrijzen.

  Daarmee verdween ook het tweede namaakrestant van de oude poort in een container om vergruisd te worden. Met instemming van de afdeling stadsarcheologie, én architect en raadslid Frank Toeset (D66), die enkele maanden geleden al vragen stelde over de toekomstige aankleding van de Gasthuispoort. Zoals het stukje straat vanaf de kop van de Boschstraat ook heet, tot aan de Y-splitsing waar Catharina- en Veemarktstraat.

  Volgens woordvoerder David Slager van de gemeente Breda stelde het kunstwerk niet zoveel voor. "Ze hebben er in 1982 gewone bakstenen voor gebruikt, die zo ongeveer de oorspronkelijke vorm weergaven. De bronzen plaquette is bewaard gebleven." Die zal dan misschien een plaatsje vinden in het nieuwe plein dat nu onstaan is, doordat de Gasthuispoort ter plekke twee keer zo breed geworden is.

  Toeset heeft voorgesteld om een soort van wedstrijd van te maken.

  "Waarin het Bredase creatieve talent uitgenodigd om wordt om een ontwerp te maken voor een hededendaagse verbeelding van de voormalige stadspoort".

  Zodat vaststaat dat de twee torens van de Gasthuispoort na bijna 700 jaar in de een of andere vorm ooit weer terugkeren.

  Fotoalbum: Gasthuispoort

  Fotoalbum in hogere resolutie: Facebook/BNDeStemBreda

  Video: Gasthuyspoort: verweving tussen erfgoed en beeldcultuur

  Link: Vragen D66 aan college

  Link: Antwoorden college aan D66

  P.s. De spelling Gasthuyspoort, zoals in de middeleeuwen, wordt voor het project gehanteerd. De officiële straatnaam is Gasthuispoort.

   

  Gasthuispoort


   Uitgelichte video

   Afbeelding