article
1.6270490
BREDA - Breda is letterlijk een grensgeval, zegt Diane Nijs. „Als er meer Belgen in Breda komen werken, zorgt dat voor een zekere spanning en daardoor creativiteit’.
NHTV-lector Diane Nijs: ‘Verenig in Breda het beste van twee werelden’
BREDA - Breda is letterlijk een grensgeval, zegt Diane Nijs. „Als er meer Belgen in Breda komen werken, zorgt dat voor een zekere spanning en daardoor creativiteit’.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/nhtv-lector-diane-nijs-verenig-in-breda-het-beste-van-twee-werelden-1.6270490
2016-07-22T05:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6270507.1471374472!image/image-6270507.JPG
Breda,Cultuur,Economie,hetverhaalvanbreda,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / NHTV-lector Diane Nijs: ‘Verenig in Breda het beste van twee werelden’

NHTV-lector Diane Nijs: ‘Verenig in Breda het beste van twee werelden’

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  BREDA - Breda is letterlijk een grensgeval, zegt Diane Nijs. „Als er meer Belgen in Breda komen werken, zorgt dat voor een zekere spanning en daardoor creativiteit’.

  Ook al werkt Diane Nijs al dertig jaar voor de NHTV in Breda en komt ze veel in de stad, ze is altijd in haar geboorteland België blijven wonen. „Ik heb wel overwogen naar Breda te verhuizen, maar ik had toen opgroeiende kinderen en die houden je dan toch in België. Bovendien is het vanaf Brasschaat slechts een half uur rijden. Nu de kinderen het huis uit zijn, sluit ik niet uit dat ik toch nog een keer de stap naar Breda maak.”

  Wat is Breda voor u? 
  „Een hele mooie stad, waar het leven goed is. En ook een stad waar mensen de tijd vinden om te spreken én te luisteren. Dat vind ik wel bijzonder in Nederland want er wordt over het algemeen weinig geluisterd en veel gesproken. In België is dat juist weer andersom. Ik vind Breda daarom ook een heel prettige plek om te werken. In België is meer hiërarchie, hier heb je meer inspraak. Het is een veel vrijere professionele omgeving. Ik denk dat Breda dat in zijn profiel ook goed kan gebruiken: hier vind je de vrijheid van Nederland en de vriendelijkheid van België.”

  Zou Breda zich meer een Belgisch profiel moeten aanmeten dan?
  „Niet zo zeer Belgisch, als wel dat Breda een stad is waar twee culturen samen komen. Dat wordt nog niet optimaal benut. Het zou goed zijn
  als er meer Belgen in Breda komen werken. Dat zorgt voor een zekere spanning binnen organisaties, waardoor nieuwe creativiteit los komt. Wij Belgen zijn bijvoorbeeld goed in omgaan met complexiteit omdat wij in een complex land wonen. Jullie zijn goed in handelen, in rechtlijnig beslissen. Breda heeft een unieke ligging om die cultuurclash tot stand te brengen. Eindhoven en Tilburg liggen ook vlakbij België, maar hebben aan de andere kant van de grens geen aansprekende grote steden. Hier zit je dichtbij Antwerpen, toch de grootste Vlaamse stad.”

  Als het goed is gaat in 2017 eindelijk de snelle trein tussen Breda en Antwerpen/Brussel rijden. Wat betekent dat?
  „Dat gaat een enorme impuls geven. Breda wordt verder ontsloten. Sinds je met de Intercity Direct binnen een uur in Amsterdam bent, zien wij dat wij hier op de NHTV nieuwe mensen aan kunnen trekken. Docenten uit het verre buitenland, denk bijvoorbeeld aan Brazilië en China. Als die naar Nederland komen, willen ze toch vaak in Amsterdam wonen, maar ze komen dan wel hier werken omdat het makkelijk kan.”

  Het zou fijn zijn als die mensen ook in Breda zouden willen wonen.
  „Dan moet Breda zorgen voor een wat meer grootstedelijk karakter. Zorgen dat er meer prikkels zijn. Een meer dynamische identiteit krijgen. Nu wordt er nog te veel geleund op de statische identiteit zoals de historische binnenstad en het verleden met de Nassaus. Dat is mooi maar niet spannend. Dat kun je ook op Wikipedia vinden. En dan kom ik weer terug op de ligging. Als Breda met zijn omvang in het midden van het land zou liggen, zou je op termijn een probleem hebben. Maar Breda is letterlijk een grensgeval en dat is zeer interessant.”

  Hoe kan Breda zich als stad van twee culturen nog beter op de kaart zetten? 
  „Je kunt Breda bijvoorbeeld positioneren als een stad die twee keer nadenkt, een stad die niet meewaait met elke wind maar die het beste van twee werelden verenigt. En doe dat op verschillende terreinen. Op economisch terrein breng je bedrijven bij elkaar, zorg je dat mensen hier internationaal zaken komen doen. Op cultureel gebied zijn er ook veel mogelijkheden. Ik kan me goed voorstellen dat in Breda een groot, terugkerend festival wordt gehouden waarbij het nieuwste uit België én Nederland te zien is en organiseer daar dan weer een dialoog omheen. Daarmee trek je publiek uit beide landen en haal je landelijke publiciteit.”

  Wat kan Breda nog meer doen om wat meer grootstedelijk te zijn?
  „Breda moet zich meer open stellen. Nu is het vaak naar binnen gericht en wordt gezegd ‘het is toch goed zo’. Dat is een gevaarlijke houding. De stad moet inspirerend blijven en dan moet je meer nieuwe, en gedurfde initiatieven ondersteunen. Het mag wel wat bonter in Breda. Men feest wel,
  drinkt bier en het is altijd gezellig bij NAC, maar daarmee houdt het uit de band springen vaak op.”


  Loop je dan niet het gevaar dat Breda zijn gemoedelijke karakter verliest?
  „Dat hoeft niet. Ik denk dat je dat juist kunt bewaren als je maar langs duidelijke lijnen denkt. Breda Verbindt zou bijvoorbeeld wel een goed motto zijn. Zoek consequent bij alles wat je doet de connectie, binnen en buiten de stad. Als je een evenement organiseert, kijk wat je daar nog meer aan toe kunt voegen, wie je daar bij kunt betrekken. Daarmee treed je buiten de gebaande paden maar blijf je nog steeds wel die stad met vriendelijke mensen waar goed wordt samengewerkt.”