article
1.6572519
BREDA/DEN HAAG - Veterans MC en Black Sheep MC zijn toch geen criminele motorbendes, zoals No Surrender, Hell's Angels en Satudarah.
Minister: Veterans en Black Sheep toch geen criminele motorclubs
BREDA/DEN HAAG - Veterans MC en Black Sheep MC zijn toch geen criminele motorbendes, zoals No Surrender, Hell's Angels en Satudarah.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/minister-veterans-en-black-sheep-toch-geen-criminele-motorclubs-1.6572519
2016-10-25T14:33:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.3461912.1374570379!image/image-3461912.jpg
Breda,Bende,Veterans,OMG's,Crimineel,Minister,Black Sheep,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / Minister: Veterans en Black Sheep toch geen criminele motorclubs

Minister: Veterans en Black Sheep toch geen criminele motorclubs

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  BREDA/DEN HAAG - Veterans MC en Black Sheep MC zijn toch geen criminele motorbendes, zoals No Surrender, Hell's Angels en Satudarah.

  Tot die conclusie komt minister van justitie Ard van der Steur op basis van onderzoek. Hij heeft dit per brief laten weten aan de clubs. Zij zijn al jaren boos dat het ministerie hen op de lijst heeft gezet van zogeheten OMG's, Outlaw Motorcycle Gangs.

  Uit langdurig onderzoek naar zware en internationale georganiseerde misdaad door leden van OMG's is volgens Van der Steur gebleken dat leden van Veterans en Black Sheep daar - voor zover bekend - niet bij betrokken zijn. Raadsman mr. Michael Ruperti heeft laten weten dat hij overweegt schadeclaims in te dienen namens de clubs omdat die jarenlang onterecht gebrandmerkt zijn als criminele organisaties.

  Veterans bestaat uit (oud-)militairen die in het buitenland hebben gediend. De club heeft drie afdelingen in Nederland, waaronder Veterans MC Murphy Crew Breda.

  Doordat de twee motorclubs op de OMG-lijst stonden zijn er invallen geweest in clubhuizen en hebben leden hun baan bij de overheid verloren. Leden van de Veterans mochten ook niet meer meerijden op de jaarlijkse Veteranendag.

  Veterans verloor in 2015 een rechtszaak tegen toenmalige korpschef Gerard Bouman over het criminele etiket dat de politie op de club plakte. Het hof vond dat niet strafbaar, vooral omdat de club in de Raad van Acht zit, een landelijk overlegorgaan van motorclubs waarvan de meeste volgens de politie OMG's zijn.

  Veterans klaagde vergeefs bij de minister en schakelde daarom vorig jaar de Nationale Ombudsman in. Het secretariaat van Murphy Crew in Breda zegt geen reactie op de brief van de minister te geven 'zo lang de procedure bij de Ombudsman nog loopt'.