article
1.6144249
BREDA - Breda was vroeger het militaire middelpunt van Nederland, nu zijn de cadetten er de baas. Is de stad op militair gebied nog relevant?
Kraamkamer van de koninklijke krijgsmacht
BREDA - Breda was vroeger het militaire middelpunt van Nederland, nu zijn de cadetten er de baas. Is de stad op militair gebied nog relevant?
http://www.bndestem.nl/regio/breda/kraamkamer-van-de-koninklijke-krijgsmacht-1.6144249
2016-05-20T08:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.3640740.1377846881!image/image-3640740.JPG
hetverhaalvanbreda
Breda
Home / Regio / Breda / Kraamkamer van de koninklijke krijgsmacht

Kraamkamer van de koninklijke krijgsmacht

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • De Koninklijke Militaire Academie in Breda.
   Titel
   De Koninklijke Militaire Academie in Breda.
   Fotograaf
  BREDA - Breda was vroeger het militaire middelpunt van Nederland, nu zijn de cadetten er de baas. Is de stad op militair gebied nog relevant?

  Op de plek waar ten tijde van de Spaanse overheersing de wapens werden opgeslagen, liggen nu enkel nog scharen en scheermessen. 'Wapenmagazijn' valt te lezen op het plaquette dat op de gevel van een kapsalon aan de Oude Vest prijkt. Het bouwwerk even verderop was eerst een godshuis, toen een kazerne, en nu een gokhuis. En waar vroeger de paarden van de cavalerie trappelden, is nu een cultuurpodium.

  Overal in de Bredase binnenstad zijn sporen van de militaire geschiedenis te ontdekken. "Dat maakt de stad ook zo bijzonder", vindt Wim Klinkert, historicus en docent aan de Nederlandse Defensie Academie (NDA, voorheen KMA). "In weinig Nederlandse steden is de militaire geschiedenis zo zichtbaar aanwezig als hier."

  Centraal in die historie staat het Kasteel van Breda. In de veertiende eeuw verstevigde Jan van Polanen de verdedigingslinie van de stad door de toenmalige burcht uit te breiden met een gracht en vier hoektorens. Het kasteel dat toen verrees zou met name tijdens de Spaanse overheersing een hoofdrol spelen. Ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog huisde er ene Willem. Van Oranje, zou men hem later noemde. Hij zou de Hollandse strijd tegen de Spanjaarden leiden vanuit zijn Kasteel van Breda. Althans, tot zijn bezittingen in beslag werden genomen en hij naar Duitsland vluchtte. Een kleine vierhonderd jaar volgden onze oosterburen de omgekeerde route. Door de Duitse bezetting werd de Koninklijke Militaire Academie (KMA), sinds 1828 in het kasteel gevestigd, tijdelijk ondergebracht in Nederlands-Indië. In 1942 keerde het militaire opleidingsinstituut terug in Breda, twee jaar later bevrijdden de Polen de stad.

  De aanwezigheid van militairen in de stad zou sindsdien gestaag afnemen. "Breda was altijd een garnizoensstad, maar die tijd is voorbij. Op operationeel vlak is de stad tegenwoordig niet meer zo relevant", meent Dick Zandee, defensiespecialist bij Instituut Clingendael. Van de zes kazernes die Breda aan het begin van de twintigste eeuw telde, is slechts de Trip van Zoudtlandtkazerne nog actief, als onderdeel van de NDA. Zandee: "Dát is en blijft Breda: de stad waar militairen worden opgeleid. In die functie is Breda militair gezien nog altijd van belang."

  En daar moet de stad niet te licht over denken, vindt ook Wim Klinkert: "Omdat de NDA kleiner en meer in zichzelf gekeerd is dan de andere onderwijsinstellingen in de stad, wordt het nogal eens over het hoofd gezien. Maar juist met die combinatie van onderwijs en militair is als stad zoveel te doen. En trek daar de cultuur bij, als je de oude militaire gebouwen in de binnenstad erbij optelt."

  De komst van het hoofdkwartier van de luchtmacht, tien jaar geleden, laat volgens Dick Zandee zien dat de militaire activiteit in de stad verschoven is, maar nog altijd aanwezig. "Het is verlegd van operationele naar aansturende taken. Daarmee kan de stad zich echt onderscheiden."

  Klinkert denkt op zijn beurt niet dat Breda vol moet inzetten zich te profileren als militaire stad. "Dat werkt ook niet als marketing tool. Het militaire aspect is onderdeel van een groter iets." Het heeft invloed op hoe de stad zich heeft gevormd, hoe die er nu uitziet en wat die tegenwoordig te bieden heeft. "Je kunt Breda alleen begrijpen als je de militaire geschiedenis van de stad kent."

  Wilt u reageren? Of andere artikelen lezen over dezelfde kwestie. Doe het dan hieronder op dit bericht of ga naar de speciale pagina Het verhaal van Breda voor andere verhalen over dit thema.