article
1.6677746
BREDA - Als er één plek is in de stad waar de potentie vanaf druipt is het wel het Havenkwartier in de wijk Belcrum. De komende tien, twintig jaar gaat het hier gebeuren. Superplek, de place to be.
Havenkwartier Belcrum is 'place to be'
BREDA - Als er één plek is in de stad waar de potentie vanaf druipt is het wel het Havenkwartier in de wijk Belcrum. De komende tien, twintig jaar gaat het hier gebeuren. Superplek, de place to be.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/havenkwartier-belcrum-is-place-to-be-1.6677746
2016-11-25T07:52:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6677989.1480060263!image/image-6677989.jpg
Breda,Bouw en wonen,Belcrum,havenkwartier,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / Havenkwartier Belcrum is 'place to be'

Havenkwartier Belcrum is 'place to be'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het Havenkwartier in de wijk Belcrum.
   Fotograaf
  BREDA - Als er één plek is in de stad waar de potentie vanaf druipt is het wel het Havenkwartier in de wijk Belcrum. De komende tien, twintig jaar gaat het hier gebeuren. Superplek, de place to be.

  Het was bijna struikelen over de superlatieven gisteravond in Podium Bloos waar zestig genodigden mochten brainstormen over de toekomst van dit nog rauwe stukje Breda, waar het creatieve bedrijventerrein STEK, skatehal Pier 15 en Belcrum Beach als pioniers zijn neergestreken.

  De avond was op uitnodiging van de gemeente Breda, die het bureau BLASt (achitectuur en stedenbouw) heeft ingeschakeld om de wijk mee te nemen. Ideëen ophalen om dan met de input ergens begin volgend jaar met een gedragen visie te komen.

  Een bijzondere tactiek: niet eerst een voorgekookt ambtenarenplan, maar de bal neerleggen in de buurt. Bewoners en ondernemers uit de wijk, vaak ook uit de creatieve hoek, gingen zo aan de slag in werkgroepjes en produceerden een ideëenstroom. Schetsen en stickers vlogen over de tafels. Onno van der Heijden, stedebouwkundige van de stad, had toen al een voorschotje gegeven. Aan de hand van foto's en kaarten liet hij de kansen voorbijkomen. "Unieke ligging, vlakbij het station en de historische binnenstad. Met een enorme potentie."

  Hij zag bijvoorbeeld een boulevard verrijzen van 1,7 kilometer lang, van de Academiesingel naar de noordelijke punt van de Belcrumhaven. Het Markwater dan iets doortrekken van de Veilingkade naar de Stationslaan zodat er een Belcrumeiland ontstaat.

  Nieuwe watergerelateerde economie, vaar-in woningen, terraswoningen, woonarken. Waterbeleving. Want daar is enorme behoefte aan. Alles wat Breda doet met bootjes en steigers, de ligplaatsen vliegen de deur uit. Er is zelfs een wachtlijst.

  Het Havenkwartier, goudmijn. Wat te denken van een hotel bij de entree van Belcrumeiland, dan zullen de supers op de Belcrumweg iets moeten verkassen. Maakt niet uit. Brainstormen.

  Over de Belcrumweg gesproken, er moet wel een nieuwe ontsluiting komen, want op die weg loopt het al vast. En dan het CSM-terrein als groene long met bungalowpark, daar moet je dan vanaf het eiland op uit kijken.

  En wat wonen betreft, bouw voor de doorgroei, voor mensen in Belcrum die iets ruimer willen zitten. Een meevaller is dat Breda de komende jaren meer bouwbudget krijgt. En dan het liefst gemengd bouwen, modern en in die leuke jaren dertig stijl.

  De harde werkelijkheid is wel dat op het Havenkwartier nog altijd een bedrijfsfunctie rust, zoals Joris Haffmans, al 35 jaar bewoner van een woonboot in Belcrumhaven, het zei. Maar hij ziet de positieve wenteling en hoopt nu maar dat die grote hallen van Van Puijfelijk in goeie handen komen. Cruciaal voor behoud van het industriële erfgoed. Leermomentje was dat van de zestig eigenaren, ondernemers en huurders in het gebied er slechts één present was. Projectmanager Jeroen Hoefsloot van de gemeente liep er niet voor weg. Hij ziet deze missie als het beklimmen van de Mount Everest: "We weten niet precies wanneer we boven komen, maar de eerste stappen zijn gezet." Frank Schrauwen van Gasterij Het Pakhuys in Belcrum is enthousiast: "Dit is heel goed."