article
1.5478658
BREDA - De gemeente Breda ziet niets in een schikking met de eigenaren van winkelcentrum De Lunet. De eigenaren staan zelf wel open voor een 'finale beslechting' door de rechter van het geschil dat ze met de gemeente hebben.
Geen schikking over winkelcentrum De Lunet in Breda
BREDA - De gemeente Breda ziet niets in een schikking met de eigenaren van winkelcentrum De Lunet. De eigenaren staan zelf wel open voor een 'finale beslechting' door de rechter van het geschil dat ze met de gemeente hebben.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/geen-schikking-over-winkelcentrum-de-lunet-in-breda-1.5478658
2015-11-26T06:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.79596.1357599418!image/image-79596.JPG
Breda,Detailhandel,lunet winkelcentrum,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / Geen schikking over winkelcentrum De Lunet in Breda

Geen schikking over winkelcentrum De Lunet in Breda

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Winkelcentrum De Lunet.
  BREDA - De gemeente Breda ziet niets in een schikking met de eigenaren van winkelcentrum De Lunet. De eigenaren staan zelf wel open voor een 'finale beslechting' door de rechter van het geschil dat ze met de gemeente hebben.

  Dat bleek gisteren bij de rechtbank in Breda. De eigenaren van De Lunet (Van Deursen Groep en Interesting Vastgoed) claimen 9,6 miljoen euro aan planschade. Zij kochten het centrum in 2006, maar daarna bleek dat de gemeente de bestemming ging veranderen van 'detailhandel' naar 'kantoren en woningen'. Nu zitten de eigenaren met een winkelcentrum dat geen toekomst heeft. Momenteel zijn er slechts twee winkels gevestigd. Hoe lang De Lunet open kan blijven, is onduidelijk.

  De rechtszaak spitste zich gisteren toe op de vraag of de eigenaren in 2006 konden weten dat de bestemming zou veranderen. De gemeente meent van wel. Zo lag er een detailhandelsnota uit 2002 waarin stond dat gezocht moest worden naar een alternatieve locatie voor de winkels in De Lunet, in samenhang met herontwikkeling van het gebied. "Die passage geeft aan dat detailhandel daar niet meer wenselijk wordt geacht", aldus Eefje Remijn, jurist van de gemeente Breda.

  Advocaat Mieke Geeraedts van de eigenaren noemde de passage 'erg vaag'. Ook zei ze dat het besluit waarin de nota vast is gesteld, nooit is gepubliceerd. "Sterker, toen de eigenaren in 2006 contact zochten met de gemeente is daar door niemand over gerept."

  Na 2006 was er sprake van dat projetontwikkelaar Heja het centrum zou kopen om er woningen te bouwen. Heja zou afspraken met de gemeente hebben gemaakt over wijziging van het bestemmingsplan. Aangezien de koop nooit is doorgegaan, hadden die afspraken nooit gemaakt mogen worden, betoogde Geeraedts.

  Mocht de rechter vinden dat de eigenaren niet hadden kunnen voorzien dat de bestemming zou wijzigen, dan is de schade volgens de gemeente veel kleiner dan de geclaimde 9,6 miljoen euro. De gemeente liet berekenen dat het 'slechts' om 500.000 euro gaat. Breda wil mede daarom liever eerst een rechterlijke uitspraak, waartegen eventueel ook in beroep kan worden gegaan, alvorens over bedragen te praten.

  De rechter doet binnen zes weken uitspraak in de zaak.