article
1.6594705
BREDA - De automobilist die wordt beschuldigd van een levensgevaarlijke dollemansrit op 28 juli van Hazeldonk via Rotterdam richting Utrecht, had geen geldig rijbewijs. Zijn auto was ook niet verzekerd.
Dolleman zonder geldig rijbewijs en verzekering met gemiddeld 190 kilometer per uur over de snelweg
BREDA - De automobilist die wordt beschuldigd van een levensgevaarlijke dollemansrit op 28 juli van Hazeldonk via Rotterdam richting Utrecht, had geen geldig rijbewijs. Zijn auto was ook niet verzekerd.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/dolleman-zonder-geldig-rijbewijs-en-verzekering-met-gemiddeld-190-kilometer-per-uur-over-de-snelweg-1.6594705
2016-10-31T15:14:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.4524079.1413740902!image/image-4524079.JPG
Breda
Home / Regio / Breda / Dolleman zonder geldig rijbewijs en verzekering met gemiddeld 190 kilometer per uur over de snelweg

Dolleman zonder geldig rijbewijs en verzekering met gemiddeld 190 kilometer per uur over de snelweg

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  BREDA - De automobilist die wordt beschuldigd van een levensgevaarlijke dollemansrit op 28 juli van Hazeldonk via Rotterdam richting Utrecht, had geen geldig rijbewijs. Zijn auto was ook niet verzekerd.

  De 25-jarige man reed bij een politieachtervolging met zeer hoge snelheden - volgens wegwerkers tot 200 kilometer per uur - en zou daarbij het leven van meerdere mensen ernstig in gevaar hebben gebracht. De rechtbank in Breda wil de man die sinds zijn aanhouding vastzit, voorlopig niet op vrije voeten stellen. Hij blijft in de cel tot de zaak voorkomt op 12 januari.

  Crash
  ​De klopjacht begint op de A16. Een motoragent van de marechaussee ziet de BMW over de grens bij Hazeldonk razen. Het is 1.00 uur. De inzittenden, naar later blijkt de Hagenaar Abdelhafid El H. en zijn 19-jarige Belgische vriendin, komen uit Antwerpen. De motoragent zet de achtervolging in. Hij weet ternauwernood te voorkomen dat hij wordt aangereden. Onmiddellijk vraagt de politie ondersteuning van verschillende regio’s en de landelijke eenheid. Meerdere auto’s en een politiehelikopter nemen deel aan de jacht op de automobilist. De bizarre tocht met een gemiddelde snelheid van bijna 190 kilometer per uur, gaat via de A16 en de A20 naar de A12. De bloedstollende rit eindigt drie kwartier later in een crash als de roekeloze bestuurder met 140 kilometer een afslag bij Driebergen neemt. Hij en zijn vriendin worden gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

  De verdachte zou plots scherp naar links hebben gestuurd toen de eerste motoragent naast hem reed bij de afslag A58/A27. De agent moet krachtig remmen om te voorkomen dat hij omver wordt gereden. Verderop doen zich soortgelijke situaties voor. De vluchter negeert bij Rotterdam wegafzettingen en rode kruizen. Wegwerkers moeten opzij springen om aan het voertuig te ontkomen. Ze zien dat de verdachte met 200 per uur rakelings langs een afgesloten rijstrook rijdt. Mogelijk is een wegwerker geraakt door een wegvliegende pylon.

  Poging tot doodslag
  ​De verdachte zou koste wat kost hebben willen ontkomen aan een controle, juist omdat hij geen rijbewijs had en onverzekerd was. De uitslag van een bloedmonster is nog niet bekend. Het OM verwijt hem meermaals poging tot doodslag, dan wel het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Advocaat Ton Visser vindt die aantijging onterecht. Hij verwijst naar een recent arrest van de Hoge Raad waarin dat rechtscollege de lat voor zulk gedrag in het verkeer erg hoog legt. De verdachte moet dan ‘welbewust, willens en wetens, de aanmerkelijke kans op levensberoving’ hebben genomen. Volgens officier van justitie Kristel Simpelaar is dat ook het geval. Ze wijst met klem op de algemeen bekende kwetsbare positie van motorrijders en wegwerkers.