article
1.6623219
BREDA Nog voor de stembussen in de Verenigde Staten zijn gesloten, weet Henk Cornelissen uit Breda al wie de presidentsverkiezingen wint. Zo gaat het namelijk elke vier jaar. Iedere keer opnieuw voorspelt Cornelissen de uitslag. En altijd heeft hij het bij het rechte eind.
Dobbelsteen voorspelt overwinning Hillary Clinton bij verkiezingen VS
BREDA Nog voor de stembussen in de Verenigde Staten zijn gesloten, weet Henk Cornelissen uit Breda al wie de presidentsverkiezingen wint. Zo gaat het namelijk elke vier jaar. Iedere keer opnieuw voorspelt Cornelissen de uitslag. En altijd heeft hij het bij het rechte eind.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/dobbelsteen-voorspelt-overwinning-hillary-clinton-bij-verkiezingen-vs-1.6623219
2016-11-08T23:18:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6623222.1478618564!image/image-6623222.JPG
Breda,Cultuur, kunst en recreatie,Cultuur,Clinton,verkiezingen VS,Cornelissen,Trump,dobbelen,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / Dobbelsteen voorspelt overwinning Hillary Clinton bij verkiezingen VS

Dobbelsteen voorspelt overwinning Hillary Clinton bij verkiezingen VS

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Henk Cornelissen voorspelt de verkiezingsuitslag van de verkiezingen in Amerika.
   Fotograaf
  BREDA  Nog voor de stembussen in de Verenigde Staten zijn gesloten, weet Henk Cornelissen uit Breda al wie de presidentsverkiezingen wint. Zo gaat het namelijk elke vier jaar. Iedere keer opnieuw voorspelt Cornelissen de uitslag. En altijd heeft hij het bij het rechte eind.

  Cornelissen, in Nederland vooral bekend als de grafisch vormgever die onder meer de eerste kerstzegel voor de PTT ontwierp, dobbelt om de uitslag. Niet één, twee keer werpt hij de dobbelsteen. Honderden keren. Na elke worp stempelt hij de naam van de rondewinnaar op een groot vel papier. Blauw voor Hilary Clinton, rood voor Donald Trump.

  In zijn zolderkamer onderbreekt hij even het dobbelen en pakt een vel papier uit het jaar 2000. "Kijk", wijst hij. "Het waren de verkiezingen van Bush tegen Gore. Ik dobbelde. En wat bleek. Toen ik alles telde, bleek ik exact even vaak Bush als Gore te hebben gegooid." Hij begon opnieuw. "En weer werd het gelijk." Opvallend? "Die verkiezingen eindigden in een 'too close to call'."

  Ook vier jaar later was het spannend, vertelt Cornelissen. Hij pakt er een ander papier bij. "Bush tegen Kelly. Opnieuw dobbelde ik. Voor ik de laatste keer zou werpen, telde ik. De stand was gelijk. Ik heb toen besloten de laatste worp niet te doen. Ik was te bang dat Bush zou winnen." Ook die keer bleef de eindstand lang onduidelijk. Hing uiteindelijk af van één swingstate: Ohio.

  En nu? Cornelissen: "Aanvankelijk ging ik er vanuit dat Clinton zou winnen. Tot FBI-directeur James Comey op 28 oktober bekend maakte toch nog maar eens in de e-mails van Clinton te duiken. Wereldwijd kelderden de beurskoersen, kijk maar", en Cornelissen pakt een zelfgemaakte grafische weergave van het beursnieuws. "Het vertrouwen was weg. Clinton daalde in de opniniepeilingen." De FBI maakte zondag bekend niet tot vervolging over te gaan. Maar dat kan te laat zijn.

  Des te belangrijken zijn de 'swingstates' geworden, zegt Cornelissen. De zwevende staten. "Ik ben daarom alvast voorverkiezingen gaan houden." Maandag dobbelde hij om de winst in de swingstates. "De uitslag bevalt me niet. Ik ben voor Hilary. Maar Trump won volgens mijn dobbelstenen de meeste swingstates. Ook toen ik het opnieuw deed. Hilary, die ik aanvankelijk de even ogen op de dobbelsteen had gegeven, koppelde ik nu aan de oneven getallen. En andersom. En opnieuw won Trump. Al behield Hilary wel de meeste kiesmannen."

  En nu? Cornelissen pakt opnieuw de dobbelsteen, moedigt aan, zegt: "Kom op, Hilary", en gooit. Een vier, een even getal, een stem voor Clinton. Hij zet een blauwe stempel met haar naam op het papier.

  Zo gaat hij door. Uren achter elkaar werpt hij de dobbelsteen. Lange tijd staat Trump voor. Maar Cornelissen maakt zich geen zorgen. „Ik geloof erin dat de geest sterker is dan de materie. Ik weet zeker dat de dobbelstenen gaan uitwijzen dat Clinton wint.” Hij krijgt gelijk.

  Na een felle inhaalslag spreken de dobbelstenen: Hilary wint. Let maar op.