article
1.6554598
BREDA - Het is nog vroeg als een bestelbusje het terrein van de Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker op rijdt. Van een afstand is al te horen wat het vervoert. Luid geblaf.
De vriendschap van getraliede lotgenoten
BREDA - Het is nog vroeg als een bestelbusje het terrein van de Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker op rijdt. Van een afstand is al te horen wat het vervoert. Luid geblaf.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/de-vriendschap-van-getraliede-lotgenoten-1.6554598
2016-10-21T07:30:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6554597.1476986798!image/image-6554597.JPG
Breda,Sociaal en maatschappij,asielhondend,dier,gedetineerden,mens,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / De vriendschap van getraliede lotgenoten

De vriendschap van getraliede lotgenoten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Baco heeft oogcontact met zijn tijdelijke baasje Lorenzo. Instructeur Judith kijkt geboeid toe. FOTO'S Edwin Wiekens/pix4profs
  BREDA - Het is nog vroeg als een bestelbusje het terrein van de Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker op rijdt. Van een afstand is al te horen wat het vervoert. Luid geblaf.

  Vier getraumatiseerde asielhonden kunnen niet wachten tot ze herenigd worden met hun tijdelijke trainers, vier jonge mannen die in Den Hey-Acker verblijven. Lucien, Delshad, Lorenzo en één jongen, die anoniem wil blijven.

  Ze zijn vroeg opgestaan, maar hebben het er graag voor over. Lorenzo: "Je moet er elke keer zijn voor je hond. Het is al zielig genoeg. Als ik nu afhaak, ben ik de zoveelste die deze hond in de steek laat. Ik weet zelf maar al te goed hoe dat voelt. Sinds mijn dertiende ga ik er hier steeds in en uit, mensen laten ook mij vallen, net als bij die asielhonden."

  Acht weken lang gaan de getraliede lotgenoten - per week tweemaal anderhalf uur - met elkaar aan de slag. De jonge trainers mochten hun honden nieuwe namen geven. De eigenlijke namen roepen bij de dieren misschien nare herinneringen op aan het vorige baasje dat ze mishandelde. Ze heten nu Shadow, Goran, Vinny en Baco. Enige censuur wordt overigens wel toegepast. Danger of Bullit mag niet.

  Hondengedragstherapeute Marlies de Bats, mede-oprichtster van Dutch Cell Dogs, is aanwezig met de gecertificeerde instructeurs Judith en Maike, plus groepsleidster Audrey van Den Hey-Acker. "Het oorspronkelijke idee komt uit de Verenigde Staten", vertelt De Bats. "Daar verblijven de honden permanent in een gevangenis. Dat kan hier niet, ze gaan na de training terug naar het asiel in Breda. Daarmee garanderen we hun veiligheid. In Amerika gebeurt er wel eens wat met de honden."

  Het project is een succes. Hond en trainer leren van elkaar. "Het belangrijkste is de match, iedere keer weer een hele klus. Geef je een ADHD'er een rustige hond, of juist een nóg drukkere. Waar het om gaat, is dat ze allebei boven zichzelf uitstijgen."

  "En we gaan uit van het positieve. 'Nee' en 'Foei' mogen ze niet zeggen. Ze zeggen al veel te vaak 'nee', omdat dat het makkelijkst is. Zo leren ze dat als je een keer 'ja' zegt, je weer verder kunt in je leven."

  Meer info: dutchcelldogs.nl