article
1.6710925
ULVENHOUT - Of de troeteleik moet blijven? Wandelend over de kasseien van de oude oprijlaan van landgoed Anneville in Ulvenhout, houdt Jan Baron de Constant Rebecque even de pas in. ,,Het zou mooi zijn", zegt hij dan. ,,Maar niet ten koste van alles."
'De troeteleik is me lief, maar niet boven alles'
ULVENHOUT - Of de troeteleik moet blijven? Wandelend over de kasseien van de oude oprijlaan van landgoed Anneville in Ulvenhout, houdt Jan Baron de Constant Rebecque even de pas in. ,,Het zou mooi zijn", zegt hij dan. ,,Maar niet ten koste van alles."
http://www.bndestem.nl/regio/breda/de-troeteleik-is-me-lief-maar-niet-boven-alles-1.6710925
2016-12-06T07:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.5402152.1446560595!image/image-5402152.JPG
Breda,dnr
Breda
Home / Regio / Breda / 'De troeteleik is me lief, maar niet boven alles'

'De troeteleik is me lief, maar niet boven alles'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  ULVENHOUT - Of de troeteleik moet blijven? Wandelend over de kasseien van de oude oprijlaan van landgoed Anneville in Ulvenhout, houdt Jan Baron de Constant Rebecque even de pas in. ,,Het zou mooi zijn", zegt hij dan. ,,Maar niet ten koste van alles."

  De baron kent de troeteleik als geen ander. De boom die de middenberm van de A58 siert maakt deel uit van het landgoed van zijn familie. Het was zijn voorvader die hem plantte. ,,Dat moet rond 1860 zijn geweest."

  Eind jaren tachtig werd dwars over het landgoed de A58 aangelegd. ,,Mijn vader heeft als een leeuw gevochten om het tegen te gaan." Het mocht niet baten. Sindsdien ligt een deel van de landerijen links, een ander stuk rechts van de snelweg. 

  Grappig landschapselement

  De eik bleef bewaard. Volgens de ene lezing doordat een oplettende boswachter inzag dat de boom niemand in de weg stond en weigerde om Rijkswaterstaat een benodigde kapvergunning te geven. De Constant Rebecque hoorde echter dat de Rijksdienst de middenberm expres breed had gehouden voor eventuele toekomstige uitbreiding. De boom bleef als grappig landschapselement bewaard. 

  Nu moet hij alsnog wijken. In 2020 wil Rijkswaterstaat twee extra rijstroken aanleggen. De boom staat in de weg. Uitbreiding naar de zijkant kan niet. Daar staat een pilaar van een viaduct. Alleen als dat viaduct wordt vernieuwd, kan de boom blijven. Maar dat kost zo'n 3,5 miljoen euro. 

  Neveneffect

  De Constant Rebecque begrijpt dat mensen zich inzetten voor behoud van de boom, maar wijst op een neveneffect. ,,Als de weg wordt verbreed naar de zijkant, moet daar veel worden gekapt." Onder meer een andere oude eik uit de vroegere bomenrij. Plus flink wat bosschages die de familie langs de snelweg aanbracht en waar inmiddels veel dieren in huizen. 

  De Constant Rebecque zegt: ,,Natuurlijk zou het mooi zijn als de troeteleik bewaard werd. Maar niet ten koste van het landschap en de natuur. Dat is het niet waard."

  Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.