article
1.6355394
BREDA - Na vier jaar verbouwen is donderdag officieel het nieuwe station Breda geopend. En dat gebeurde niet zomaar na een doorgeknipt lintje en een toespraak door staatssecretaris Sharon Dijksma. Nee, het hele weekend door is het feest in en om het station. Volg hier de gebeurtenissen.
Nieuw station Breda officieel geopend (video's)
BREDA - Na vier jaar verbouwen is donderdag officieel het nieuwe station Breda geopend. En dat gebeurde niet zomaar na een doorgeknipt lintje en een toespraak door staatssecretaris Sharon Dijksma. Nee, het hele weekend door is het feest in en om het station. Volg hier de gebeurtenissen.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/breda/nieuw-station-breda-officieel-geopend-video-s-1.6355394
2016-09-08T05:15:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6360714.1473343927!image/image-6360714.jpg
Breda,Spoorwegverbinding,Spoorwegverkeer,Trein,Station,stationbreda
Breda
Home / Regio / Breda / Breda / Nieuw station Breda officieel geopend (video's)

Nieuw station Breda officieel geopend (video's)

Videos
1
Foto's
10
Reacties
Reageer

Uitgelichte video

Afbeelding
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Leden van het mannenkoor bekijken een foto van de oude Haven
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Bredaas Mannenkoor zingt de vroege vogels wakker in station Breda Twitterfoto Via Breda
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Mevrouw Van den Muijsenberg uit Breda
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Meneer en mevrouw Mertens uit Oosterhout
  • Afbeelding
  • Afbeelding
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jazz in de stationshal
  • Afbeelding
  • Afbeelding
   Fotograaf
  BREDA - Na vier jaar verbouwen is donderdag officieel het nieuwe station Breda geopend. En dat gebeurde niet zomaar na een doorgeknipt lintje en een toespraak door staatssecretaris Sharon Dijksma. Nee, het hele weekend door is het feest in en om het station. Volg hier de gebeurtenissen.

  07.00 uur

  Op donderdag zijn er de hele dag verschilende optredens in en bij het station. De Ukuladies traden bijvoorbeeld al om 7 uur in de Passage op.

  En het optreden van het Breda's Mannenkoor aan de Belcrumkant, ook om 7 uur, werd al bijzonder gewaardeerd door de treinreizigers.

  08.30 uur

  Bij binnenkomst word je verrast door Theatergroep De Italianen. Ze geven een zwoele serenade en hebben vooral oog voor het vrouwelijk schoon dat door het station loopt. Buiten spelen de Ukuladies. Het drietal verwelkomt de passagiers aan de centrumzijde.

  Waar studenten meteen zonder omkijken doorlopen naar school, kijken de dagjesmensen nog blij verrast om zich heen. Al die levendigheid hadden ze waarschijnlijk niet verwacht. In en om het station is overal wel iets te zien en te horen. De twee mannen van Duo Quinn blazen net hun laatste tonen door de saxofoon. Zo dadelijk neemt het NS Harmonieorkest het van ze over.

  09.30 uur

  Eerst even een rondje om het station. Het NS Harmonieorkest is zich aan het installeren aan de Belcrumkant. Aan deze zijde van het station zijn ook de woningen en kantoren goed te zien. Het zonnetje schijnt er recht op alles ziet er helemaal klaar uit. Totdat je de hoek omloopt waar twee bouwvakkers druk bezig zijn met een stenen muurtje te metselen. Waren ze dit stukje nog vergeten? Nee, navraag leert dat er een vrachtwagen tegenaan was gereden. Foutje, bedankt!   

  10.00 uur

  De gitarist en saxofonist van Duo Quinn zijn verhuist naar de reizigerspassage. Net uitgecheckte passagiers blijven even kijken naar de twee mannen, maar er is meer. Zodra je richting het centrum loopt, hoor je orkestrale geluiden. Bovenaan de roltrap verwelkomt een vierkoppig koor je en zodra je boven bent en achterom kijkt zie je dat op de balustrade een heel orkest staat met op de achtergrond nog meer zangers. Het Pop-up koor Musicja is net begonnen. Wat opvalt is dat niet iedereen strak in het pak optreedt, maar juist in vrijetijdskleding. Alsof ze zo de trein zijn uitgestapt. 

  10.30 uur

  Mevrouw Van den Muijsenberg staat samen met een kennis vol bewondering naar het orkest te kijken. Na afloop hebben ze het over de verbouwing, de overlast die het veroorzaakte en hoe prachtig het er nu uitziet. "Ik kwam speciaal even langs voor de opening", zegt Van den Muijsenberg. "Het oude station was echt niks meer. Nu heeft het een prachtige uitstraling." Haar kennis wil nog even haar verontrusting over de winkeltjes kwijt. "Ik hoop wel dat het rendabel blijft hoor! Zou zonde zijn als het binnenkort weer allemaal leeg staat." En snel loopt ze door naar haar afspraak. 

  Mevrouw Van den Muijsenberg uit Breda

  11.00 uur

  Er is geen moment rust vandaag. Het NS Harmonieorkest begint te spelen en trekt veel bekijks aan de Belcrumkant. Ze zitten een beetje verscholen tussen de aangelegde struiken, maar dat weert het publiek niet om even stil te blijven staan. Er komt een heel repertoire aan top40 hits voorbij. Horen we daar nu Adèle?

  Meneer en mevrouw Mertens uit Oosterhout staan geamuseerd toe te kijken. Niet alleen naar het orkest, maar ook naar het gebouw. "Het is zo ontzettend groot", zegt mevrouw Mertens. "Echt een hele verbetering in vergelijking met het oude station." Ze heeft nog wel iets op te merken over de route als je iemand af wil zetten, want hoe kom je de Belcrum nou uit? "Het is dat ik de wijk goed ken, maar anders zou ik hier zo verdwalen." 

  Meneer en mevrouw Mertens uit Oosterhout

  13.00 uur

  Even buiten het station, aan de centrumzijde, zit bar Sappig. Hier verkopen ze, je raadt het al, verse sappen. En het is een goede tegenhanger van alle grote ketens die in het stationsgebouw zitten. Aan de grote tafel in het midden zit Gerdy Bousché van Zwerfspoor. Speciaal voor deze gelegenheid heeft hij een nieuwe Bredase postzegel ontworpen die je kan kopen in het Artistiek pop-up postkkantoor. Vol enthousiasme vertelt hij over de lokale ondernemers en hoe zij ze probeert te verbinden. De postzegel is daar onderdeel van. Naast de postzegel kan je dit weekend bij het postkantoor ook kaartjes versturen naar geliefden, flessenpost sturen en een brief naar iemand in de trein sturen.  

  Bredase postzegel

  14.00 uur

  Terug in het station gaan de optredens onverminderd door. In de reizigerspassage ligt een vrouw op de grond. De man naast haar, gekleed in een zwarte tuille rok, knielt en helpt haar theatraal overeind. De vrouw zingt op een opera-achtige manier verder. Het ziet er dramatisch uit en ze zingen in een onverstaanbare taal, maar het heeft wel iets moois. Aan het einde lopen ze hand in hand weg als twee reizigers op weg naar de volgende bestemming. 

  15.30 uur

  Met een slag op de pauk door staatssecretaris Sharon Dijksma, burgemeester Depla en de directeuren van NS en ProRail is dan het nieuwe station Breda officieel geopend. Bekijk hieronder de hele video.

  Heb je Instagram? Loop dan live mee door het station met onze instastory via instagram.com/bn_destem