article
1.6557701
BREDA/ROOSENDAAL - Breda zet zwaar geschut in om Marcel van Hooijdonk, eigenaar van meer dan tweehonderd panden in onder meer Breda en Roosendaal, de voet dwars te zetten. De gemeente legt voortaan alle vergunningaanvragen van Van Hooijdonk voor aan het Landelijk Bureau Bibob, om te voorkomen dat vergunningen voor strafbare feiten gebruikt worden.
Breda zet zwaar geschut in tegen ‘huisjesmelker van 2015’
BREDA/ROOSENDAAL - Breda zet zwaar geschut in om Marcel van Hooijdonk, eigenaar van meer dan tweehonderd panden in onder meer Breda en Roosendaal, de voet dwars te zetten. De gemeente legt voortaan alle vergunningaanvragen van Van Hooijdonk voor aan het Landelijk Bureau Bibob, om te voorkomen dat vergunningen voor strafbare feiten gebruikt worden.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/breda-zet-zwaar-geschut-in-tegen-huisjesmelker-van-2015-1.6557701
2016-10-22T08:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.213981.1346934869!image/image-213981.jpg
Bibob
Breda
Home / Regio / Breda / Breda zet zwaar geschut in tegen ‘huisjesmelker van 2015’

Breda zet zwaar geschut in tegen ‘huisjesmelker van 2015’

Foto's
1
Reacties
Reageer
  BREDA/ROOSENDAAL - Breda zet zwaar geschut in om Marcel van Hooijdonk, eigenaar van meer dan tweehonderd panden in onder meer Breda en Roosendaal, de voet dwars te zetten. De gemeente legt voortaan alle vergunningaanvragen van Van Hooijdonk voor aan het Landelijk Bureau Bibob, om te voorkomen dat vergunningen voor strafbare feiten gebruikt worden.

  „Ik hou me aan de wet”, luidt het verweer van de Bredase ondernemer. Twee keer leidde een landelijke Bibobtoets voor Van Hooijdonk, aangevraagd door de gemeente Breda, tot een negatief advies. Van Hooijdonk vroeg een omgevingsvergunning aan voor een bouwplan aan de Smederijstraat en hij wilde slopen en nieuwbouw plegen op zijn landgoed Burgst. Het Bureau Bibob kwam tot de kwalificatie ‘ernstig gevaar’. „Dat is een hele zware kwalificatie en dan is er écht wel iets aan de hand”, zegt prof. mr. Margriet Overkleeft-Verburg, emeritus hoogleraar staats- en bestuursrecht.

  Terecht
  Het Landelijk Bureau heeft inzage in een groot aantal overheidsregisters, zoals die van de politie, de Belastingdienst en bijzondere opsporingsdiensten. Bibob is volgens Overkleeft een buitengewoon zwaar instrument. Zij geldt als een belangrijk criticus van deze wet, maar vindt het terecht dat die in dit soort zaken (veelvuldig bekritiseerde huisjesmelkers) wordt toegepast. Overkleeft: „Je hebt in die sector figuren die zich nergens iets van aantrekken, die wet en regelgeving negeren, die mensen terroriseren en uitbuiten en de hele buurt verzieken. Dat wil je als gemeente niet hebben. Het is buitengewoon moeilijk om dat aan te pakken, maar de wet biedt mogelijkheden. Bestuursdwang, boetes, en de wet Bibob. Je moet er in ieder geval bovenop blijven zitten.”

  Omstreden
  Van Hooijdonk is een omstreden huisbaas, met name in de gemeenten Amsterdam, Utrecht en Nieuwegein. „Wij hebben ettelijke malen moeten optreden vanwege onveilige situaties in zijn panden en al heel wat dwangsommen opgelegd en bestuurlijke boetes uitgedeeld”, zegt de Utrechtse SP-wethouder Paulus Jansen. „We hebben extra ingezet op inspecties van zijn panden en moesten de zwaarste middelen inzetten om er voor te zorgen dat hij zich aan de wet houdt. Hij doet nu bijna niets meer in Utrecht, maar we blijven hem uiterst kritisch volgen.”

  Prof. Overkleeft vermoedt dat de gemeente Breda Van Hooijdonk elke vergunning zal weigeren ‘waaraan een integriteitsaspect kleeft’. „Als de vergunning de instandhouding van een gebouw tot doel heeft, bijvoorbeeld wanneer het dak er vanaf gewaaid is, dan zal die verleend worden. Want dat is in het belang van het gebouw en van de buurt. Maar wil hij het voor kamerbewoning geschikt maken, dan zal de gemeente, wil ze een consistent beleid voeren, die weigeren.”

  Apart bekeken en gewogen
  ​„Dat mag géén automatisme worden”, voegt Overkleeft onmiddellijk toe. „Iedere aanvraag zal apart bekeken en gewogen moeten worden. Is hij het niet met een beslissing eens, dan kan hij naar de bestuursrechter stappen. Doet hij dat niet, dan zijn dít de consequenties”, aldus Overkleeft. „Ik negeer geen wet- of regelgeving, buit niemand uit, en verziek geen buurt”, zegt Marcel van Hooijdonk in een reactie op de kritiek. „Bij iedere grote onderneming of overheidsinstelling gaat weleens wat fout. Zo viel in een zwembad in Tilburg een speaker van het plafond door achterstallig onderhoud. Bij mij gaat het om soortgelijke, echter veel lichtere zaken. Verschil is dat er bij mij geen slachtoffers vallen.”

  Volgens Van Hooijdonk heeft hij alleen aanschrijvingen ontvangen voor ‘een afgewaaid asbest dak, een lekkage, een niet goed uitgevoerde verbouwing, losgehaalde rookmelders en dat soort zaken.’ Op die feiten is volgens hem de kwalificatie ‘ernstig gevaar’ gebaseerd. Van Hooijdonk heeft ook een aantal panden in de binnenstad van Roosendaal. Woordvoerder Charlotte Vermeulen van deze gemeente zegt dat Roosendaal ‘niet ingaat op vragen over personen’. Ze kan dus ook niet zeggen of deze gemeente het voorbeeld van Breda volgt. „We passen ons Bibob-beleid altijd toe als we denken dat daartoe aanleiding is. Dat doen we ongeacht de persoon.”