article
1.6549447
BREDA - Breda gaat de komende drie jaar duizend huurwoningen bouwen met een huur die beneden de huursubsidiegrens van 628 euro per maand ligt.
Breda: inhaalslag bouw goedkope huurhuizen
BREDA - Breda gaat de komende drie jaar duizend huurwoningen bouwen met een huur die beneden de huursubsidiegrens van 628 euro per maand ligt.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/breda-inhaalslag-bouw-goedkope-huurhuizen-1.6549447
2016-10-19T16:01:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6211807.1480099258!image/image-6211807.jpg
Breda,Bouwplan,huurwoningen,goedkoop,extra,hermes
Breda
Home / Regio / Breda / Breda: inhaalslag bouw goedkope huurhuizen

Breda: inhaalslag bouw goedkope huurhuizen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf

  BREDA - Breda gaat de komende drie jaar duizend huurwoningen bouwen met een huur die beneden de huursubsidiegrens van 628 euro per maand ligt.

   

  Dat hebben de gemeente Breda en de woningcorporaties met elkaar afgesproken. Reden is het enorme tekort aan dit type huizen. De afgelopen jaren werd maar mondjesmaat in de huursector gebouwd en dan vooral duurdere huurhuizen, boven de subsidiegrens.

  De gemiddelde wachttijd voor een goedkope huurwoning in Breda kon daardoor oplopen tot gemiddeld 3,8 jaar. Dat komt niet alleen omdat er weinig huizen in deze categorie bijkwamen, maar ook omdat 2 op de 3 goedkopere huurhuizen het afgelopen jaar naar statushouders ging.

  ,,Dat heeft tot een enorme spanning op die woningmarkt geleid die we nu willen gaan aanpakken'', zegt de Bredase wethouder voor huisvesting, Patrick van Lunteren. Het pakket aan maatregelen dat hij woensdag presenteerde behelst de bouw van in totaal 1.600 goedkope (tot 411 euro huur per maand) en betaalbare huurwoningen (628 euro) in de komende tien jaar.

  Het overgrote deel moet de eerstkomende drie jaar al verrijzen. Van Lunteren komt daarmee tegemoet aan de wens van de Bredase gemeenteraad die eerder een motie met deze strekking aannam. Met de woningcorporaties die de huizen deels moeten gaan bouwen, is de afgelopen tijd veelvuldig overlegd. ,,Zij staan achter onze doelstelling'', aldus Van Lunteren.

  In totaal worden er de komende tien jaar 8.300 nieuwe woningen in Breda gebouwd. Dat gebeurt op nu nog braakliggende stukken grond of op plaatsen waar nog kantoren staan die worden verbouwd tot woningen. Er worden geen grote nieuwe woonwijken aangelegd.

  Behalve goedkope huurwoningen worden er de komende jaren ook extra huurhuizen in het middensegment gebouwd. Het is de bedoeling dat er tot 2026 900 huizen met een huurprijs van 711 tot 900 euro bij zullen komen.

  Om ook projectontwikkelaars te dwingen meer goedkope huurwoningen te bouwen, gaat de gemeente in ieder nieuw bestemmingsplan een bepaling opnemen dat een minimum aantal huizen in deze categorie verrijzen.

  Mocht dat niet lukken (bijvoorbeeld omdat een ontwikkelaar ergens een villawijkje wil aanleggen waar echt geen plaats is voor goedkope huurhuizen, dan zal de gemeente eisen dat die ontwikkelaar dat op andere plaatsen compenseert door daar wel in dit segment te bouwen.

  Bovendien wordt degene die de huizen gaat verhuren verplicht om de huursom ten minste vijftien jaar laag te houden. Van Lunteren: "Het kan niet zo zijn dat na een paar jaar die huur alweer omhoog gaat."