article
1.6252075
Schuilhutfotografie is populair. Het is een ideale manier om vogels in hun natuurlijke habitat op te fotograferen. Maar er is ook kritiek. Een warm onthaal krijgen we van een groepje sierduiven. Ze kennen inmiddels het dagelijkse ritueel van Glenn Vermeersch, bioloog en natuurfotograaf uit Kalmthout.
Steeds meer fotohutten in natuurgebieden: Oog in oog met een reiger
Schuilhutfotografie is populair. Het is een ideale manier om vogels in hun natuurlijke habitat op te fotograferen. Maar er is ook kritiek. Een warm onthaal krijgen we van een groepje sierduiven. Ze kennen inmiddels het dagelijkse ritueel van Glenn Vermeersch, bioloog en natuurfotograaf uit Kalmthout.
http://www.bndestem.nl/regio/brabant/steeds-meer-fotohutten-in-natuurgebieden-oog-in-oog-met-een-reiger-1.6252075
2016-08-10T06:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6252077.1470735399!image/image-6252077.JPG
Nederland,Natuurgebied,natuurgebied,fotografie,fotohut,natuurlijkbrabant,hermes
Brabant
Home / Regio / Brabant / Steeds meer fotohutten in natuurgebieden: Oog in oog met een reiger

Steeds meer fotohutten in natuurgebieden: Oog in oog met een reiger

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De blauwe reiger komt zelfs zo dichtbij dat we achterover moeten leunen om hem nog goed in beeld te krijgen. foto Riet Pijnappels
  Schuilhutfotografie is populair. Het is een ideale manier om vogels in hun natuurlijke habitat op te fotograferen. Maar er is ook kritiek. Een warm onthaal krijgen we van een groepje sierduiven. Ze kennen inmiddels het dagelijkse ritueel van Glenn Vermeersch, bioloog en natuurfotograaf uit Kalmthout.

  Iedere ochtend strooit hij vogelvoer op de oevers van de waterplas, om vogels te lokken.

  Aan de rand van het water, te midden van akkers, ligt een verborgen schuilhut. Hier gaan we een dagje onderduiken om, vanachter een kijkraam ter hoogte van de waterspiegel, argeloze vogels te fotograferen. Zij kunnen ons niet zien, wij hen wel, dankzij spiegelend glas. Het is zes uur in de ochtend, de zon is net op, en we zijn klaar voor een nieuwe ervaring: schuilhutfotografie.

  Het is een fenomeen dat steeds populairder wordt onder natuurfotografen. Volgens Vermeersch is er geen betere manier om vogels te fotograferen. "Vogels zijn van nature heel schuw, beweeglijk en onvoorspelbaar. Bij ieder onverwachte beweging of geluid vliegen ze weg. Een schuilhut, die overwoekerd is door struiken, en deel uitmaakt van het landschap, biedt betere kansen om ze te fotograferen en observeren in een natuurlijke omgeving."

  De bioloog werd geïnspireerd door het succes van fotohutten in Hongarije en in het oosten van Nederland. Eind 2012 bouwde hij zijn eerste hut in een bos in de Antwerpse Kempen, daarna volgden er nog acht, in verschillende biotopen, zoals heide, moeras en grasland. Iedere omgeving trekt andere vogelsoorten. De graslandhut, waar wij verblijven, is bedoeld om trekvogels te lokken.

  Als de duiven vertrokken zijn, komen er halfwilde eenden die lui en onbezorgd dobberen, slobberen en een dutje doen. Een kwartiertje eenden fotograferen is leuk, maar algauw fantaseren we over interessantere soorten. Zoals een zilverreiger, een lepelaar of - het toppunt van geluk - een ijsvogel. Het zachte ochtendlicht is prachtig, maar het water blijft leeg. "Het is en blijft natuur. Als je garanties wil, moet je naar de dierentuin", vindt Vermeersch.

  Een paar witte kwikstaarten brengen leven in de brouwerij. Op een paar meter afstand gaan ze badderen. Onze camera's ratelen. Daarna komen er twee watersnippe. Ze scharrelen wat op de oever en gaan er weer vandoor. Boerenzwaluwen maken spetterende buiklandingen op het water. En kort daarna poseert een distelvink braaf op een takje.

  Maar de adrenaline begint pas echt te stromen als er een blauwe reiger komt binnenzeilen. Nietsvermoedend komt het dier steeds dichterbij, tot op nauwelijks een meter afstand. Het is letterlijk een adembenemend tafereel, alsof we in een driedimensionale film zitten. De vogel staat zelfs zó dichtbij dat we achterover moeten leunen om hem nog goed in beeld te krijgen.

  Talloze mooie, zelfs spectaculaire beelden werden er afgelopen jaren vanuit zijn hutten gemaakt, vertelt Vermeersch. Zoals van een havik die, recht voor de lens van de fotograaf, een waterhoen aanviel en verdronk. Maar er is ook kritiek. Van mensen die vinden dat het om 'gekochte' foto's gaat. En die commentaar hebben op het lokken met voer.

  Vermeersch wijst echter alle kritiek van de hand. "Vanuit een hut kun je rustig vogels in hun natuurlijke habitat fotograferen en observeren. Zonder de boel te verstoren. Wat kan daar op tegen zijn?"

  Meer info: glennvermeersch.be