article
1.6168255
MAASHORST - In natuurgebied de Maashorst zijn zeldzame wisenten uitgezet. De vraag is hoe deze onberekenbare dieren op het publiek reageren? We staan oog in oog met de kudde wisenten, op zo'n twintig meter afstand. Dat is veel dichterbij dan toegestaan is. En verstandig is.
Natuurlijk Brabant: Wisenten in Oost-Brabants natuurgebied moeten wennen aan publiek
MAASHORST - In natuurgebied de Maashorst zijn zeldzame wisenten uitgezet. De vraag is hoe deze onberekenbare dieren op het publiek reageren? We staan oog in oog met de kudde wisenten, op zo'n twintig meter afstand. Dat is veel dichterbij dan toegestaan is. En verstandig is.
http://www.bndestem.nl/regio/brabant/natuurlijk-brabant-wisenten-in-oost-brabants-natuurgebied-moeten-wennen-aan-publiek-1.6168255
2016-07-06T05:04:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6168281.1467720818!image/image-6168281.jpg
Etten-Leur,Lokaal Thema BS,wisent,natuurgebied,natuurlijkbrabant,hermes
Brabant
Home / Regio / Brabant / Natuurlijk Brabant: Wisenten in Oost-Brabants natuurgebied moeten wennen aan publiek

Natuurlijk Brabant: Wisenten in Oost-Brabants natuurgebied moeten wennen aan publiek

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto Riet Pijnappels
  MAASHORST - In natuurgebied de Maashorst zijn zeldzame wisenten uitgezet. De vraag is hoe deze onberekenbare dieren op het publiek reageren? We staan oog in oog met de kudde wisenten, op zo'n twintig meter afstand. Dat is veel dichterbij dan toegestaan is. En verstandig is.

  Wisenten staan niet bekend als agressief, maar wel als onberekenbaar, en minder gemoedelijk als Schotse Hooglanders. Recreanten moeten daarom op minstens 50 meter afstand blijven en de dieren met rust laten. 

  De wilde runderen zijn op hun hoede. De spanning tussen mens en dier is voelbaar. Een stier, de grootste van allemaal, stapt dreigend naar voren. De woeste kop geheven, de scherpe horens naar voren gericht. Zijn imposante lichaamsbouw duidt op een niet te onderschatten kracht. Als het dier met zijn rechterpoot stampt, fluistert boswachter Marc Poulussen van Staatsbosbeheer nerveus: "Dat is een signaal dat we moeten wegwezen."

  Zeldzame hoefdieren
  We zitten op onze hurken in het gras, aan de rand van het weiland. Camera in de hand. Drie uur lang hebben we naar de zeldzame hoefdieren gezocht. Sinds maart van dit jaar lopen ze in een afgesloten terrein van 200 hectare groot in het Oost-Brabantse natuurgebied de Maashorst. De kudde wordt gevolgd via een gps-systeem.

  Iedere vier uur krijgt Poulussen op zijn smartphone een melding van hun verblijfplaats. Maar als we aankomen op de aangegeven locatie, in het bosgedeelte, is er geen wisent te zien. "Als ze ergens tussen het struikgewas liggen te herkauwen, kunnen we zoeken tot we een ons wegen, maar dan zien we ze echt niet", vreest zijn collega, boswachter Frank van Kalleveen.

  Europese bizon
  De wisent, ook wel de Europese bizon genoemd, is het grootste op land levende zoogdier van Europa. Vroeger zwierven er grote kuddes rond op het continent, maar in 1921 werd de laatste in het wild levende wisent in Polen doodgeschoten. Dankzij een internationaal fokprogramma worden ze nu weer mondjesmaat uitgezet in de vrije natuur. Doel van de herintroductie in het Brabantse natuurgebied is enerzijds het in stand houden van de diersoort, en anderzijds de invloed van hun gedrag op het landschap. In Nederland zijn al eerder wisenten uitgezet in de Kennemerduinen en Veluwe.

  Met z'n drieën kammen we het bos uit. We volgen verse sporen van dunne vlaaienstront, hoefafdrukken, afgeknaagde twijgen en platgelopen looppaden in het gras, maar zonder resultaat. De mannen snappen er niets van. Waar hangen die beesten uit?

  Kudde

  De kudde in de Maashorst bestaat uit drie stieren en acht koeien. Tot maart 2017 lopen de grote grazers in een zogeheten 'wengebied'. Daarna gaan de hekken open en mogen ze overal in het landschapspark (totaal 2.500 hectare groot) vrij rondlopen. Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar gedrag en leefwijze van de dieren. Wat vooral spannend is, is hoe de runderen op publiek zullen reageren, legt Van Kalleveen uit. "Daarover is nog weinig bekend."

  De moed zakt ons bijna in de schoenen, als we de kudde eindelijk spotten. Tevreden grazend in een weiland. Tegen alle regels in, loop ik opgetogen de wei in, om een foto van de prachtige dieren te maken. Voorzichtig, waarschuwen de boswachters nog. Als plotseling de kudde in beweging komt, en op ons afloopt, schrik ik toch een beetje. Vooral als de stier steeds bozer gaat kijken.

  Snel maak ik een paar foto's totdat Poulussen het welletjes vindt en resoluut zegt: "Oké, genoeg. We gaan nú weg."

  Om de wisenten te laten wennen aan publiek, houdt De Maashorst 'proefexcursies' voor wandelaars, fietsers en mountainbikers. Voor meer info: natuurcentrumdemaashorst.nl/agenda