article
1.6149567
BIESBOSCH - De visarenden in de Biesbosch hebben twee jonkies. Het is voor het eerst dat deze roofvogel in ons land jongen grootbrengt.
Natuurlijk Brabant: Op kraamvisite bij de visarend (video)
BIESBOSCH - De visarenden in de Biesbosch hebben twee jonkies. Het is voor het eerst dat deze roofvogel in ons land jongen grootbrengt.
http://www.bndestem.nl/regio/brabant/natuurlijk-brabant-op-kraamvisite-bij-de-visarend-video-1.6149567
2016-06-29T05:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6149569.1467156659!image/image-6149569.JPG
Etten-Leur,Lokaal Thema BS,libelle,natuurlijknieuws,natuurlijkbrabant,hermes
Brabant
Home / Regio / Brabant / Natuurlijk Brabant: Op kraamvisite bij de visarend (video)

Natuurlijk Brabant: Op kraamvisite bij de visarend (video)

Videos
1
Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto Thomas van der Es
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto Thomas van der Es
  • Afbeelding
  BIESBOSCH - De visarenden in de Biesbosch hebben twee jonkies. Het is voor het eerst dat deze roofvogel in ons land jongen grootbrengt.

  Tussen het arendsnest en de verharde weg ligt een waterplas, met een doorsnee van minstens 500 meter. Je zou willen dat hij even droogviel, of dat je over water kon lopen, om dichter bij het nest te komen. Een beetje dichter bij de twee reusachtige roofvogels, met hun karakteristieke, witte koppen, en hun kroost, de eerste visarendenjong ooit in ons land geboren. Om even een stille ooggetuige te zijn van deze unieke gebeurtenis, en daarna weer snel te verdwijnen.

  Dagdromen
  Maar dat zijn dagdromen. De praktijk is het tegenovergestelde. Om de roofvogels zo min mogelijk te storen, moet het publiek op flinke afstand blijven. De kreken in de omgeving zijn zelfs afgesloten voor roeiers en kanoërs. Het enige wat rest, zijn verrekijkers en lange lenzen.
  Boswachter Jacques van der Neut haalt een telescoop uit de achterbak van zijn auto. In het vizier zien we in de verte de broedplaats van de visarenden, in de vorm van een friteszak, een wirwar van dikke en dunne takken, hoog in een dode wilg. Er is veel beweging. Het mannetje vliegt af en aan, en strijkt af en toe met uitgespreide vleugels (spanwijdte tot 1,75 meter!) neer op het nest. Het vrouwtje buigt zich steeds over haar jong.

  Visarenden
  De rolverdeling is strikt bij visarenden, vertelt Van der Neut. Vader zorgt voor de aanvoer van vis, moeder knipt vervolgens met haar snavel het voedsel tot hapklare brokjes en voert de kuikens.
  De jonkies zijn nu bijna een maand oud, maar laten zich nog nauwelijks zien. Heel af en toe piept er een grijswit donzen kopje boven het nest uit, maar het is meestal niet meer dan een vage schim, zegt Van der Neut, die nauwelijks kan wachten tot hij een mooie foto van de jongen kan maken.

  Doortrekker

  De visarend is geen onbekende roofvogel in ons land. Lange tijd was hij alleen een doortrekker, in het voorjaar, op weg naar broedgebieden in Polen en Duitsland, en in het najaar, richting het overwinteringsgebied in Afrika. De dichtstbijzijnde broedplaatsen zijn in Oost-Duitsland, met zo’n 400 à 500 paartjes.
  De boswachters van de Biesbosch koesterden al jaren de vurige hoop dat de trekvogel een keertje zou blijven hangen, om hier te nestelen en jongen groot te brengen. De zeearend, de ‘grote broer’ van de visarend kwam wel om te broeden, en met groot succes zelfs, maar de visarend liet op zich wachten. Tot dit voorjaar.

  Groot was de blijdschap, toen in maart twee koppeltjes baltsend en parend werden gesignaleerd. Van der Neut: „De mannetjes maakten prachtige vlindervluchten, lieten keiharde lokroepen naar de vrouwtjes horen, en vlogen rond met takken in de bek. Dat waren beelden die we kenden van BBC-documentaires, maar nog nooit in de Biesbosch hadden gezien!”

  Het werd nog spannender toen er twee nesten werden gebouwd. Het ene, op een hoogspanningsmast, bleef leeg. Het andere, op een eiland in de Noordwaard, gaat nu de geschiedenis in als het eerste broedsel van visarenden in ons land. Naar verwachting blijven de twee jonkies nog zo’n veertig dagen in het warme nest, onder moeders vleugels. Daarna gaan ze uitvliegen.

  Publiek
  Voor het publiek zal er dan ook meer te zien zijn. De jonge visarenden zullen niet worden geringd voor onderzoek, legt de boswachter uit. „Dat doen we nooit bij een eerste broedsel van zo’n superzeldzame vogel. We proberen de rust zoveel mogelijk te bewaren. Je moet er niet aan denken dat je ze wegjaagt!” In het najaar vliegen de arenden weer naar Afrika, ook de jonkies die dan nog geen half jaar oud zijn. Een barre reis van zo’n 5.000 kilometer. Als ze de reis overleven en volgend jaar terugkomen, zullen ze een eigen territorium gaan zoeken.

  In de Biesbosch of omgeving, hoopt Van der Neut. „De kans bestaat dat dit koppeltje een ‘vooruitgeschoven post’ is om het gebied te verkennen. En dat de visarenden vanaf hier ons land gaan koloniseren.