article
1.6455424
ZUNDERT - Volop bedrijvigheid bij het Zundertse revalidatiecentrum voor vogels en inheemse zoogdieren in nood. Vrijwilligers zijn bezig met uiteenlopende klussen als onderhoud van het groen, het verzorgen van de dieren, educatie en schoonmaakwerk.
Natuurlijk Brabant: Elk dier met een ander verhaal
ZUNDERT - Volop bedrijvigheid bij het Zundertse revalidatiecentrum voor vogels en inheemse zoogdieren in nood. Vrijwilligers zijn bezig met uiteenlopende klussen als onderhoud van het groen, het verzorgen van de dieren, educatie en schoonmaakwerk.
http://www.bndestem.nl/regio/brabant/natuurlijk-brabant-elk-dier-met-een-ander-verhaal-1.6455424
2016-09-28T05:29:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6455429.1475016181!image/image-6455429.jpg
Zundert,Lokaal Thema BS,centrum,natuurlijkbrabant,opvang,hermes
Brabant
Home / Regio / Brabant / Natuurlijk Brabant: Elk dier met een ander verhaal

Natuurlijk Brabant: Elk dier met een ander verhaal

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jong eekhoorntje wordt gevoerd. Foto Peter van Trijen / hetfotoburo
  ZUNDERT - Volop bedrijvigheid bij het Zundertse revalidatiecentrum voor vogels en inheemse zoogdieren in nood. Vrijwilligers zijn bezig met uiteenlopende klussen als onderhoud van het groen, het verzorgen van de dieren, educatie en schoonmaakwerk.

  In de behandelkamer voor de eerste opvang liggen twee jonge eekhoorns in een couveuse. Een medewerkster maakt aanstalten de diertjes te gaan voeren. "De eekhoorntjes zijn zaterdag binnengekomen. Ze zijn twee tot drie weken oud'', zegt Diwi Zagers-Nieboer, beheerder van het revalidatiecentrum (VRC) in Zundert. "De eekhoorntjes zijn gevonden onder een boom in Netersel, een dorpje in de Brabantse Kempen. Het waren er drie, maar één van de diertjes is helaas overleden.''

  Door een goede verzorging hopen de medewerkers van het VRC te bewerkstelligen dat de twee andere eekhoorntjes goed aansterken, zodat ze op termijn weer in de natuur kunnen worden gezet. Alle dieren die in het opvangcentrum binnenkomen, worden na binnenkomst zorgvuldig onderzocht. Daarna stellen de medewerkers een revalidatieplan voor de dieren op.

  "Jaarlijks komen tussen de 5.000 en 6.000 dieren binnen", zegt Zagers. "Dat kunnen vogels en inheemse zoogdieren als reeën, bunzingen of egels zijn, die om welke reden dan ook verzwakt zijn. Ook worden veel gewonde dieren binnengebracht. Bijvoorbeeld een vogel die door een kat is gepakt of een aangereden dier."

  Subsidie provincie
  Het zijn spannende tijden voor het VRC omdat dit jaar beslist wordt of de subsidie van de provincie wordt voortgezet. "In de afgelopen drie jaar heeft de provincie ons enorm ondersteund en hebben we een goede structuur kunnen opzetten voor de opvang van inheemse dieren in de hele provincie. Met de subsidie zijn onder meer vooropvangcentra ingericht waardoor gewonde dieren sneller de eerste zorg kunnen krijgen."

  Deze structuur heeft geleid tot een flinke toename van het aantal opgevangen dieren. In de maand juni alleen al werden ruim 1.200 dieren opgevangen, bijna 50 procent meer dan vorig jaar in deze maand.

  Het opvangcentrum werkt met ongeveer 130 vrijwilligers. Die houden zich onder meer bezig met het maken en onderhoud van kooien, de verzorging van de dieren, administratieve taken en educatie.

  Open Dag
  "Zondag 2 oktober houden we tussen 10.00 en 17.00 uur open dag", zegt Zagers. "Dat doen we om de mensen te laten zien hoe we met zijn allen het centrum draaiende houden. Verder hopen we ook wat te verdienen voor de opvang van de dieren."

  Bezoekers kunnen financieel een steentje bijdragen door donateur of sponsor te worden of door bijvoorbeeld een vogeltaart te kopen. "Ook verkopen we zelfgemaakte nestkastjes, vogelvoerhuisjes en tweedehandsboeken over de natuur. Bovendien is onze winkel open. Daar bieden we onder meer nieuwe vogelboeken en verrekijkers aan."

  Verder wordt een gezellig terras ingericht met daarbij onder meer kraampjes, een grabbelton en een touwtrekkraam. "En voor de kinderen hebben we educatieve spelletjes die met de natuur hebben te maken, zoals het spotten van vogels."

  Bezoekers kunnen elk half uur aansluiten voor een rondleiding over het 1,5 hectare grote complex. Die voert onder meer langs het Plan Havik, het complex voor stressvolle dieren als havik, vos, ree en sperwer. Ook kunnen mensen een kijkje nemen bij het insectenhotel en zien hoe de bijen in hun eigen stal hard aan het werk zijn. In de kooien treffen bezoekers uiteenlopende vogels als vinken en merels aan. Een rondje over het terrein leert dat er ook veel roofvogels zijn, waaronder allerlei soorten uilen, een raaf en diverse buizerds. Zagers: "Iedere vogel is met een ander verhaal binnengebracht.

  Sommige kunnen snel weer los, andere moeten langer revalideren. Zo gauw ze in staat zijn zelfstandig in de natuur te overleven laten we ze gaan."