article
1.6432403
ROOSENDAAL - Bij de Stichting Egel Opvang in Roosendaal komen sinds anderhalve week veel meer dieren dan normaal binnen. Oorzaak: septemberdroogte.
Natuurlijk Brabant: Egeltjes lijden onder droogte
ROOSENDAAL - Bij de Stichting Egel Opvang in Roosendaal komen sinds anderhalve week veel meer dieren dan normaal binnen. Oorzaak: septemberdroogte.
http://www.bndestem.nl/regio/brabant/natuurlijk-brabant-egeltjes-lijden-onder-droogte-1.6432403
2016-09-24T08:08:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6433752.1474633175!image/image-6433752.JPG
Roosendaal,Lokaal Thema BS,egel,natuurlijkbrabant,hermes
Brabant
Home / Regio / Brabant / Natuurlijk Brabant: Egeltjes lijden onder droogte

Natuurlijk Brabant: Egeltjes lijden onder droogte

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   egel in de egelopvang in roosendaal foto petervan trijen / pix4profs
  • Afbeelding
   Beschrijving
   andre en conny scheeres met twee egels in de opvang in roosendaal foto petervan trijen / pix4profs
  ROOSENDAAL - Bij de Stichting Egel Opvang in Roosendaal komen sinds anderhalve week veel meer dieren dan normaal binnen. Oorzaak: septemberdroogte.
  Sinds anderhalve week geleden komen er veel meer egels binnen. Vier, vijf per dag

  André Scheeres haalt een jonge egel uit het opvangverblijf en toont de open plek dat het jonge diertje op de huid heeft. ,,Maden van een groene vlieg hebben dit wondje veroorzaakt'', zegt André. De Roosendaler legt uit dat egels en groene vliegen normaal gesproken niet met elkaar in contact komen. De groene vlieg is namelijk overdag actief, terwijl een gezonde egel zich dan juist schuilhoudt. ,,Voor verzwakte egels is het een ander verhaal. Die zijn niet in staat zich overdag te verbergen. De groene vlieg kan daardoor eieren op de huid van die egels te leggen en daar komen dan weer maden uit.''

  Verzwakte egels
  Samen met andere vrijwilligers van de Stichting Egelopvang Roosendaal en omgeving proberen André en echtgenote Conny Scheeres zich zo goed mogelijk te ontfermen over verzwakte egels. In hun tuin is een afzonderingsruimte en een opvangverblijf voor de dieren ingericht.

  "Op initiatief van de Partij voor de Dieren heeft de provincie Noord-Brabant een subsidie verstrekt om Brabantse opvangcentra voor wilde inheemse dieren te versterken. Wij konden daardoor voor de egels kooien kopen en een schutting neerzetten", zegt Conny Scheeres.

  Drukker
  De medewerkers van de egelopvang hebben altijd al genoeg om handen, maar door de zomerse temperaturen en de droogte van de afgelopen weken is het nu nog drukker dan gebruikelijk. ,,Sinds anderhalve week geleden komen er veel meer egels binnen. Vier, vijf per dag. Tot nu toe zijn er dit jaar al tweehonderd egels binnengebracht. Ongeveer net zoveel als in heel 2015."

  André legt uit dat vooral jonge egels door de droogte in de problemen komen. "Moeders stoten jonge egels af als die zes tot zeven weken oud zijn. Ze moeten dan voor zichzelf gaan zorgen", aldus André. "Dat is voor de jonge egels sowieso al lastig, maar in een droge periode nog veel lastiger, omdat water moeilijk te vinden is en regenwormen en slakken zich niet laten zien."

  Verzorging
  De egels die in Roosendaal binnenkomen, worden voor verzorging eerst naar het opvangverblijf gebracht. Conny: "De dieren krijgen daar een zout-/suikeroplossing tegen uitdroging toegediend. Als ze onder de vliegen zitten, geven we ze ook antibiotica." Daarna krijgen de egels een plekje in het afzonderingsverblijf om op krachten te komen. Conny: "In die ruimte hebben we ook warmteschalen om de dieren op de goede lichaamstemperatuur te houden of te brengen."

  Zodra het niet meer nodig is de egels met een pipet te voeden omdat ze uit zichzelf eten, gaan ze terug naar het opvangverblijf. "En als ze dan op hun normale gewicht zijn, zetten we ze weer terug in de natuur", zegt Conny.

  Om de egels in het opvangcentrum te laten aansterken krijgen ze onder meer kattenbrokjes en universeel voer (mengsel van vetten, vruchten en zaden) toegediend. "Voor het voedsel en de medicijnen krijgen we geen subsidie", zegt Conny. "Dat betalen we uit het geld dat we van de Stichting Dierlot krijgen voor de schoenen en kleding die als gift bij ons worden afgegeven."

  Niet alleen door schoenen of kleding af te geven bij de opvang, kunnen mensen egels helpen. Ook het buiten zetten van bakjes met kattenbrokjes en water kan helpen. Conny: "Daarnaast is het neerzetten van een bakje met catmilk nuttig, maar let op dat je geen gewone melk geeft. Daar zit lactose in. Egels kunnen daar ziek van worden."

  (Deze aflevering van Natuurlijk Brabant stond woensdag 21 september in BN DeStem)