article
1.6469902
DEN BOSCH/ETTEN-LEUR - Mensen die het risico lopen om Q-koorts op te lopen moeten gerichter worden opgespoord.
Brabant: minister moet Q-koorts-patiënt opsporen
DEN BOSCH/ETTEN-LEUR - Mensen die het risico lopen om Q-koorts op te lopen moeten gerichter worden opgespoord.
http://www.bndestem.nl/regio/brabant/brabant-minister-moet-q-koorts-pati%C3%ABnt-opsporen-1.6469902
2016-09-30T10:01:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.3093643.1350940704!image/image-3093643.JPG
Epidemie,provincie,minister schippers,volksgezondheid,q-koorts,hermes,'s-Hertogenbosch
Brabant
Home / Regio / Brabant / Brabant: minister moet Q-koorts-patiënt opsporen

Brabant: minister moet Q-koorts-patiënt opsporen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  DEN BOSCH/ETTEN-LEUR - Mensen die het risico lopen om Q-koorts op te lopen moeten gerichter worden opgespoord.

  Nu wordt nog te vaak de diagnose Q-koorts gemist. Daardoor bestaat het risico dat mensen een verkeerde behandeling krijgen.

  In een brief roept het provinciebestuur van Noord-Brabant minister Schippers van Volksgezondheid op om in actie te komen.

  Nog steeds overlijden mensen als gevolg van chronische Q-koorts, constateren Gedeputeerde Staten. "Dat is onwenselijk en onnodig. We mogen verwachten dat er in het belang van de volksgezondheid maatregelen worden genomen door het opsporen en benaderen van risicogroepen die chronische Q-koorts kunnen hebben", staat in de brief, die ook is ondertekend door patiëntenvereniging Q-uestion, stichting Q-Support, de Radboud Universiteit en het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen.

  De oproep van 'Den Bosch' is het gebaseerd op een motie van de PvdA-Statenlid Antoinette Knoet-Michels. "Ik hoop echt dat de minister hier iets mee gaat doen. Het liefst heb ik een onderzoek in heel Nederland, maar in ieder geval in de gebieden waar Q-koorts heeft toegeslagen."

  Het provinciebestuur wil dat Schippers ook een onafhankelijk onderzoek begint naar de wijze waarop de overheid is omgegaan met de hulpverlening aan de slachtoffers van de Q-koorts uitbraak. "Daarmee willen we duidelijkheid over hoe we in het vervolg om moeten gaan met slachtoffers van uitbraken van ziekten die over kunnen worden gedragen van dier op mens", zegt gedeputeerde Henri Swinkels, die gezondheid in portefeuille heeft.

  De Q-koortsepidemie woedde van 2007 tot 2010. Ondanks dat de epidemie over is, vallen er nog altijd slachtoffers. De doodsoorzaak is niet altijd duidelijk, omdat artsen de ziekte moeilijk herkennen.

  In 2013 was de toenmalige burgemeester van Alphen-Chaam, Harrie Nuijten, ook al erg kritisch op de landelijke overheid. Inwoners van Strijbeek werden volgens hem door de overheid in Den Haag niet goed geïnformeerd over de laatste uitbraak van Q-koorts op een geitenboerderij.