article
1.5971962
BIESBOSCH - Thomas van der Es (28) is boswachter Staatsbosbeheer in de Biesbosch. In zijn columns vertelt hij over zijn ervaringen.
Boswachter Biesbosch: Een Delta van wereldklasse
BIESBOSCH - Thomas van der Es (28) is boswachter Staatsbosbeheer in de Biesbosch. In zijn columns vertelt hij over zijn ervaringen.
http://www.bndestem.nl/regio/brabant/boswachter-biesbosch-een-delta-van-wereldklasse-1.5971962
2016-04-30T09:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.5674547.1454082647!image/image-5674547.JPG
boswachterscolumn,boswachterscolumns
Brabant
Home / Regio / Brabant / Boswachter Biesbosch: Een Delta van wereldklasse

Boswachter Biesbosch: Een Delta van wereldklasse

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Thomas van der Es.
  BIESBOSCH - Thomas van der Es (28) is boswachter Staatsbosbeheer in de Biesbosch. In zijn columns vertelt hij over zijn ervaringen.

  Tijdens een chaotische, maar tevens prachtige lenteweek in april, gaat mijn telefoon. Het is Evelien van de redactie van De Wereld Draait Door. Ze vraagt of ik tijdens een pitch van 30 seconden iets moois kan vertellen over ‘mijn’ Nationaal park de Biesbosch. Uiteraard wil ik dat!

  Overrompeld en lichtelijk gespannen loop ik op 9 april richting de Westergasfabriek in Amsterdam. Matthijs van Nieuwkerk geeft een vriendelijke knipoog en een klopje op mijn schouder. Vol passie en trots benoem ik De Biesbosch als een rivierdelta dicht bij de stad met vechtende zeearenden en nestelende visarenden.

  Eeuwenlang is hier het land bewerkt door de mens, maar nu krijgt de rivier de ruimte en mag de natuur haar gang gaan.

  Deze rivierdelta stopt niet bij de Moerdijkbruggen. De Sassenplaat zit vol met lepelaars. Het Krammer-Volkerak heeft een fraaie kolonie grote zilverreigers en er groeien vele jonge zeearenden op. Ik eindig mijn bloednerveuze pitch met een onverwachte buiging en de hoopvolle verwachting op de terugkeer van de steur.

  Binnenkort gaat de Haringvlietsluis op een kier. Eindelijk krijgen trekvissen de mogelijkheid om te ‘trekken’. Met 26 seconden was ik klaar, iets te vroeg, maar de boodschap was helder: De Biesbosch is een Delta van Wereldklasse..!

  Volg Thomas op Twitter met: @ThomasvanderEs