article
1.6648561
OSSENDRECHT – Uiterlijk 15 maart 2017 is de gemeente Woensdrecht een 'regionaal centrum voor opleiding in wielersport' rijker.
Wieleropleidingscentrum in Ossendrecht komt er echt
OSSENDRECHT – Uiterlijk 15 maart 2017 is de gemeente Woensdrecht een 'regionaal centrum voor opleiding in wielersport' rijker.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/wieleropleidingscentrum-in-ossendrecht-komt-er-echt-1.6648561
2016-11-15T19:33:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.4774067.1424357419!image/image-4774067.jpg
Ossendrecht,Wielrennen,wielercentrum,opleidingcentrum,hermes
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Wieleropleidingscentrum in Ossendrecht komt er echt

Wieleropleidingscentrum in Ossendrecht komt er echt

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OSSENDRECHT – Uiterlijk 15 maart 2017 is de gemeente Woensdrecht een 'regionaal centrum voor opleiding in wielersport' rijker.

  Deze toezegging heeft wethouder Martin Groffen dinsdag gedaan bij de presentatie van het Wielerplan Woensdrecht 2017- 2020, waarvan het wieleropleidingscentrum deel uitmaakt. Bij de uitvoering is enige haast geboden, omdat de provincie hiervoor al in 2015 een subsidie van 350.000 euro heeft verstrekt.

  Het trainingscentrum komt in Ossendrecht op een stuk grond van 5,5 hectare ten noorden van het Zuidwest College aan de O.L.V. ter Duinenlaan. Deze grond heeft de gemeente kunnen verwerven middels grondruil.

  In de plannen is rekening gehouden met de belangen van organisaties als Evides, Natuurmonumenten, Natuurpoort De Volksabdij, natuur- en milieuorganisaties, wielervereniging RSC de Zuidwesthoek, Stichting GP Adrie van der Poel, provincie Noord-Brabant, KNWU, Regio West-Brabant en Stichting De Goeie Ontsnapping, de West-Brabantse organisatie die zich bezighoudt met het promoten van wielrennen.

  Beeklopen
  In de omgeving van de Bremweg worden de aanwezige natuur- en waterhuishouding hersteld. Het gebied wordt heringericht door het herstel van oude beeklopen en het verminderen van de ontwatering van het gebied. Daarnaast worden er delen natuur omgevormd naar natte en droge heide met stuifzand. "We gaan de grond omvormen naar natte en droge heide", zegt Groffen. "We gaan de oude Calfvense Bosloop herstellen."

  Groffen licht vervolgens het parcours toe: "Het wielercentrum zal bestaan uit drie onderdelen: een verhard wielerparcours, trainingsfaciliteiten voor veldrijden en mountainbiken én een bmx-startheuvel." Die combinatie is volgens hem uniek in Nederland.

  Op de locatie ligt Natuurpoort De Volksabdij. Hier komen mountainbike-routes samen voor de recreatieve fietsers als onderdeel van een mountainbike-netwerk in het Grenspark en op de Brabantse Wal. De Natuurpoort fungeert daarmee ook als startpunt voor fietsers.

  Om alle bestaande activiteiten te faciliteren is er een masterplan gemaakt voor het hele gebied. In dit plan hebben alle gebruikers een eigen locatie gekregen in combinatie met de natuurontwikkelingen. Dat is noodzakelijk, aldus Jan Prop. "Door deze integrale aanpak ontstaan er mogelijkheden zonder de Natura 2000-doelstellingen te belasten."

  Wens
  Met het wielercentrum ontstaat er een regionale trainingsplek voor de regio Zuid. Dat is niet alleen de wens van de gemeente, maar ook van regio West-Brabant, provincie Noord-Brabant en de KNWU, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie. Zij willen jonge talenten een accommodatie bieden om te trainen. Daarna kunnen ze doorstromen naar het CTO, Centrum voor Topsport in Eindhoven.