article
1.6642014
BERGEN OP ZOOM - West-Brabant gaat het aantal garantiebanen voor mensen met een beperking ruimschoots halen.
West-Brabant gaat het aantal garantiebanen ruimschoots halen
BERGEN OP ZOOM - West-Brabant gaat het aantal garantiebanen voor mensen met een beperking ruimschoots halen.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/west-brabant-gaat-het-aantal-garantiebanen-ruimschoots-halen-1.6642014
2016-11-14T05:46:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.4347932.1434699908!image/image-4347932.jpg
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / West-Brabant gaat het aantal garantiebanen ruimschoots halen

West-Brabant gaat het aantal garantiebanen ruimschoots halen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf

  BERGEN OP ZOOM - West-Brabant gaat het aantal garantiebanen voor mensen met een beperking ruimschoots halen. 

   

  West-Brabantse werkgevers hebben tezamen 1.126 garantiebanen gecreëerd voor mensen met een beperking. Daarmee wordt het regionale streefcijfer van 715 ruimschoots gehaald dat werd vastgesteld bij de introductie van de Participatiewet in januari 2015.

  Marianne de Bie, voorzitter van het Regionaal Werkbedrijf en wethouder in Breda, is tevreden met het resultaat. Het gaat voor het grootste gedeelte (ruim 800) evenwel niet om vaste dienstverbanden bij bedrijven en overheid, maar om zogeheten detacheringen. In zo’n constructie kan iemand weer terugkeren onder de sociale werkvoorziening als het niet lukt bij een bepaald bedrijf.

  Daar wringt ’m voor vakbond FNV wel een beetje de schoen. Woordvoerder Frans Szablewski: "We moeten de komende jaren goed in de gaten houden dat die detacheringen worden omgezet in duurzame banen. Vanaf volgend jaar moet heel precies worden gemonitord wie een plek krijgt en wie niet en waar dat aan ligt. Het zal veel te maken hebben met het loon dat werkgevers willen betalen voor deze doelgroep."

  De Bie vindt het reëel dat de detacheringen mogen worden meegeteld in het totaal aantal beschikbare werkplekken voor mensen met een beperking. "Het gaat immers om echte banen. Die blijven beschikbaar, ook al wordt een plek niet altijd door dezelfde man of vrouw ingevuld. Het gaat erom dat mensen meedoen in de samenleving. Het doel van de Participatiewet is zo min mogelijk mensen in afgeschermde hallen te hebben. Het is winst dat ze bij een gewoon bedrijf werken, ook al is dat deels gesubsidieerd, ze zijn er onderdeel van de samenleving.”