article
1.6644172
BERGEN OP ZOOM/ETTEN-LEUR - Sommige basisscholen schrappen het aaneenschrijven en kiezen voor blokletters. Herkenbaarder voor kinderen, want blokletters staan ook in leesboekjes. Maar is 't ook beter?
Schrijfles: Aan elkaar schrijven of in blokletters? (poll)
BERGEN OP ZOOM/ETTEN-LEUR - Sommige basisscholen schrappen het aaneenschrijven en kiezen voor blokletters. Herkenbaarder voor kinderen, want blokletters staan ook in leesboekjes. Maar is 't ook beter?
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/schrijfles-aan-elkaar-schrijven-of-in-blokletters-poll-1.6644172
2016-11-15T07:30:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6644220.1479136451!image/image-6644220.jpg
Etten-Leur,Bergen op Zoom,Basisonderwijs,Blokletters,Handschrift,hermes
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Schrijfles: Aan elkaar schrijven of in blokletters? (poll)

Schrijfles: Aan elkaar schrijven of in blokletters? (poll)

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De zesjarige Lieke doet haar best op blokletters op basisschool Anton van Duinkerken in Bergen op Zoom. De school stapte dit schooljaar over op blokletterschrift in alle groepen.
   Fotograaf
  BERGEN OP ZOOM/ETTEN-LEUR - Sommige basisscholen schrappen het aaneenschrijven en kiezen voor blokletters. Herkenbaarder voor kinderen, want blokletters staan ook in leesboekjes. Maar is 't ook beter?

  Wie heeft vroeger op school niet gezwoegd op de lussen van de l-en en de k's? Niet te hoog, niet te laag, mooi tussen de lijntjes. Woorden moesten ook aan één stuk door geschreven worden. Halverwege de pen van het papier betekende een opmerking van de juf.

  Koordschrift afgeschaft

  Aaneenschrijven is de meesten met de paplepel ingegeven. En hoewel het merendeel van de scholen daaraan vasthoudt, zijn er scholen die het zogenoemde koordschrift afschaffen en kinderen alleen nog maar blokletters leren. Zoals basisschool Anton van Duinkerken in Bergen op Zoom, die sinds dit jaar schoolbreed het blokschrift heeft ingevoerd. Omdat blokletters voor de groepen 1 en 2, die net beginnen met lezen, beter herkenbaar zijn. "Het is makkelijk voor kinderen", zegt Peggy Raaijmakers, intern begeleider op de school. "In boekjes die ze lezen staan ook blokletters. Als ze dan beginnen met schrijven, herkennen ze de letters."

  Een andere reden voor de school om kinderen blokletters te leren in plaats van het koordschrift, was dat veel kinderen problemen hebben met de fijne motoriek. Raaijmakers: "Blokletters zijn dan makkelijker te leren en de resultaten tot nu toe zijn goed." Eind vorig schooljaar werd in groep 3 begonnen met de nieuwe schrijfmethode en sinds begin dit schooljaar mogen alle leerlingen in blokletters schrijven.

  Schrijfonderwijs aanpassen

  Leerlingen van de Tholense basisschool De Regenboog leren al veel langer om blokletters te schrijven. "Wij hadden jaarlijkse discussies over schrijfles. Of we nog nog wel zoveel tijd in schrijfles wilden steken", vertelt intern begeleider Sjanie Huijzer. "Vanaf groep 8 ontwikkelen kinderen toch een eigen handschrift en in het voortgezet onderwijs wordt er al helemaal geen aandacht meer aan besteed. Supergrote teksten schrijven in de toekomst hoeven kinderen ook niet meer door het gebruik van computers."

  Voor de school reden om het schrijfonderwijs aan te passen. Ondanks de tegenargumenten, zoals het belang van aaneenschrijven voor de fijne motoriek. Huijzer: "We hebben er destijds schrijfexperts bijgehaald en je ziet inderdaad twee stromen. Voor- en tegenstanders. Maar je moet een keuze maken. Voor ons was het voornaamste argument de eenduidigheid van lees- en schrijfletters voor groep 3. Kinderen leren lezen met blokletters en herkennen die dus eerder."

  Tempo en kwaliteit van het handschrift

  Schrijfexpert Leon Legierse uit Roosendaal ziet de bloklettertrend met lede ogen aan. Hij is lid van de Vereniging voor Handschriftontwikkeling (VSLM) en heeft onder meer meegewerkt aan de schrijfmethode Pennenstreken die op veel basisscholen wordt gebruikt. "Kinderen herkennen blokletters inderdaad makkelijker. En ze zijn makkelijker te schrijven. Kijk maar eens naar de k. De bloklettervariant is veel eenvoudiger dan de koordletter met al z'n lussen." Maar de winst zit 'm in de lange termijn volgens de schrijfexpert. "Iemand die goed heeft leren koordschrijven, zal letters op een logischer manier met elkaar verbinden. Het tempo en de kwaliteit van het handschrift zullen beter zijn. Bij het schrijven van blokletters maak je veel meer staccatobewegingen. Dat maakt het lastiger om vlot te schrijven."

  Legierse kent de argumenten die scholen gebruiken om blokschrift in te voeren. Maar hij maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de motoriek. "Ik ben erg bang dat handschriften die je nu al ziet verslechteren nóg verder achteruitgaan, omdat kinderen van jongs af aan sowieso al minder aan fijne motoriek doen." Dat dat geen probleem is omdat computers en tablets een steeds grotere rol spelen, bestrijdt hij. "De functie van het handschrift blijft. Je kunt overal en altijd schrijven. Als je leest, maak je aantekeningen en bovendien is wetenschappelijk bewezen dat je beter onthoudt als je dingen opschrijft dan wanneer je typt." 

  Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

  Geef uw mening

  Een netjes handschrift is erg belangrijk

  Toon resultaten