article
1.6644608
ROME/BERGEN OP ZOOM - Een bijzondere dag morgen voor katholiek Nederland. Zo'n 2.000 gelovigen, waaronder ruim honderd West-Brabanders en Zeeuws-Vlamingen, wonen tussen 10.00 en 12.00 uur een eucharistieviering bij in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Paus Franciscus is bij de viering aanwezig en zal de Nederlanders toespreken.
Scholieren en parochianen ontmoeten paus in Rome
ROME/BERGEN OP ZOOM - Een bijzondere dag morgen voor katholiek Nederland. Zo'n 2.000 gelovigen, waaronder ruim honderd West-Brabanders en Zeeuws-Vlamingen, wonen tussen 10.00 en 12.00 uur een eucharistieviering bij in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Paus Franciscus is bij de viering aanwezig en zal de Nederlanders toespreken.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/scholieren-en-parochianen-ontmoeten-paus-in-rome-1.6644608
2016-11-14T16:53:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.4715079.1421609878!image/image-4715079.JPG
Bergen op Zoom,Geestelijk leven,Rome,eucharistieviering,Barmhartigheid,Sint-Pieter,Paus,hermes
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Scholieren en parochianen ontmoeten paus in Rome

Scholieren en parochianen ontmoeten paus in Rome

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Paus Franciscus.
   Fotograaf
  ROME/BERGEN OP ZOOM - Een bijzondere dag morgen voor katholiek Nederland. Zo'n 2.000 gelovigen, waaronder ruim honderd West-Brabanders en Zeeuws-Vlamingen, wonen tussen 10.00 en 12.00 uur een eucharistieviering bij in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Paus Franciscus is bij de viering aanwezig en zal de Nederlanders toespreken.

  Volgens Daphne van Roosendaal, woordvoerster van het bisdom Breda, komt een bijeenkomst als die van morgen bijna nooit voor. "Het is echt de Nederlandse Dag in Rome. De dienst vormt de afsluiting van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Normaliter is er om de 25 jaar een heilig jaar, maar de paus kan daarnaast zelf een bijzonder heilig jaar uitroepen. Dat heeft hij in december 2015 gedaan, inclusief de oproep aan gelovigen om de eeuwige stad zoveel mogelijk te bezoeken. Vanuit ons bisdom zijn ongeveer honderd parochianen naar Rome vertrokken. Daarnaast zijn alle bisschoppen en ook kardinaal Eijk present", vertelt Van Roosendaal.

  Niet alleen de bisdommen zijn goed vertegenwoordigd, ook zijn er honderd leerlingen van de Brabantse OMO-scholen aanwezig. Een van hen is de 16-jarige Michaëla de Ruiter uit Halsteren. Michaëla heeft zelfs een actieve rol tijdens de viering, ze zal een van de voorbedes voorlezen. In het Nederlands. "Het is niet voor niets de Nederlandse Dag in de Sint Pieter." De Halsterse zit op het Mollerlyceum in Bergen op Zoom en is sinds jonge leeftijd actief in de katholieke kerk. Ze was jarenlang misdienaar in Lepelstraat en ze doet de begeleiding van broers en zussen tijdens de communienevendienst. "De OMO-scholen in Brabant mochten allemaal 1 of meer kinderen uitkiezen die met deze reis mee mogen. Dit in het kader van het 100-jarig bestaan van OMO. Afgelopen donderdag kreeg ze een mail waarin de reisleiders vroegen of er kinderen wilden lezen of misdienen. Michaëla heeft meteen gereageerd dat ze erg graag wil lezen. Vrijdagavond hoorde ze dat één van de voorbedes mag doen. Na de viering hebben ze een ontmoeting met de paus. Het zal veel indruk op haar maken, we zitten dinsdag aan de buis gekluisterd. De dienst wordt vanaf 10.00 uur live uitgezonden op NPO 2", aldus een trotse moeder Marscha de Ruiter. Haar dochter was maandag telefonisch niet bereikbaar, maar Marscha verwacht dat ze vandaag zeker contact zal leggen.

  "Ze zal haar ervaringen willen delen. Het is toch een beetje een droom die uitkomt." De West-Brabanders blijven bijna allemaal tot en met vrijdag in Rome. "Onze leerlingen maken niet alleen kennis met de moederkerk, maar ook met de gaarkeuken van de Sant Egidio-gemeenschap in Rome. Daar kunnen ze zien wat barmhartigheid in de praktijk betekent. Het wordt een week vol indrukken", voorspelt Marcel van Loo, rector van de OMO Scholengroep in Bergen op Zoom.