article
1.6760706
BERGEN OP ZOOM - D66, GBWP, VVD en GroenLinks vragen het college van B & W juridische stappen te ondernemen tegen het Belgische besluit om de kerncentrale in Doel open te houden.
Politiek Bergen op Zoom wil juridische stappen tegen Doel
BERGEN OP ZOOM - D66, GBWP, VVD en GroenLinks vragen het college van B & W juridische stappen te ondernemen tegen het Belgische besluit om de kerncentrale in Doel open te houden.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/politiek-bergen-op-zoom-wil-juridische-stappen-tegen-doel-1.6760706
2016-12-20T06:30:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6674531.1479976985!image/image-6674531.JPG
Bergen op Zoom,dnr
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Politiek Bergen op Zoom wil juridische stappen tegen Doel

Politiek Bergen op Zoom wil juridische stappen tegen Doel

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De kerncentrale in Doel.
   Fotograaf
  BERGEN OP ZOOM - D66, GBWP, VVD en GroenLinks vragen het college van B & W juridische stappen te ondernemen tegen het Belgische besluit om de kerncentrale in Doel open te houden. 

  Klacht
  De fracties denken aan het indienen van een klacht bij de Europese Commissie en het aanspannen van een privaatrechtelijke zaak bij de Belgische rechter.
  De Bergse fracties menen dat dat nodig is gezien de recente vaststelling door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) dat de veiligheid in de kerncentrale wel degelijk in het geding is. 

  Het college stuurde eind november 2016 samen met Tholen en Steenbergen  een brief naar de Europese Commissie waarin  zorgen werden geuit over Doel. Het college wilde toen geen klacht indienen omdat dat het overleg met België of het Europees Parlement zou blokkeren, stellen de fractievoorzitters in hun brief aan B en W. Maar die benadering is té voorzichtig, vinden de fracties.

  Sluiting
  "Bergen op Zoom moet onverminderd blijven ijveren voor sluiting van de kerncentrale in Doel", schrijven ze, "althans voor inspraak bij besluitvorming over de verlengde openstelling. Het mag niet gebeuren dat door bestuurlijke beleefdheid en tactische overwegingen risico's met een onbevattelijke impact voor volksgezondheid, economie en milieu blijven bestaan." 

  Loco-burgemeester Arjan van der Weegen wil eerst overleggen met buurgemeenten Steenbergen en Tholen voordat hij inhoudelijk reageert op de brief van de vier fracties. Van der Weegen vervangt burgemeester Petter die vanwege ziekte uit de roulatie is. 

  Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.