article
1.6822450
WOENSDRECHT - Kan natuurgebied nog gered worden van verdroging? Nee, zeggen liefhebbers. 'Ik heb nog op de Groote Meer geschaatst, mét de kinderwagen." Sibil Heesakker uit Putte herinnert het zich als de dag van gisteren. Maar het was in de winter van 1986.
De grote schande van Woensdrecht, natuurliefhebbers vrezen teloorgang
WOENSDRECHT - Kan natuurgebied nog gered worden van verdroging? Nee, zeggen liefhebbers. 'Ik heb nog op de Groote Meer geschaatst, mét de kinderwagen." Sibil Heesakker uit Putte herinnert het zich als de dag van gisteren. Maar het was in de winter van 1986.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/ossendrecht/de-grote-schande-van-woensdrecht-natuurliefhebbers-vrezen-teloorgang-1.6822450
2017-01-10T11:02:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6822466.1484046922!image/image-6822466.jpg
Ossendrecht,Bergen op Zoom,groote meer,ossendrecht,natuurlijknieuws,kleine meer
Ossendrecht
Home / Regio / Bergen op Zoom / Ossendrecht / De grote schande van Woensdrecht, natuurliefhebbers vrezen teloorgang

De grote schande van Woensdrecht, natuurliefhebbers vrezen teloorgang

Foto's
2
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Sibil Heesakkers is een van de vijf mensen die protesteren tegen verdroging van de Groote en Kleine Meer. Op de foto met haar Siberische Huskey’s Akina & Keiko aan de rand van het verdroogde Kleine Meer .
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Groote en Kleine Meer bij Ossendrecht. Infographic Richard Gesell
  WOENSDRECHT - Kan natuurgebied nog gered worden van verdroging? Nee, zeggen liefhebbers. 'Ik heb nog op de Groote Meer geschaatst, mét de kinderwagen." Sibil Heesakker uit Putte herinnert het zich als de dag van gisteren. Maar het was in de winter van 1986.

  ,,Ik heb als kind nog vaak in de Kleine Meer gezwommen." Ook Nora van den Berg schieten tal van herinneringen te binnen bij de aanblik van het Kleine Meer dat naast de Groote Meer ligt (zie kaartje). Haar vader raakte ooit verliefd op deze plek in de gemeente Woensdrecht, kocht er een stuk grond en bouwde er een recreatiewoning op. Tal van heerlijke vakanties heeft Van den Berg er doorgebracht.

  Dor
  Van den Berg en Heesakker vonden elkaar lang geleden in het protest tegen wat zij zien als de teloorgang van een prachtig stuk natuur als gevolg van verdroging. ,,Dit is de grootste schande van Woensdrecht", briest Van den Berg, die meestal optreedt als woordvoerder en steun krijgt van haar drie kinderen. Heesakker: ,,Het gebied ziet er vreselijk dor uit. Bomen en water zijn weg. Er zijn zeker honderdzestig soorten vogels verdwenen en een aantal zeldzame planten."

  Verdroging
  De verdroging is voornamelijk het gevolg van menselijk ingrijpen: waterwinning door waterleidingbedrijf Evides, bosbouw en landbouw. Evides heeft zijn waterwinning in het beschermde natuurgebied al beperkt en doet er daarnaast samen met de provincie Noord-Brabant, grenspark De Zoom/Kalmthoutse Heide, Natuurmonumenten en de gemeente Woensdrecht van alles aan om het natuurgebied in zijn oorspronkelijke luister te herstellen.

  Zo is eind 2016 een pijpleiding aangelegd van Kalmthout naar Ossendrecht, die overtollig regenwater transporteert. Ook zijn wilde struiken en planten gerooid en zijn zogeheten zakputten gedempt, die waren gemaakt in een tijd dat het gebied een landbouwbestemming zou krijgen.

  Energie
  Allemaal verloren energie, beweren de krasse Putse dames. Eén voor één maaien ze de maatregelen, voorgesteld en uitgevoerd door tal van deskundigen, weg. ,,Ze zijn een zakput vergeten weg te halen", begint Van den Berg. Het plaggen heeft volgens haar geen zin gehad. ,,Het is veel te droog. Over een tijdje kunnen ze het weer overdoen. En ook al zou het gaan regenen, dan sijpelt het water naar de ondergrond, omdat er geen tegendruk meer is van het grondwater. Evides pompt dat er namelijk onderuit!''

  Waterleiding
  En dan de waterleiding. ,,Wij hópen dat die helpt'', zegt Heesakker. ,,Maar dat gaat niet gebeuren", vervolgt Van den Berg. ,,Evides rekent niet mee hoeveel water er wegsijpelt door de bodem van Groote en Kleine Meer. Wij hebben uitgerekend dat dat twee tot drie keer meer is dan erin komt."

  De twee zien met lede ogen hoe hun geliefde natuur ten prooi valt aan de droogte. Zij dragen hun oplossing aan: ,,Evides moet zijn waterwinning in Huijbergen staken. Ons drinkwater moet dan via een pijpleiding uit de Biesbosch komen. Maar dat is om diverse redenen veel te duur. Het is een centenkwestie. Dat kán toch niet?"

  Afbeelding