article
1.6682492
STEENBERGEN - Dat een club Steenbergenaren zich keert tegen de huisvesting van vluchtelingen in welke vorm dan ook, behoeft geen uitleg.
Opinie - Waar blijft de nieuwe Dasja in Steenbergen?
STEENBERGEN - Dat een club Steenbergenaren zich keert tegen de huisvesting van vluchtelingen in welke vorm dan ook, behoeft geen uitleg.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/opinie-waar-blijft-de-nieuwe-dasja-in-steenbergen-1.6682492
2016-11-26T20:58:28+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.5363337.1470398361!image/image-5363337.JPG
Steenbergen,Sluis,Politiek en bestuur,Sociaal en maatschappij,vluchtelingen,politiek,hermes
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Opinie - Waar blijft de nieuwe Dasja in Steenbergen?

Opinie - Waar blijft de nieuwe Dasja in Steenbergen?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Dasja Abresch aan het woord in Steenbergen.
   Fotograaf
  STEENBERGEN -  Dat  een club Steenbergenaren zich keert tegen de huisvesting van vluchtelingen in welke vorm dan ook, behoeft geen uitleg.

  De gemeente kan nog zo hard haar best doen om met deze groep in gesprek te gaan, in de kern zal dit niets veranderen aan de angst voor vreemdelingen. Pikken ze onze banen en huizen in? Kunnen onze kinderen veilig opgroeien? Zeker in het huidige tijdsbeeld is het niet meer dan logisch dat mensen zich hier zorgen over maken.

  Maar in Steenbergen lukt het opnieuw niet die zorgen op een normale manier te uiten. Voor de tweede keer werd er tijdens een raadsvergadering op de ramen van het gemeentehuis gebonsd door tegenstanders van het plan om houten huisjes te plaatsen voor onder anderen statushouders.

  Een van hen, Mattie Voorbraak, zei in BN DeStem dat hij niet voor anderen kon bepalen of die bonsactie intimiderend overkomt. Het zegt veel over zijn instelling. Dat een club van ongeveer tien mannen elkaar vooraf via social media zit op te fokken om stampij te maken bij het gemeentehuis, gaat verder dan ordinair rellen. Het is een aanval op het democratisch gekozen bestuur.

  In een democratie mag je voor of tegen iets zijn, maar zoals burgemeester Ruud van den Belt het in zijn verklaring treffend verwoordde: die vrijheid kan alleen blijven bestaan als we ons allemaal aan de spelregels van respect houden.

  Wij besteedden de afgelopen dagen veel aandacht aan de Steenbergse onruststokers. Met de recente geschiedenis van het uit de hand gelopen asieldebat in het achterhoofd, is dat niet vreemd. Maar we gingen ook op zoek naar het andere geluid. Naar individuen, organisaties, (wijk)verenigingen die zich openlijk verzetten tegen de intimiderende acties van deze club.

  Het bleef stil. Steenbergen telt ruim 23.000 inwoners, maar niemand laat een gematigd en genuanceerd geluid horen. Waar is de nieuwe Dasja, u weet wel de vrouw die vorig jaar een ander geluid liet horen?

  Uit onze vergeefse pogingen een tegengeluid te vinden, blijkt dat angst regeert. Mensen durven geen tegengas te geven omdat ze bang zijn dat hen iets overkomt. Zo ver is het dus al gekomen.

  Zelfs bij de politiek lijkt de wil te ontbreken fel afstand te nemen. Want je verzetten tegen onderbuikgevoelens is niet in de mode. Je wint er geen stemmen mee. Ondertussen is het hopen op een nieuwe trend: die van het gezond verstand.

  Sanne Schelfaut is redacteur van deze krant