article
1.5212616
BREDA - Het vermeende kopstuk van een internationale hennepbende, de 41-jarige Miloud B. uit Bergen op Zoom, staat vooralsnog niet terecht voor betrokkenheid bij de liquidatie van Gintas Macionis uit Huijbergen. Er is op dit moment onvoldoende bewijs.
Onvoldoende bewijs om Miloud B. (41) uit Bergen op Zoom te linken aan liquidatie Gintas Macionis
BREDA - Het vermeende kopstuk van een internationale hennepbende, de 41-jarige Miloud B. uit Bergen op Zoom, staat vooralsnog niet terecht voor betrokkenheid bij de liquidatie van Gintas Macionis uit Huijbergen. Er is op dit moment onvoldoende bewijs.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/onvoldoende-bewijs-om-miloud-b-41-uit-bergen-op-zoom-te-linken-aan-liquidatie-gintas-macionis-1.5212616
2015-09-05T05:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.4568949.1412689415!image/image-4568949.jpg
Bergen op Zoom,Recht, misdaad en 112,112,liquidatie,hermes
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Onvoldoende bewijs om Miloud B. (41) uit Bergen op Zoom te linken aan liquidatie Gintas Macionis

Onvoldoende bewijs om Miloud B. (41) uit Bergen op Zoom te linken aan liquidatie Gintas Macionis

Foto's
1
Reacties
Reageer
  BREDA - Het vermeende kopstuk van een internationale hennepbende, de 41-jarige Miloud B. uit Bergen op Zoom, staat vooralsnog niet terecht voor betrokkenheid bij de liquidatie van Gintas Macionis uit Huijbergen. Er is op dit moment onvoldoende bewijs.

  De rechtbank in Breda en het gerechtshof vinden de verdenkingen niet zwaarwegend genoeg. Dat is reden voor het Openbaar Ministerie om de moord niet op de tenlastelegging van B. te zetten. Anders is de kans te groot dat hij van dat feit wordt vrijgesproken. Terwijl hij in de ogen van justitie nog wel degelijk verdachte is.

  Miloud B. wordt gezien als de man die achter de schermen een stel Balkan-criminelen opdracht gaf om Macionis om zeep te helpen. Het scenario zou zijn dat Macionis - ook actief in de drugswereld - te veel in de weg zat of lastig was. Miloud B. moet zich wel verantwoorden als veronderstelde sleutelfiguur in de hennepbende. Volgens officier van justitie Eveline Smale gaf hij leiding aan 'een grootschalig, internationaal netwerk waarin vaak honderden kilo's drugs omgingen.'

  Drie zittingen

  Dat justitie een verband legt tussen de hennepbende en de liquidatie van Macionis, blijkt ook uit de planning bij de rechtbank in Breda, gisteren. Er stonden drie zittingen achter elkaar op de rol, bedoeld om de tussenstand in beide strafzaken op te maken. Dat is nodig want alleen al het dossier van de liquidatie omvat 21 ordners. De rechtbank komt waarschijnlijk pas begin volgend jaar toe aan de inhoudelijke behandeling.

  De ochtend begint met drie figuren die worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie. Onder hen mogelijk de man die Macionis op 22 februari 2014 op de oprit voor zijn huis een kogel door het hoofd joeg.

  Godfather

  In een volgende zitting verschijnen vier vermeende leden van de bende wiethandelaren. Ook de 'godfather' zelf, Miloud B. En dan is er nóg een sessie waarvoor een vierde verdachte in de liquidatiezaak moet opdraven. Volgens justitie was hij op het moment van de moord in Huijbergen. En dus zou ook hij de schutter geweest kunnen zijn. Maar deze man heeft een voor anderen belastende verklaring afgelegd. Daarom wordt hij solo ten tonele gevoerd. Hij moet voor zijn leven vrezen.

  Al met al passeert in beide zaken een curieuze stoet verdachten de revue. Mannen die van origine uit Nederland komen, dan wel een Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben of afkomstig zijn van de Balkan. Variërend van het type zwaargewicht bokser die je liever niet tegenkomt in een donkere steeg, tot een nog bijna kinderlijke jongen met babyface en een schriele, vrijwel dove 68-jarige in streepjes-shirt.

  Sinds 11 weken vader

  De meeste heren zitten al vele maanden vast. En dus vragen hun advocaten hen voorlopig op vrije voeten te stellen. Maar de rechtbank honoreert dat alleen voor twee verdachte leden van de hennepbende. Zij zouden een kleine rol hebben gespeeld. De raadsvrouw van Miloud B., de bekende strafpleiter Bénédicte Ficq, voert nog aan dat haar cliënt sinds elf weken vader is. De rechtbank is daarvoor weinig ontvankelijk: ,,We geloven onmiddellijk dat er een allerschattigste baby is geboren. Maar meneer blijft vast tot de volgende zitting." Die is op 19 november.