article
1.6571434
ETTEN-LEUR - Het aantal schadeclaims door woningbrand in Noord-Brabant is in 2015 met 7 procent afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Risicometer Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars en de Brandweer Nederland.
Noord-Brabanders claimen minder schades door brand, Bredanaren meer (grafiek)
ETTEN-LEUR - Het aantal schadeclaims door woningbrand in Noord-Brabant is in 2015 met 7 procent afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Risicometer Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars en de Brandweer Nederland.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/noord-brabanders-claimen-minder-schades-door-brand-bredanaren-meer-grafiek-1.6571434
2016-10-25T11:06:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6570025.1477357591!image/image-6570025.jpg
Bergen op Zoom,Breda,Etten-Leur,Moerdijk,Oosterhout,Roosendaal,Bouw en wonen
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Noord-Brabanders claimen minder schades door brand, Bredanaren meer (grafiek)

Noord-Brabanders claimen minder schades door brand, Bredanaren meer (grafiek)

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto ter illustratie.
   Fotograaf
  ETTEN-LEUR - Het aantal schadeclaims door woningbrand in Noord-Brabant is in 2015 met 7 procent afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Risicometer Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars en de Brandweer Nederland.
  Elke stekker levert een extra risico op

  De afname van claims is ook te zien in de andere zuidelijke provincies, Zeeland en Limburg, en past in de trend dat de laatste jaren in heel Nederland het aantal claims daalt. Gemiddeld werden in 2015 in Nederland 13,5 brandclaims per 1.000 huishoudens ingediend.

  „Vorig jaar hadden we een gekke zomer qua weer”, zegt Rudi Buis, woordvoerder van de verzekeraars. „Hoewel het totale aantal claims de afgelopen jaren is gedaald, zagen we door noodweer en stormen met bliksem in het midden en noorden van het land juist een toename van het aantal claims.”

  Breda
  In tegenstelling tot de daling in de provincie Noord-Brabant, steeg het aantal claims in de stad Breda juist met 9 procent. Gemiddeld dienden Bredanaren vorig jaar 11,6 brandclaims in, nog steeds minder dan het landelijk gemiddelde. „Wat de reden daarvan is weten we niet”, aldus Buis. „Toeval, extra vuurwerkschades, het kan van alles zijn.” Over brandclaims andere West-Brabantse steden kon Buis niets zeggen. „We kijken op provincieniveau en naar steden met meer dan 50.000 huishoudens.”

  Stekkers
  De daling van het aantal claims in de laatste jaren is volgens Buis te verklaren doordat mensen steeds bewuster bezig zijn met brandveiligheid, door bijvoorbeeld rookmelders te plaatsen en elektra goed aan te leggen. „We zien ook dat de kwaliteit van elektrische apparaten flink is verbeterd.” Ook wel nodig, want de helft van het aantal branden onstaat door defecten aan elektra. Buis: „Elke stekker levert een extra risico op. Met name stekkerdozen. Die zitten vaak bomvol stekkers, zijn weggemoffeld achter de bank of de gordijnen en worden niet altijd goed schoongemaakt. Als er dan flink wat stof in zit hoeft er maar een vonkje bij te komen en je hebt brand.” Maar ook de niet goed schoongemaakte en dus te vettige afzuigkap, de wasdroger met het niet schoongemaakte pluisfilter en de vlam in de pan zijn beruchte veroorzakers van brand.