article
1.6648107
ETTEN-LEUR - Het steeds digitaler worden van de financiële administratie levert voor veel mensen problemen op. Dat zegt Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, naar aanleiding van de berichtgeving door het Nibud vorige week dat bijna de helft van de Nederlanders geldproblemen heeft.
Meer financiële problemen door digitale administratie
ETTEN-LEUR - Het steeds digitaler worden van de financiële administratie levert voor veel mensen problemen op. Dat zegt Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, naar aanleiding van de berichtgeving door het Nibud vorige week dat bijna de helft van de Nederlanders geldproblemen heeft.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/meer-financi%C3%ABle-problemen-door-digitale-administratie-1.6648107
2016-11-15T16:37:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.5423927.1463518732!image/image-5423927.jpg
Breda,Bergen op Zoom,Etten-Leur,Moerdijk,Roosendaal,Oosterhout,Economie
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Meer financiële problemen door digitale administratie

Meer financiële problemen door digitale administratie

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ETTEN-LEUR - Het steeds digitaler worden van de financiële administratie levert voor veel mensen problemen op. Dat zegt Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, naar aanleiding van de berichtgeving door het Nibud vorige week dat bijna de helft van de Nederlanders geldproblemen heeft.
  Een mail klik je makkelijk weg. Dus dan is het overzicht zo verdwenen

  „Als je mensen vraagt wat hun vaste lasten zijn, hebben ze vaak geen idee, omdat ze alles digitaal binnen krijgen. Mensen die financiële problemen hebben, hebben vaak ook de neiging om hun post niet meer open te maken. Een brief doet in zo’n geval nog een appél op je, een mail klik je makkelijk weg. Dus dan is het overzicht zo verdwenen.” 

  Alle inlogcodes die nodig zijn om zaken te kunnen inzien en het toenemend gebruik van DigiD maken het er ook niet makkelijker op. „Je moet moeite doen om inzicht te krijgen. Extra acties zijn lastig als mensen toch al hun kop in het zand steken.” De NVVK probeert partijen zoveel mogelijk bewust te maken van de risico’s die kleven aan digitalisering. „Je houdt de digitalisering niet tegen, maar je kunt wel maatregelen nemen om mensen te beschermen. Wij merken dat banken zich ook wel bewust zijn van die verantwoordelijkheid.”

  Bewustmaken

  Ook het Nibud signaleert een duidelijke behoefte aan hulp bij digitale administratie. „Wij hebben een tabbladensysteem ontwikkeld voor de papieren administratie”, zegt woordvoerder Annemarie Koop. „51 procent van de gebruikers daarvan, en dat is al een groep die bewust bezig is met financiën, geeft aan dat ze behoefte hebben aan een ander opbergsysteem voor digitale stukken.”

  De Kredietbank in Breda helpt mensen die in de schulden zitten en herkent de problemen met het op orde houden van de financiële administratie. Bij intakegesprekken wordt gevraagd naar de reden waardoor mensen in de problemen zijn gekomen. Daarin is ‘het niet op orde hebben van de financiële administratie’ een argument dat met regelmaat terugkomt. Of dat wordt veroorzaakt door de toenemende digitalisering weet de Kredietbank niet.

  Groter probleem

  Monique Quadvlieg denkt dat het wel een rol speelt. Ze krijgt als bewindvoerder bij RST Advocaten in Breda vaak mensen onder haar hoede die het in hun eentje financieel niet meer kunnen bolwerken. „Alles is minder inzichtelijk. Daar komt bij dat niet iedereen internet heeft of weet hoe met een computer om te gaan. Het kan best zijn dat het de komende jaren een groter probleem gaat worden, nu steeds meer instanties zoals ook de Belastingdienst, alles digitaal gaan doen.”

  Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.