article
1.6645986
OSSENDRECHT - Daisy is een heks. En heksen zijn dol op supermanen. Want hoe groter de maan, hoe meer energie. Bijna zeventig jaar geleden was ie voor het laatst te zien: de supermaan. Dezelfde maan als altijd, maar dan een stuk dichterbij, waardoor hij groter lijkt.
Heks Daisy krijgt extra energie van supermaan
OSSENDRECHT - Daisy is een heks. En heksen zijn dol op supermanen. Want hoe groter de maan, hoe meer energie. Bijna zeventig jaar geleden was ie voor het laatst te zien: de supermaan. Dezelfde maan als altijd, maar dan een stuk dichterbij, waardoor hij groter lijkt.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/heks-daisy-krijgt-extra-energie-van-supermaan-1.6645986
2016-11-15T06:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6645987.1479200262!image/image-6645987.JPG
Ossendrecht,Lokaal Thema BS,heks,supermaan,maan,hermes
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Heks Daisy krijgt extra energie van supermaan

Heks Daisy krijgt extra energie van supermaan

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De supermaan lokte heks Daisy Jacobs gisteravond naar buiten. Die geeft haar extra energie, zegt ze. "Ik merk altijd dat het me oplaadt." foto chris van klinken/pix4profs
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De supermaan van 16 oktober 2016.
   Fotograaf
  OSSENDRECHT - Daisy is een heks. En heksen zijn dol op supermanen. Want hoe groter de maan, hoe meer energie. Bijna zeventig jaar geleden was ie voor het laatst te zien: de supermaan. Dezelfde maan als altijd, maar dan een stuk dichterbij, waardoor hij groter lijkt.
  Ze zeggen wel eens: size does matter, maar in het geval van de maan is dat ook zo

  Maandag was het weer zover. De supermaan scheen volop, alleen wel achter een dikke laag bewolking. Voor Daisy Jacobs uit Ossendrecht maakte dat niet veel uit. Zij keek reikhalzend uit naar die supermaan. Want Daisy is een heks. En voor een heks betekent een grotere maan meer energie.

  "Ze zeggen wel eens: size does matter, maar in het geval van de maan is dat ook zo", grinnikt Jacobs. "The bigger, the better. Ik heb het gevoel dat ik uit die supermaan extra kracht kan halen." Dat de maan niet te zien is, doet er voor haar niet toe. "De volle maan, ook als je hem niet kunt zien, trekt sluimerende emoties naar boven. Hoe groter de maan, hoe sterker die zijn. Het kunnen allerlei emoties zijn. Over een relatie, of stagnatie in een baan."

  Volle maan
  Voor een heks is volle maan een moment om zich weer op te laden met de energie die de maan haar (of hem, want ook mannen kunnen heks zijn) geeft. "Ik ga altijd naar buiten, trek een cirkel om de energie te bundelen en ga daarin zitten. Dan mediteer ik en probeer ik te voelen wat er aan energie binnenkomt. Ik merk altijd dat het me oplaadt, krijg inzichten of kracht voor dingen die spelen. Sowieso ga ik een rondje wandelen door de oude steengroeve. Die wordt prachtig geel als het volle maan is. Als het niet te hard regent dan hè, want ik ben wel een mooiweerheks, haha."

  Hekserij
  Om hekserij hangt altijd een wat geheimzinnig waas en een beeld van enge vrouwen met een puntmuts op een bezem. Maar wat is het nou eigenlijk?

  Volgens Jacobs is het enkel een manier van leven die dichter bij de natuur staat. "Ik houd me aan de acht heksensabbats, heksenfeesten die te maken hebben met de natuur. Zoals Ostara, het vruchtbaarheidsfeest in het voorjaar, en Halloween, van oorsprong het Keltisch nieuwjaar, dat het einde van de oogsttijd markeert. Tijd voor rust en offers."

  Offers
  Offers, omdat deze volle maan - ook wel bloedmaan of offermaan - een van de laatste volle manen is voor het begin van de winter. Vroeger de tijd om dieren te slachten als voedsel voor de wintermaanden. Tegenwoordig wordt het wat symbolischer benaderd, vertelt Jacobs, die elke volle maan een heksencafé organiseert. "Dinddagavond maken we kruidenwijn en is offeren het thema. Wat zou je willen offeren om ruimte te maken in jezelf voor het voorjaar? Dat schrijven we dan op een papierstrook die je mag verbranden, of mee naar huis nemen."

  Verder gaat hekserij Jacobs vooral om inzicht in mensen. "Tijdens de heksencafés praten we over wat ons bezighoudt. Dat gaat soms best diep. Maar wel met een knipoog, want je moet er blij van worden. Ik houd niet van clubjes of regels, daarmee geef je een oordeel. Voelt voor mij een beetje sekte-achtig."

  En die bezem? Ze Lacht. "Die hangt bij mij boven de deur. Dat vind ik gewoon leuk, daar word ik blij van. "

  Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.