article
1.6626601
HOOGERHEIDE - "De ecotunnel had er helemaal niet hoeven komen, want 75 meter verder ligt al jaren een buis die als zodanig zeker zo goed gebruikt kan worden."
Gemeente Woensdrecht heeft het helemaal gehad met ecotunneltje
HOOGERHEIDE - "De ecotunnel had er helemaal niet hoeven komen, want 75 meter verder ligt al jaren een buis die als zodanig zeker zo goed gebruikt kan worden."
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/gemeente-woensdrecht-heeft-het-helemaal-gehad-met-ecotunneltje-1.6626601
2016-11-09T12:07:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6179602.1468055738!image/image-6179602.JPG
Woensdrecht,Dierenwelzijn,ecotunnel,hermes
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Gemeente Woensdrecht heeft het helemaal gehad met ecotunneltje

Gemeente Woensdrecht heeft het helemaal gehad met ecotunneltje

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   In de ecotunnel bij Mattemburgh staat als gevolg van de forse regenval een laag water. "Wel vijftien centimeter. Hier komt geen dier doorheen", aldus Ludo Veraart. foto chris van klinken/pix4profs
  HOOGERHEIDE - "De ecotunnel had er helemaal niet hoeven komen, want 75 meter verder ligt al jaren een buis die als zodanig zeker zo goed gebruikt kan worden."

  Rinus van Wezel (75) uit Hoogerheide wil graag van de gemeente Woensdrecht weten of die van het bestaan hiervan op de hoogte is. Zo ja, dan kun je volgens hem gerust spreken van 'een schande' dat de ecotunnel er – voor veel geld – vorig jaar toch gekomen is.

  Zo nee, dan kan er volgens de man die naast landgoed Mattemburgh woont nog steeds gebruik van worden gemaakt op het stuk onder de Antwerpsestraatweg. Wilde dieren kunnen vanuit de nieuwe ecotunnel via de lege sloot naar deze buis lopen; alleen een gaasje ernaast als bescherming tegen het verkeer.

  Dan onder de al bestaande buis door naar de overkant van de Antwerpsestraatweg. Zo kan die vermaledijde verkeersdrempel waar niemand blij mee is tenminste weg. "Kijk", wijst hij op de betonnen buis die ietwat verscholen in het natte gras onder de A58 uit komt. "Deze is nog eens droog ook."

  De buis met een diameter van ongeveer zestig centimeter is er volgens hem gekomen om de ontwatering na de aanleg van de A4 te regelen. "Dat was trouwens niet eens nodig, want hier is dorre bosgrond. Daarom is het tunneltje ook altijd droog."

  Hij loopt weer 75 meter terug naar de 10 centimeter onder water staande ecotunnel en schudt zijn hoofd. "Dat die er is gekomen... Het idee op zich was te prijzen, maar verre van realistisch. Ik heb daar bewijzen voor. Aan de andere kant van de ecotunnel heb ik de grond eens aangeharkt. Sindsdien heb ik er nog geen één dierenspoor op gezien."

  De gemeente reageert kregelig op de vragen. "Natuurlijk zijn wij bekend met het bestaan van die rioolbuis, want dat is waar meneer van Wezel op doelt", antwoordt woordvoerder Jan Prop. "Maar waar hebben we het over? Een ecotunnel en een rioolpijp zijn toch twee heel verschillende dingen? Het is volslagen onzin om ze met elkaar te vergelijken."

  Prop geeft aan dat de gemeente er helemaal klaar mee is. "Plat gezegd: we zijn het beu om steeds te moeten reageren op reacties die in de krant verschijnen. We hebben veel liever dat er rechtstreeks contact met ons wordt opgenomen."

  Blijft er toch nog één gerechtmatigde vraag over: wanneer komt de webcam die zal gaan monitoren welk en hoeveel wild gebruik maakt van de nieuwe ondergrondse oversteek? Die is toegezegd door wethouder Hans de Waal. Hij zei in overleg te zullen gaan met Brabants Landschapl.

  "Hij is in overleg met Brabants Landschap", aldus Prop. Wanneer dat overleg klaar is, kan hij niet zeggen. "Het gaat niet alleen om de webcam; er moet ook iemand beschikbaar zijn om te monitoren." Districtsbeheerder Hans Schep zegt: "Ik weet ervan, maar bij mijn weten zorgt de gemeente voor de webcam."

  Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.