article
1.6577659
BERGEN OP ZOOM - Het is pas vier jaar geleden dat mbX, producent van beton, in Bergen op Zoom neerstreek.
Gekromd beton uit Bergen op Zoom wint prijzen
BERGEN OP ZOOM - Het is pas vier jaar geleden dat mbX, producent van beton, in Bergen op Zoom neerstreek.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/gekromd-beton-uit-bergen-op-zoom-wint-prijzen-1.6577659
2016-10-27T05:30:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6577929.1477516830!image/image-6577929.JPG
Bergen op Zoom,Ondernemer,prijzen,onderneming,mbX,beton,hermes
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Gekromd beton uit Bergen op Zoom wint prijzen

Gekromd beton uit Bergen op Zoom wint prijzen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Brenda van Gerven en Bjorn van Overveld in de productiehal waar ze een gekromde plaat beton laten zien die voor een Londens metro station bedoeld is.
   Fotograaf
  BERGEN OP ZOOM -  Het is pas vier jaar geleden dat mbX, producent van beton, in Bergen op Zoom neerstreek.

  Samen met twee andere innovatieve bedrijven is mbX gevestigd in Concrete Valley aan de Lelyweg. In die korte periode heeft mbX al twee prestigieuze prijzen in de wacht gesleept.

  In 2015 won mbX de Nederlandse betonprijs in de categorie utiliteitsbouw met dubbel-gekromde betonpanelen die het voor het treinstation Arnhem Centraal heeft ontworpen en geproduceerd. Dit jaar is er internationale erkenning. Vrijdag mag mbX in Rome de European Concrete Award in ontvangst nemen voor de gevelelementen op het station van Arnhem. "Die prijzen zijn een aanmoediging om op de ingeslagen weg verder te gaan en zijn ook goed voor de naamsbekendheid", zegt Bjorn van Overveld, oprichter en directielid van mbX.

  Met een knipoog naar Silicon Valley, het eldorado van technologiebedrijven in Californië, ontstond in 2012, samen met de collega-bedrijven microbeton en Waco, Concrete Valley. Op het terrein van 80.000 vierkante meter werken de drie bedrijven onder hetzelfde dak. Wel opereren de drie los van elkaar vanuit de eigen specialisatie. "In totaal werken bij Concrete Valley circa zeventig mensen", zegt Brenda van Gerven, marketing- en communicatiemedewerker bij Concrete Valley. "Dat personeel wordt flexibel ingezet."

  Kort na de oprichting kreeg mbX de opdracht om voor het dak van Arnhem Centraal gekromde gevelelementen uit beton te leveren. "Het ging om een oppervlakte van 4.500 vierkante meter", aldus Van Overveld. "Uit esthetische overweging was gekozen voor 1.450 verschillende gevelelementen. Maar als je voor elk gevelelement een mal zou moeten maken, zou dat heel erg duur worden. Daarom hebben we een flexibele mal ontworpen, waaruit al die 1.450 elementen konden worden gemaakt.''

  Bij de opdracht voor Arnhem Centraal werkte mbX samen met Sorba Projects uit Winterswijk. Die zorgde voor de montage en de engineering van de gevelelementen. Ook bij een project in Londen werken de bedrijven samen. Van Overveld. ,,We zijn momenteel bezig met de esthetische bekleding van het nieuwe metrostation Farringdon in Londen. Daarvoor moeten we circa 6.500 vierkante meter plafond- en gevelelementen leveren.''

  Ondertussen kijken Van Overveld en zijn collega's ook al vooruit. "We zijn in de race voor enkele projecten in Nederland. Een daarvan is qua omvang vergelijkbaar met het metrostation in Londen maal twee."

   

  Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.