article
1.6610356
BERGEN OP ZOOM - De voogdijzaak over de jonge Bertha Hertogh leidde ooit tot doden in Singapore. Een boek over haar leven scheurt nu haar familie uiteen. Bertha's ex-man Johan wordt erin afgeschilderd als een op seks beluste bullebak, en beschuldigd van incest. "Dat heb ik niet gedaan. Schandalig hoe ik word vernederd in dat boek."
Ex-man Bertha Hertogh woedend om boek: 'Ik ben geen incestueuze bullebak' (longread)
BERGEN OP ZOOM - De voogdijzaak over de jonge Bertha Hertogh leidde ooit tot doden in Singapore. Een boek over haar leven scheurt nu haar familie uiteen. Bertha's ex-man Johan wordt erin afgeschilderd als een op seks beluste bullebak, en beschuldigd van incest. "Dat heb ik niet gedaan. Schandalig hoe ik word vernederd in dat boek."
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/ex-man-bertha-hertogh-woedend-om-boek-ik-ben-geen-incestueuze-bullebak-longread-1.6610356
2016-11-10T10:48:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6610467.1478270421!image/image-6610467.JPG
Nederland,Cultuur, kunst en recreatie,bergen op zoom,hermes
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Ex-man Bertha Hertogh woedend om boek: 'Ik ben geen incestueuze bullebak' (longread)

Ex-man Bertha Hertogh woedend om boek: 'Ik ben geen incestueuze bullebak' (longread)

Foto's
3
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Maria Bertha Hertogh vlak voor haar vertrek naar Nederland met twee vriendinnetjes.
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Mari Bertha Hertogh, haar vader en moeder tijdens een persconferentie in het Schiphol-restaurant na aankomst vanuit Singapore.
  BERGEN OP ZOOM - De voogdijzaak over de jonge Bertha Hertogh leidde ooit tot doden in Singapore. Een boek over haar leven scheurt nu haar familie uiteen. Bertha's ex-man Johan wordt erin afgeschilderd als een op seks beluste bullebak, en beschuldigd van incest. "Dat heb ik niet gedaan. Schandalig hoe ik word vernederd in dat boek."

  "Weet u, ik geloof er helemaal geen snars van dat Bertha dat allemaal verteld zou hebben. Ik begrijp niet dat die schrijfster van het boek dat allemaal zomaar mag schrijven."

  'Dat' benoemen, doet Johan Wolkenfelt (82) niet wanneer we thuis bij zijn dochter Marlies met hem praten, omringd door drie van zijn kinderen, hun partners en enkele kleinkinderen, 'ter ondersteuning van opa'. "Ik heb het boek niet gelezen omdat iedereen me dat afraadt. Wel het verhaal in BN DeStem vorig jaar over dat boek. Daar stonden schuingedrukte regels bij. Nou ja, verschrikkelijk."

  Wereldnieuws
  De levensgeschiedenis van zijn inmiddels overleden ex-vrouw Bertha Hertogh, tot haar 13de opgegroeid in Indonesië en Maleisië, was tot vorig jaar alleen gefragmenteerd vastgelegd in krantenknipsels, interviews en enkele archieven. Elle van Rijn maakte een boek over het Nederlandse meisje dat in 1950 wereldnieuws werd door de strijd om haar voogdij. Die strijd ontaardde in hevige rellen tussen moslims en christenen waarbij in Singapore 19 doden en meer dan 200 gewonden vielen.

  'Nou Joep'
  Het boek beschrijft ook hoe het haar daarna in Nederland, in Bergen op Zoom verging. En daar is een aantal van haar kinderen boos over. "Heel vreemd om over jezelf te lezen. We wisten niet eens dat er een boek kwam." Johan Wolkenfelt slikt. "Ga ik biljarten hier in Bergen op Zoom, zeggen ze: 'Nou Joep, wat heb ik nou toch gelezen over jou?' Maar het is complete onzin. Dat (incest, FI) héb ik niet gedaan. Het is absurd en schandalig hoe ik word vernederd in dat boek. Er wordt gelogen en dat maakt me boos."

  Geen journalistiek
  Behalve dat vader Wolkenfelt van incest wordt beschuldigd, wordt hij ook omschreven als een bullebak, voortdurend belust op seks. Wederhoor heeft schrijfster Elle van Rijn niet toegepast 'omdat het geen journalistiek boek is'. "Bovendien ben ik er niet om hierin jury te spelen", zegt ze. "Dit is het verhaal dat ik heb gemaakt op basis van de gesprekken die drie van haar kinderen met hun moeder hadden, vlak voordat ze overleed."

  Genoeg getuigen
  Dat Johan Wolkenfelt niet goed wordt afgeschilderd is niet fijn voor hem, zegt de schrijfster. "Maar het leed dat hij heeft veroorzaakt, weegt zwaarder dan dat wat hem nu aangedaan zou zijn door de woorden in mijn boek. We komen er nooit meer achter wat er exact is gebeurd, maar dat de heer Wolkenfelt niet bijzonder liefdevol naar zijn vrouw was, daarvan zijn genoeg getuigen."

  Rust
  Wat Johan Wolkenfelt betreft heeft het boek zijn laatste sprankje hoop op een verzoening voorgoed de grond in geboord. "Dat boek is kwaadsprekerij. Ik wil rust. Ik ben vroeger vaak genoeg achtervolgd door de pers. Die beroemdheid van Bertha vond ik wel spannend, toen." Ook Hans is 'een beetje trots' op de beroemdheid van zijn moeder. "Vooral toen ik hoorde dat de dochter van Marlies op school les kreeg over oma. Het is toch mijn moeder geweest die dat allemaal overkwam."