article
1.6636264
HALSTEREN Ruim twee jaar na de lancering van het project is vrijdag dan eindelijk de officiële aftrap gegeven voor de bouw van de toren Pompejus op Fort de Roovere in Halsteren. Op de locatie zelf is daar de komende weken nog weinig van te merken.
Bouw Pompejus eindelijk van start in Halsteren
HALSTEREN Ruim twee jaar na de lancering van het project is vrijdag dan eindelijk de officiële aftrap gegeven voor de bouw van de toren Pompejus op Fort de Roovere in Halsteren. Op de locatie zelf is daar de komende weken nog weinig van te merken.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/bouw-pompejus-eindelijk-van-start-in-halsteren-1.6636264
2016-11-11T20:06:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6636265.1478894979!image/image-6636265.JPG
Halsteren,Lokaal Thema BS,halsteren,pompejus,hermes
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / Bouw Pompejus eindelijk van start in Halsteren

Bouw Pompejus eindelijk van start in Halsteren

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Wethouder Patrick van der Velden bekijkt het zojuist onthulde bord waarop de bouw van toren Pompejus op Fort de Roovere in Halsteren wordt aangekondigd. foto Chris van Klinken/pix4profs
  HALSTEREN Ruim twee jaar na de lancering van het project is vrijdag dan eindelijk de officiële aftrap gegeven voor de bouw van de toren Pompejus op Fort de Roovere in Halsteren. Op de locatie zelf is daar de komende weken nog weinig van te merken.

  "Als het weer meezit kan de spade rond de jaarwisseling de grond in", zegt Peter Oosterwaal van de Stichting Pompejus. "In de aanloop daar naartoe wordt hard gewerkt aan de houten panelen en stalen constructies voor de toren. Op locatie worden eerst de funderingspalen neergezet en daarna wordt een betonnen plaat van ongeveer een meter dik geplaatst. We denken dat de bouw ongeveer driekwart jaar in beslag neemt. Dus in de zomer of het najaar moet Pompejus klaar zijn."

  Toren
  De toren moet ongeveer 25 meter hoog worden en is een ontwerp van het architectenduo Ro Koster en Ad Kil. Het is de bedoeling Pompejus te gebruiken voor exposities en openluchtvoorstellingen.

  Pompejus is de voornaam van de 17e-eeuwse baljuw naar wie Fort de Roovere is genoemd.

  Crowdfunding
  De bouw van de toren kost circa 1 miljoen euro. Het grootste deel komt uit een provinciale subsidie. Via crowdfunding moet twee ton binnenkomen. "We hebben inmiddels voor 80.000 euro toezeggingen binnen", laat Oosterwaal weten. "Met het traject voor de crowdfunding gaan we nu de tweede fase in. Ook gaan we ons meer richten op het benaderen van bedrijven voor sponsoring. Dat is nu waarschijnlijk makkelijker dan voorheen. We kunnen immers laten zien dat er daadwerkelijk wordt gebouwd."

  Peter Oosterwaal laat weten dat het ook tijd wordt de toezeggingen voor sponsoring in natura te verzilveren. Als voorbeelden noemt hij hulp bij groenonderhoud en installatiewerkzaamheden. "Bij het project Pompejus gaat het niet alleen om bouwen, maar ook om binden", benadrukt Oosterwaal. "Daarom gaan we kijken in hoeverre leerlingen van het ROC West-Brabant bij de bouw kunnen worden betrokken.

  Ook is het de bedoeling dat studenten van de Zoomvliet Studio het proces van de bouw van de toren audiovisueel gaan vastleggen."