article
1.6642355
BERGEN OP ZOOM / WOENSDRECHT Van zilverreiger tot graspieper, de Vogelwerkgroep houdt nauwkeurig bij wat er zoal in natuurgebied het Markiezaat leeft. En hoeveel.
'Alles met pluimen tellen we'
BERGEN OP ZOOM / WOENSDRECHT Van zilverreiger tot graspieper, de Vogelwerkgroep houdt nauwkeurig bij wat er zoal in natuurgebied het Markiezaat leeft. En hoeveel.
http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/alles-met-pluimen-tellen-we-1.6642355
2016-11-14T09:00:00+0000
http://www.bndestem.nl/polopoly_fs/1.6642529.1479114116!image/image-6642529.JPG
Bergen op Zoom,Lokaal Thema BS,natuur,vogels,natuurlijkbrabant,natuurlijknieuws,vogelwerkgroep,hermes
Bergen op Zoom
Home / Regio / Bergen op Zoom / 'Alles met pluimen tellen we'

'Alles met pluimen tellen we'

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   vogels tellen in natuurgebied markiezaat.sjaan en jan kijken en tellen. Foto peter van trijen / px4profs
  • Afbeelding
   Beschrijving
   vogels tellen in natuurgebied markiezaat. Foto peter van trijen / px4profs
  BERGEN OP ZOOM / WOENSDRECHT Van zilverreiger tot graspieper, de Vogelwerkgroep houdt nauwkeurig bij wat er zoal in natuurgebied het Markiezaat leeft. En hoeveel.

  Met een peperdure telescoop tuurt Jan Hogerwaard langzaam de horizon van het Markiezaatsmeer af. Hij staat op de zandplaat aan de rand van het water, met uitzicht op het eiland Steenvliet. En hij telt. "Twee goudpleviers. Twintig pijlstaarten. En één torenvalk. Een vrouwtje."

  Zwanen
  Vervolgens begint ie het aantal zwanen te turven. Naast hem krabbelt Sjaan Hopmans de soorten en de aantallen in een klein, paars notitieblokje. Even verderop verraadt een aantal graspiepers hun aanwezigheid door hun geluid. Vijf stuks, telt Hopmans snel. Ook die worden genoteerd.

  Hogerwaard en Hopmans vormen samen een van de teams van de Vogelwerkgroep Bergen op Zoom die op zaterdagochtend een grote vogeltelling houden in en om het Markiezaatsmeer. Hogerwaard is voorzitter, Hopmans secretaris. Zij zijn een van de weinigen die het 1.800 hectare grote beschermde natuurgebied op de grens van Brabant en Zeeland in mogen om die klus te klaren. "En alles wat pluimen heeft, tellen we."

  Zonsopgang
  Dat begon al in alle vroegte, rond zonsopgang. Dan is er een goed beeld te krijgen van het aantal ganzen, wulpen en meeuwen. Die gebruiken het meer vooral als slaapplek om de dag daarop weer uit te vliegen naar andere plaatsen. Op vrijdag is er ook al volop geteld. Onder meer het Zoommeer en de Binnenschelde zijn bestudeerd. "Tuurlijk tellen we altijd vogels dubbel, maar over het algemeen hebben we best een goed overzicht", zegt Hopmans.

  De Vogelwerkgroep trekt zo'n vijf keer per jaar het gebied in voor een inventarisatie van de bewoners. Dat is belangrijker dan het lijkt. De gegevens van de Vogelwerkgroep worden doorgeleid naar het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat zo een duidelijk beeld krijgt van de vogelstand in dat stukje Zuidwesthoek. Dat is weer van belang om te weten hoe het met de kwaliteit en de diversiteit in het gebied staat. Hogerwaard: "Op basis van onze gegevens kunnen grondeigenaren aangesproken worden. Dat ze voor bepaalde planten moeten zorgen om andere diersoorten aan te trekken, bijvoorbeeld."

  Markiezaatsmeer
  Hoewel de waterkwaliteit volgens het duo te wensen over laat, valt er weinig te klagen over het Markiezaatsmeer. Sterker: het doet qua diversiteit en belang voor de vogels niet onder voor de Oostvaardersplassen, meent Hogerwaard.

  Hogerwaard en Hopmans kunnen met trots zeggen dat het Markiezaatsmeer tegenwoordig het thuis is van zeker twee zeearenden, een bijzonderheid. Hogerwaard: "We weten vrijwel zeker dat een van de twee een jonge vogel is die is overgekomen vanuit de Biesbosch. We hopen dat ie hier nog een paar jaar blijft, tot ie klaar is om te broeden. Broedende zeearenden in het Markiezaat, dat zou fantastisch zijn." 

  Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.