Zonnepanelen Rijen op De Boodschap

Berry van der Heijden

Rijen 

Cultureel Centrum De Boodschap krijgt in totaal 125.000 euro aan overheidssubsidie voor het gebruik van zonnestroom. Binnenkort wordt besloten wanneer zonnepanelen op het dak komen. Ook de gemeente wil een beroep gaan doen op het fonds waarin het Rijk 9 miljard heeft zitten.  

De aanvraag van de subsidie is de eerste die gedaan is via de nieuwe regionale poot Gilze en Rijen van de landelijke stichting Energieke Regio. De stichting heeft nu vijftien van deze regio's.  Woordvoerder Jan Willem Eijkenduijn legt uit dat enkel grootverbruikers in aanmerking kunnen komen voor de subsidie, die in het geval van De Boodschap geldt voor vijftien jaar.  Lokale ondernemers hebben zich al aangesloten. 

,,De subsidie maakt het voor grootverbruikers interessant om te investeren in zonnepanelen. Zij betalen slechts 5 cent voor stroom, of zelfs minder. Particulieren betalen 21 cent, vanwege de energiebelasting. Met subsidie kan investeren in zonnestroom hun wel genoeg opleveren'', vertelt hij. Zeker omdat het bedrijf ook de eigen stroom gaat opwekken. Bij De Boodschap gaat het om 110.000 kWh per jaar, dat is ongeveer het verbruik van dertig gezinnen. Hij verwacht dat het cultureel centrum de investering in 8 jaar heeft terugverdiend. 

Eijkenduijn gaat komende week ook op bezoek bij de gemeente Gilze en Rijen. ,,We kijken hoe we energieverbruik op de gemeentewerf kunnen terugdringen. Voor wat overblijft kunnen we ook subsidie aanvragen.'' De regeling is volgens hem gunstig voor het Rijk omdat er banen komen, energieverbruik groener wordt en de CO2-uitstoot lager.  

  1. Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    MADE/TERHEIJDEN - Langere openingstijden en commerciële ondernemers kansen  bieden. Doe zaken met Jeroen Prinse die met zijn Pact by Prince zijn  outdoor-activiteiten in zwembad de Randoet verder wil uitbreiden. Ga ook aan tafel met de mannen van sportcentrum To the Max die de oude gymzaal bij het Puzzelbad in Terheijden willen kopen.  Die boodschap gaf de gemeenteraad vanavond aan het college  van Drimmelen om de toekomst van beide zwembaden in Drimmelen veilig te stellen. 
  2. Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    GEERTRUIDENBERG - De gemeente Geertruidenberg en waterschap Brabantse Delta botsen frontaal als het gaat om de dijk bij de Slikpolder. Het waterschap kiest voor dijkverlegging richting de bebouwde kom van de vestingstad, terwijl de gemeente adviseert om te gaan voor versterking van de huidige dijk. Wethouder Kevin van Oort geeft aan dat hij een 'stevige brief' heeft gestuurd richting waterschapsbestuurder Louis van der Kallen. Dat zei Van Oort woensdagavond bij de gemeenteraadsvergadering. Van der Kallen zou zich kritisch hebben uitgelaten over het advies van de gemeente Geertruidenberg. “Wij herkennen ons niet in zijn woorden”, meent Van Oort. “We hopen dat onze brief tot herbezinning leidt.”