Volledig scherm
© Thinkstock

Waar moet de nieuwe parallelweg langs de A59 komen?

Hooipolder parallelweg A59 A27 snelweg sluipverkeerRAAMSDONK - Waar moet de nieuwe parallelweg langs de A59 komen? Dit voorjaar begint de gemeente Geertruidenberg met een variantenstudie. Doel van de route is om de kernen Raamsdonk en Waspik te ontlasten van sluipverkeer, mede door files bij knooppunt Hooipolder. Uiterlijk eind 2017 moet de gemeente de voorkeursvariant aan de provincie voorleggen. Deze investeert 5 miljoen euro in de parallelweg.

De komende tijd gaat de gemeente in gesprek met belanghebbenden. "Dat zijn in ieder geval de bewoners aan de Kerklaan en in de polder, ZLTO en Platform Raamsdonk", zegt een gemeentewoordvoerder. De nieuwe route maakt onderdeel uit van het Hooipolder-Plusplan. Rijkswaterstaat gaat tussen 2019 en 2025 de A27 en Hooipolder aanpakken. Hierbij blijft een deel van de verkeerslichten staan.

De provincie besloot onlangs om opnieuw te laten uitrekenen wat de kosten zijn van een verkeerslichtenvrij knooppunt. Voor de gemeente is dat geen reden om het plan voor de parallelweg te parkeren. "Ook bij een volwaardig knooppunt Hooipolder blijft de behoefte om Raamsdonk te ontlasten. Met het Hooipolder-Plusplan ontstaat namelijk ook een goede doorstroming op het knooppunt en blijft er nog steeds een forse toename van het verkeer door de kernen Waspik en Raamsdonk." De variantenstudie kost 100.000 euro, de bedoeling is dat de provincie de helft betaalt.