Kliko vuilcontainers
Volledig scherm
Kliko vuilcontainers © Ab Hakeboom

Vijf vragen over afvalbeleid in Geertruidenberg

afval Geertruidenberg klikoGEERTRUIDENBERG - Het afvalbeleid in de gemeente Geertruidenberg blijft de gemoederen bezighouden. Johan Verduijn overhandigde deze week een petitie met 2.300 handtekeningen aan wethouder Kevin van Oort.

1. Wat is het nieuwe afvalbeleid?

De grijze kliko wordt sinds 1 januari nog maar eens per maand opgehaald. Eerst was dat eens in de twee weken. De bedoeling is dat mensen alleen hun restafval in deze container gooien, zoals chipszakken. Plastic en drankenkartons moeten gescheiden worden in een oranje zak. Voor de gemeente is 2017 een overgangsjaar: uiteindelijk doel is dat inwoners al hun restafval naar ondergrondse containers gaan brengen. Hiervan loopt al een proef in de wijk Heereland. De oranje zakken zijn dan niet meer nodig. De bedoeling is om het restafval fors terug te brengen.

2. Wat zijn de klachten?

Vooral gezinnen met jonge kinderen hebben het lastig: mede door luiers is hun restafval hoog. Ook vinden veel inwoners de oranje zakken met plastic en karton 'rommelig'; het straatbeeld wordt er niet mooier op. Verduijn: "Het is een puinhoop." De oranje zakken worden tegelijk met de groene kliko opgehaald.

3. Welke oplossingen zijn er tot nog toe?

Bij de gemeente zijn haken aan te vragen, die in een straat aan een lantaarnpaal kunnen worden gehangen. De oranje zakken hang je hieraan vast. Afval dat niet meer in een volle grijze kliko past, kan naar de milieustraat worden gebracht. Ook zijn er ondergrondse containers. Inwoners kunnen daar 78 keer per jaar afval storten.

4. Gaat het afvalbeleid nog teruggedraaid worden?

Die kans is klein. De raad heeft dit afvalbeleid aangenomen. "Ook zijn er contracten afgesloten, waardoor een grootschalige verandering zo snel niet mogelijk is", meent wethouder Kevin van Oort. De VVD dringt aan op het versneld invoeren van het 'omgekeerd inzamelen': dat betekent dat eerder moet worden overgegaan op het brengen van restafval naar ondergrondse containers. Volgens de wethouder kost dit veel tijd en energie. "Zeker als het gaat om 10.000 huishoudens."

5. Is het laatste woord gezegd over het afvalbeleid?

Nee, verre van. De petitie van Verduijn loopt door. Ook spreekt hij in maart in bij de gemeenteraad. Waarschijnlijk zal het afvalbeleid dan besproken worden. Ook volgt een evaluatie.

  1. Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    Gemeenteraad Drimmelen: Randoet en Puzzelbad moeten langer open

    MADE/TERHEIJDEN - Langere openingstijden en commerciële ondernemers kansen  bieden. Doe zaken met Jeroen Prinse die met zijn Pact by Prince zijn  outdoor-activiteiten in zwembad de Randoet verder wil uitbreiden. Ga ook aan tafel met de mannen van sportcentrum To the Max die de oude gymzaal bij het Puzzelbad in Terheijden willen kopen.  Die boodschap gaf de gemeenteraad vanavond aan het college  van Drimmelen om de toekomst van beide zwembaden in Drimmelen veilig te stellen. 
  2. Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    Gemeente Geertruidenberg en waterschap botsen frontaal over dijk Slikpolder: 'Wij zijn geschoffeerd!'

    GEERTRUIDENBERG - De gemeente Geertruidenberg en waterschap Brabantse Delta botsen frontaal als het gaat om de dijk bij de Slikpolder. Het waterschap kiest voor dijkverlegging richting de bebouwde kom van de vestingstad, terwijl de gemeente adviseert om te gaan voor versterking van de huidige dijk. Wethouder Kevin van Oort geeft aan dat hij een 'stevige brief' heeft gestuurd richting waterschapsbestuurder Louis van der Kallen. Dat zei Van Oort woensdagavond bij de gemeenteraadsvergadering. Van der Kallen zou zich kritisch hebben uitgelaten over het advies van de gemeente Geertruidenberg. “Wij herkennen ons niet in zijn woorden”, meent Van Oort. “We hopen dat onze brief tot herbezinning leidt.”