Volledig scherm
© Henk den Ridder

Treinen rijden langzamer door snellere slijtage op Moerdijkbrug

LAGE ZWALUWE - Op de Moerdijkbrug voor regulier treinverkeer mag tijdelijk minder hard worden gereden. De lassen tussen de spoorstaven op de brug tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe slijten sneller dan verwacht, waardoor de slijtage nu wordt vertraagd door met minder snelheid over de brug te rijden.

Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer.

In april is gedurende drie dagen een aantal spoedreparaties aan de lassen verricht op de brug. In juni gebeurde dat nog eens. Probleem was toen dat er haarscheurtjes in de lassen waren ontdekt. ProRail heeft echter geconstateerd dat de lassen sneller slijten dan verwacht.

Reden om de snelheid nu tijdelijk omlaag te brengen om de slijtage te remmen in afwachting van een structurele oplossing. Volgens Dijksma heeft de mindering van snelheid een 'beperkte' impact op de rijtijd'.

De staatssecretaris sluit niet uit dat op korte termijn nog meer kort noodzakelijk onderhoud moet worden gepleegd.

Volgens RTV Rijnmond is de snelheid van 140 kilometer per uur naar maximaal 80 kilometer per uur teruggebracht. Goederentreinen zouden maar 60 kilometer per uur mogen.

Doordeweeks maken ongeveer 75.000 mensen gebruik van het traject over het Hollandsch Diep.

  1. Jeugd wil 'plek om te chillen' in gemeente Geertruidenberg

    Jeugd wil 'plek om te chillen' in gemeente Geertruidenberg

    RAAMSDONKSVEER - Vernielingen op de jeu-de-boules-baan, vernielingen in het winkelcentrum of vernielingen aan een speeltuin. De jongeren in de gemeente Geertruidenberg zijn het afgelopen jaar vaak negatief in het nieuws geweest. Zoals de Strijders.0162, die hun vandalenstreken filmden en op Instagram zetten. Is het alleen kommer en kwel in de gemeente Geertruidenberg? Nee, in het Veerse buurthuis De Schelf komen jongeren twee avonden per week bijeen om te chillen. Leon en Inge van Biezen zetten het buurthuis open namens de wijkvereniging. BN DeStem ging op bezoek en vroeg jongeren naar wat beter kan in de gemeente.